ENQUESTA DEL CEO

El PSC s'enfonsa en intenció directa de vot, segons el CEO

Obtindria un 3,1% dels vots, menys que ERC (5,9%) i ICV-EUiA (3,4%). CiU obté un 26,3% d'intenció de vot. L'enquesta augura una "majoria absoluta còmoda" de Mas

UNA RELACIÓ COMPLEXA 
 Pere Navarro va explicar ahir després de la reunió del secretariat que el nou protocol de relacions amb el PSOE no estarà llest fins passat el 25-N.
Oriol March
10/10/2012
2 min

BarcelonaEl PSC segueix caient a les enquestes electorals. Segons l'últim informe del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO), els socialistes només tenen un 3,1% d'intenció directa de vot, per darrere d'ERC (5,9%) i d'ICV-EUiA (3,4%). Només un de cada quatre votants que diu haver votat el PSC el 2010, tornarà a votar-los ara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El partit més ben posicionat és CiU, amb un 26,3% de la intenció directa de vot. El director del CEO, Jordi Argelaguet, ha assegurat que la intenció directa de vot cap a CiU augura una "majoria absoluta còmoda" per a Artur Mas.

Pel que fa a la resta de partits, el PP té un 2,8% d'aquesta intenció de vot, Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (C's), un 1,4%, i Solidaritat Catalana per la Independència, un 1,3%.

De tota manera, aquestes dades són d'intenció directa de vot, i encara hi ha un 34,6% d'indecisos.

Què és la intenció directa de vot?

Des que es va crear, el Centre d'Estudis d'Opinió va decidir no 'cuinar' les dades. No les tracta. L'organisme encarrega a empreses externes la realització de les entrevistes, verifica que la mostra s'hagi agafat correctament i que no hi hagi errors i les fa públiques. És el que s'anomena intenció de vot directa, sense tenir en compte aspectes clau de la demoscòpia, com el vot ocult o l'abstenció.

És per això que els resultats d'alguns partits poden sortir inflats i altres, infrarepresentats. Tradicionalment, a Catalunya, partits com el PP, o recentment Ciutadans o Plataforma per Catalunya, tenen més vots a les urnes que el que confessen els seus electors quan se'ls fa una enquesta telefònica.

Aquestes desviacions s'arreglen en el que s'anomena, en l'argot polític i periodístic, la 'cuina'. Si es fa bé, no es tracta de cap manipulació en el sentit pejoratiu de la paraula, sinó de ponderar una sèrie de variables tenint en compte comportaments anteriors dels votants. En resulta l'estimació de vot, que és el que ofereixen els diaris quan publiquen enquestes i també el CIS, el centre d'estudis del govern espanyol, que té un equip propi de recollida i anàlisi de les dades. Tanmateix, el CEO, per evitar recels, no processa les dades i les fa públiques 'en cru'.

stats