El Cercle d'Economia rebutja vies "unilaterals" per a Catalunya i nega cap "alarma" pel triomf de Colau
El president de l'entitat, Antón Costas, assegura que les forces emergents disposen ara de "sis mesos de prova", fins a les eleccions generals, per demostrar que són capaces de formar "governs competents" als municipis on han reeixit
BarcelonaEl Cercle d'Economia ha fet una crida a resoldre el contenciós nacional entre Catalunya i Espanya amb una solució dialogada. En una nota d'opinió per situar el debat abans que arrenqui dijous la 31a reunió de l'entitat a Sitges, el Cercle d'Economia alerta que, en cas de "no afrontar-se degudament" el problema de l'encaix de Catalunya a l'Estat, el seu enquistament "a causa de l'absència de diàleg i de la impossibilitat de resolució unilateral des de les dues parts" acabarà provocant "frustració per a tots i danys sostinguts".
Segons el Cercle, "només hi ha una sortida: assumir el problema amb aquest esperit de concòrdia, voluntat de pacte i predisposició transaccional". "La ruptura unilateral de les regles constituiria un error irreparable. Però no fer res per treure el problema de la situació d'estancament també ho seria", afegeix el text. A parer de l'entitat, el pacte Catalunya-Espanya hauria de pivotar sobre tres eixos: respecte a les competències catalanes en llengua, cultura i educació, "limitació de l'aportació al fons de solidaritat" i consulta als catalans sobre si accepten o no l'acord entre totes dues parts. A més, caldria engegar una reforma "limitada" de la Constitució que convertís el Senat en una "autèntica càmera de representació territorial", que permetés a les comunitats autònomes participar en les grans decisions polítiques de l'Estat.
La nota l'ha presentada en roda de premsa el president del Cercle d'Economia, Antón Costas, que en relació a la cita electoral del 27 de setembre ha reiterat que no considera que unes eleccions puguin ser homologables a un referèndum. L'expressió mateixa d'eleccions plebiscitàries, a parer seu, "xoca una mica". Però ha afegit que avançar les eleccions al 27 de setembre "és una decisió legítima i legal del president de la Generalitat".
Més "il·lusió" que "alarma"
D'altra banda, Costas ha assegurat que no té cap "sentiment d'alarma" per la victòria d'Ada Colau en la pugna per l'alcaldia de Barcelona. L'auge de la nova esquerra arreu de l'Estat, segons Costas, genera "més aviat un sentiment d'il·lusió pel que arriba de nou", que espera poder "consolidar en els pròxims mesos". Sí que ha advertit, però, que les noves forces emergents tenen ara "sis mesos de prova", abans de les eleccions generals, per demostrar que són capaces de formar "governs competents".
La fragmentació dels ajuntaments sobrevinguda amb els resultats de les eleccions de diumenge, segons Costas, "a curt termini no afectarà l'economia", però cal que en els pròxims sis mesos les "forces emergents" demostrin que "saben fer governs competents i saben governar". En cas que s'instal·lin en la inestabilitat, ha advertit, molts electors que ara els han fet confiança "tornarien" cap als partits tradicionals en les següents eleccions.
La "motxilla" de Colau
Costas no s'ha mostrat amoïnat per les propostes més rupturistes que du Colau al seu programa. Ha recordat que, en política, quan algú arriba al timó d'una determinada institució, s'acaba veient abocat a "deixar de banda algunes coses que duia a la motxilla" i a assumir-ne d'altres que no hi eren.
En la seva nota, el Cercle també subratlla que "la propera legislatura ha de ser la de les reformes polítiques", la qual cosa pot acabar de rellançar la recuperació econòmica i evitar una "fractura social". Això requerirà, però, reforçar la cultura del pacte per garantir la governabilitat a les institucions. Aquest és el "gran repte" que afronta la política, enmig de la "revolució democràtica" que està experimentant el sistema de partits a tot l'Estat.