EMPRESARIS I SOBIRANISME
Política21/11/2015

El Cercle d’Economia veu fuga d’empreses per la declaració de ruptura

L’entitat emet una nota contundent, tot i que manté la petició d’una consulta legal

à.f.m. / J.r.
i à.f.m. / J.r.

BarcelonaEl Cercle d’Economia va emetre ahir una nota d’opinió sobre la situació política que va sorprendre per inesperada i contundent. Així ho reconeixien fonts de la mateixa entitat després d’enviar-ho als mitjans de comunicació. El text critica amb duresa la declaració de ruptura que Junts pel Sí i la CUP van aprovar el 9 de novembre al Parlament. Segons el Cercle, els “efectes negatius” d’aquest pas s’han pogut constatar “des del primer minut” i s’han traduït en congelació d’inversions empresarials o en el trasllat de seus d’empreses.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, el Cercle creu que aquests efectes negatius es multiplicaran si es confirma la constitució d’un govern de Junts pel Sí que tingui el suport parlamentari de la CUP. És per això que suggereix que la millor opció és convocar noves eleccions. Cal recordar que el Cercle no és un club estrictament empresarial, ja que també l’integren acadèmics i professionals de perfils diferents. Tampoc té una filiació política clara: la seva opinió es va configurant amb les notes d’opinió que publica, com la d’ahir.

Cargando
No hay anuncios

Segons afirma l’entitat, la declaració d’inici del procés “no només trenca la legalitat” sinó que suposa un risc de “greu fractura social” tenint en compte que “no hi ha ni tan sols una àmplia majoria social a favor seu”.

Fonts de l’organització explicaven ahir que no estava prevista la publicació de cap nota però que, durant la celebració d’una junta directiva, “els empresaris van expressar amb molta contundència el seu rebuig a la declaració del Parlament”.

Cargando
No hay anuncios

El text recorda que abans de les últimes eleccions ja van demanar la convocatòria d’un referèndum si les forces independentistes guanyaven. En aquesta ocasió insisteixen en la necessitat que hi hagi una consulta “legal i acordada”, una opció que recorden que no és il·legal. “Com ha assenyalat el Tribunal Constitucional en una sentència recent -afirmen-, no hi ha res en la Constitució que impedeixi una consulta per conèixer les preferències dels ciutadans. Però, si és així, ha de ser legal i acordada”.

Petició als partits espanyols

Cargando
No hay anuncios

El Cercle d’Economia també és crític amb l’actuació dels partits espanyols, que “han sigut renuents a donar resposta política al malestar social” que hi ha a Catalunya. Un malestar que és “profund i ampli” respecte al funcionament de l’estat de les autonomies. “Aquest quietisme no ha fet més que augmentar la frustració i el malestar amb el funcionament del model”, sentencien.

Segons ells, les eleccions generals del 20 de desembre són l’oportunitat per engegar una reforma política i territorial “que permeti conciliar el principi democràtic amb el principi de legalitat”. I si no fos així, el govern espanyol i els partits d’àmbit estatal estarien “alimentant encara més la frustració i el malestar” de la societat catalana.

Cargando
No hay anuncios

La Generalitat va respondre-hi assegurant que les xifres d’empreses que deixen de tenir el domicili fiscal a Catalunya s’han de posar en un context molt determinat. “És un debat amb bases falses”, va assegurar Pere Torres, secretari d’Empresa i Competitivitat, que va puntualitzar que aquests moviments d’empreses no impliquen que deixin d’operar al país. A més, Torres va lamentar que, al costat d’aquestes xifres, no es contraposin les de noves inversions. I, en qualsevol cas, va subratllar que el “degoteig” de la sortida de companyies es manté constant i és anterior al procés sobiranista obert al país.

Sorprenentment, ahir mateix el president de la CEOE, Joan Rosell, va negar que sigui “una cosa generalitzada”. “Ni de bon tros”, va sentenciar. Després que aquesta setmana se sabés que el grup hoteler Derby Hotels -propietat del president del Gremi d’Hotels de Barcelona, Jordi Clos- ha traslladat la seva seu a Madrid, el president de la patronal espanyola va considerar que les estratègies del món dels negocis de vegades van lligades a canviar la seu “d’un lloc a l’altre”. Rosell creu que “afortunadament” el procés sobiranista “encara” no s’està notant. Les decisions empresarials responen a criteris molt diversos.