El cercle de l'operació Catalunya s'estreny sobre Sánchez-Camacho
La llista negra del sobiranisme que va oferir a Villarejo ha propiciat accions penals contra ella els últims mesos
MadridEl 25 de novembre del 2012 Alícia Sánchez-Camacho celebrava amb regust de victòria els seus millors resultats electorals a Catalunya –19 escons i 471.000 vots–, però sobretot la reculada d'Artur Mas –passava dels 62 als 50 escons–. La candidata del PP s'havia dedicat en cos i ànima a frenar Convergència i Unió de cara a uns comicis crucials per l'auge del sobiranisme (la del 2012 a la Via Laietana va ser la primera Diada enfocada cap a l'estat propi). Tant és així que Camacho no només va recórrer el territori demanant el vot, sinó que també va maniobrar a l'ombra per perjudicar l'òrbita del llavors president de la Generalitat.
El 6 de novembre, uns dies abans de la votació, mantenia una reunió amb l'excomissari José Manuel Villarejo en la qual li va facilitar una mena de llista negra de persones vinculades al sobiranisme. Entre elles, el llavors director executiu de La Caixa i ara conseller d'Economia, Jaume Giró; l'exdirector de La Vanguardia José Antich, i dirigents de CDC com el mateix Mas i Oriol Pujol. Deu dies més tard, el dia 16, el diari El Mundo publicava un informe apòcrif de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional amb suposats comptes –falsos– de Jordi Pujol i Mas a Suïssa i Liechtenstein.
La publicació al diari digital El Món aquest juny dels àudios de la conversa entre Villarejo i Camacho ha situat l'actual senadora del PP com una peça imprescindible de l'operació Catalunya. "El punt clau és ella", deixa clar Francisco Marco, que va ser director de l'agència de detectius Método 3. Ell ha demanat que s'investigui Camacho en la peça número 27 de la causa Tàndem a l'Audiència Nacional. Marco l'acusa d'estar conxorxada amb el grupuscle de Villarejo quan el febrer del 2013 ell va ser detingut i el seu despatx escorcollat arran de la querella que el PP havia interposat contra Método 3 per haver gravat la conversa de La Camarga entre Camacho i Victoria Álvarez, l'examant de Jordi Pujol Ferrusola.
Arran de la publicació d'aquests àudios, Marco ha tret a la llum un pacte fins ara desconegut amb Camacho: ell es comprometia a no dir que la gravació l'havia sol·licitat l'exlíder del PP a Catalunya i ella desactivava la causa judicial contra el detectiu. A més, Camacho no utilitzaria la informació que la policia patriòtica hauria obtingut dels escorcolls al seu despatx. Segons el seu relat, ha quedat demostrat que aquella denúncia per haver gravat la conversa de La Camarga va ser falsa i, de retruc, la seva detenció, il·legal. De moment, el jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón no ha citat Camacho com a investigada.
Pluja de querelles
Però no és l'únic front que se li ha obert a la també diputada del PP a l'Assemblea de Madrid. El conseller Giró va presentar una denúncia que la Fiscalia de Barcelona està estudiant i el grup parlamentari de Junts una altra per haver mentit en dues comissions d'investigació al Parlament. Precisament, en la que va abordar l'operació Catalunya el 2017, va dir: "En cap moment sabia que m'estaven gravant". "No s'ha produït mai aquesta operació Catalunya", va afegir. L'última iniciativa presentada és la d'aquest dimecres per part de la família d'empresaris Sumarroca, també assenyalats per Camacho en la conversa amb Villarejo. Com que és aforada, l'haurà d'estudiar el Tribunal Suprem. La implicada no ha volgut atendre l'ARA.