Aragonès: "Exigim la posada en llibertat immediata del president Puigdemont"
Centenars de persones protesten a Barcelona en una imatge que les entitats volen multiplicar aquest diumenge
BarcelonaEl president al davant i la resta del Govern al seu darrere. No hi ha dubte que a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat s'ha volgut donar la imatge de màxima solemnitat per la detenció, aquest dijous a Sardenya, de l'expresident Carles Puigdemont. El cap de l'executiu, Pere Aragonès, ha cancel·lat la seva agenda oficial, ha reunit d'urgència tots els consellers –excepte la d'Exteriors, Victòria Alsina, que és a l'Alguer– i s'ha abordat conjuntament la resposta del Govern a una situació "gravíssima". "Exigim la posada en llibertat immediata del president Puigdemont", ha exclamat Aragonès en un to greu que han compartit la resta de membres del consell executiu.
Aquesta mateixa tarda tant el president com el vicepresident, Jordi Puigneró, viatjaran fins a Sardenya per "fer costat" a Puigdemont. Allà s'hi trobaran Alsina però també la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i altres representants dels partits independentistes. De moment, la Generalitat "exigeix" la llibertat de l'actual eurodiputat i president del Consell per la República i també la retirada de les euroordres. "La credibilitat del sistema judicial ja estava tocada, però amb les discrepàncies en les euroordres demostra que és anacrònic i que només busca venjança", ha destacat Aragonès, que ha insistit que la fi de la repressió i la negociació política seran les úniques vies que portaran a la solució del conflicte: "Amnistia, autodeterminació i independència", ha resumit el president.
Tot i que la taula de diàleg s'ha convertit des de primera hora en el blanc de les crítiques dels manifestants, és la principal aposta d'ERC aquesta legislatura. Aragonès ha fugit de la polèmica apuntant que no vol "especular sobre el futur" d'aquesta eina, però ha reconegut que la detenció de Puigdemont i les causes judicials obertes contra centenars de persones "no ajuden". En tot cas, ha demanat unitat al moviment independentista per superar els "obstacles" i, en anglès, s'ha refermat en les aspiracions "democràtiques" dels catalans.
La gent torna al carrer
Encara no feia nou hores de la detenció de Carles Puigdemont a Sardenya i centenars de persones ja havien respost a Barcelona demanant la seva llibertat. L'encreuament de la Diagonal amb el carrer Aribau ha sigut l'escenari d'una protesta que ha començat a les nou del matí i no hi ha cap hora prevista perquè acabi. L'ANC i Òmnium, les entitats organitzadores, mantenen una crida a mobilitzar-se. I la gent no marxa, tot el contrari: si a primera hora eren unes 200 persones, en el seu moment més àlgid hi ha hagut 600 persones, segons la Guàrdia Urbana. La convocatòria inicial era concentrar-se davant del consolat d'Itàlia a Barcelona, però un cordó dels Mossos d'Esquadra evita acostar-s'hi. Mentre la protesta segueix en peu, el Consell per la República ja n'ha convocat una altra diumenge, que començarà a les 12 del migdia al carrer Aragó amb passeig de Gràcia i s'hi han sumat les entitats i els partits. En paral·lel, l'AMI ha convocat aquest divendres a les 20 hores concentracions davant dels ajuntaments.
Aquest divendres la manifestació té dos protagonistes: les caretes de Puigdemont i els mòbils. Tothom està pendent de l'actualitat, sense deixar de consultar el minut a minut de l'ARA. El futur judicial de Puigdemont és una incògnita i hi ha la sensació que la notícia pot saltar en qualsevol moment. Tampoc deixen anar el mòbil els dirigents de Junts, entre ells Jordi Sànchez, Jordi Puigneró, Laura Borràs o Jordi Turull –rebut amb aplaudiments–. Es formen grupets i converses a cau d'orella. Una imatge ho exemplifica: Jordi Sànchez, totalment apartat, sol, parlant per telèfon.
De Junts hi han assistit bona part dels seus consellers. La delegació d'ERC l'ha liderat Alba Vergés –sense membres del Govern– i la CUP ha comptat amb diputats com Carles Riera o Dolors Sabater. De fet, aquestes formacions també secunden la manifestació de diumenge i quan Elisenda Paluzie ha anunciat que els republicans hi participaran s'han sentit crits de "fora la taula". Un dels clams que més s'han sentit també és el de "llibertat", que feia temps que no se sentia d'ençà que els presos polítics van ser indultats. I un altre clam protagonista és el Bella ciao, que fa temps que ha esdevingut un dels hits de les protestes, però aquest divendres, davant del consolat italià i amb Puigdemont detingut per les autoritats italianes, té més accent italià que mai.
Una detenció que no ajuda al diàleg
Tant les entitats com els partits han reclamat la llibertat de l'expresident i han condemnat el paper de l'Estat. Mentre que Sànchez ha denunciat "les trampes" del govern espanyol, Riera ha criticat que l'operació s'ha fet amb "l'aval" de la Moncloa i Vergés ha carregat contra una persecució "malaltissa". I la taula de diàleg ha fet acte de presència. "L'Estat no té cap voluntat de negociar", ha dit Dolors Sabater. "Érem escèptics amb la taula i el temps ens està donant la raó", ha afegit Puigneró. ERC, per la seva banda, creu que no aporta "res" a la resolució del conflicte. Els comuns, que no eren presents en la protesta, demanen apostar per la negociació deixant clar que la "judicialització no és el camí", en paraules de Jéssica Albiach.
Protestes a Girona i Brussel·les
No només a Barcelona hi ha hagut concentracions per demanar la llibertat de Puigdemont, sinó que a Girona i Brussel·les també hi ha hagut mobilitzacions. Davant de la seu de la Generalitat a les comarques gironines s'hi concentren centenars de persones. La protesta l'ha convocat Girona Vota, que aplega tots els partits i entitats independentistes, i s'han cridat consignes com "Puigdemont, el nostre president", informa Maria Garcia. A Brussel·les, s'han aplegat una trentena de persones, entre elles l'exconseller Toni Comín, davant de la seu de l'Eurocambra, informa Júlia Manresa.