Política01/04/2018

Centenars de persones demanen la llibertat de Puigdemont al cor de Berlín

Tot i el predomini de catalans, també hi han fet acte de presència ciutadans de diverses nacionalitats

Andreu Jerez
i Andreu Jerez

Berlín"Els carrers seran sempre nostres". El crit més simbòlic de l'anomenada 'revolta catalana' ha ressonat aquest diumenge davant la Porta de Brandenburg, el lloc més emblemàtic del centre monumental de Berlín. Unes 300 persones han acudit a la convocatòria que ha fet l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per demanar la llibertat del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que és en una presó al nord d'Alemanya des de fa una setmana.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb banderes estelades i pancartes amb eslògans com "Llibertat per als presos polítics catalans", "Hola, República" i "No a l'extradició" escrits en diferents idiomes, els manifestants, predominantment catalans però també d'altres nacionalitats, han recorregut el centre polític de la capital alemanya en un dia marcat per l'aiguaneu.

Cargando
No hay anuncios

El Francesc és un dels manifestants que ha desafiat el fred per protestar contra el que creu que és un atac a Catalunya: ha recorregut els gairebé 600 quilòmetres que separen Berlín de Frankfurt, on viu des de fa 20 anys, per demanar la llibertat del que encara considera que és el seu president. I hi confia: el Francesc creu que a Alemanya hi ha una separació efectiva de poders i una justícia independent i que, per tant, Puigdemont acabarà sent posat en llibertat.

El cas Puigdemont no només ha atret ciutadans catalans: el Javier és madrileny i la Cecilia és danesa. "Personalment, no estic a favor de la independència, però estic cent per cent a favor de la democràcia, i el que està passant a Espanya ara mateix és molt antidemocràtic, més enllà de la qüestió catalana. És a dir, el que està passant amb la llibertat d'expressió i de reunió. Entenc perfectament que molts catalans vulguin separar-se del govern de Rajoy", diu el Javier mentre els concentrats criden a l'uníson "Llibertat presos polítics!". "M'avergonyeix que el meu país hagi participat en la captura de Puigdemont", afegeix la Cecilia. Tot i que tots dos viuen a Alemanya, no s'atreveixen a predir si Puigdemont serà extradit o no.

Cargando
No hay anuncios

A la concentració també hi han assistit càrrecs polítics catalans: els diputats de Junts per Catalunya Aurora Madaula i Quim Torra, i també David Saldoni, alcalde de Sallent i president de l'Associació Catalana de Municipis, han encapçalat la presència institucional a la concentració convocada per l'ANC. El diputat del partit L'Esquerra (coalició de postcomunistes germanoorientals i exsocialdemòcrates occidentals) Andrej Hunko ha sigut l'únic representant polític alemany present a l'acte.

Hunko, un dels polítics alemanys més implicats públicament a promoure una solució dialogada i democràtica del conflicte català, s'ha mostrat escèptic sobre una extradició de Puigdemont: "No crec que el jutge alemany doni llum verda a l'extradició perquè l'argumentació jurídica és molt fluixa", ha declarat a preguntes de l'ARA mentre caminava amb la resta de manifestants en direcció al ministeri de Justícia federal alemany, on s'ha acabat la manifestació.

Cargando
No hay anuncios

I mentre centenars de persones demanaven la llibertat de Puigdemont al cor de Berlín, els també diputats del partit L'Esquerra Diether Dehm i Zaklin Nastic visitaven l'expresident de la Generalitat a la presó de Neumünster. "Està animat i se sent fort", ha dit Dehm en declaracions recollides per l'agència alemanya DPA. "La justícia espanyola és molt diferent de l'alemanya", ha dit Puigdemont al seu interlocutor, segons ha explicat Dehm.

Aquesta setmana, la fiscalia regional de Schleswig-Holstein i potser fins i tot l'Audiència Territorial d'aquest estat federat es pronunciaran sobre el cas Puigdemont. D'aquesta decisió en depenen el futur de la política catalana i potser fins i tot del govern de Mariano Rajoy.