Política27/04/2017

L’oposició estreny el setge sobre Rajoy i la Fiscalia per la corrupció

El Congrés accelera la compareixença del president espanyol i exigirà el cessament de Maza i Moix

Mariona Ferrer I Fornells, Dani Sánchez Ugart
i Mariona Ferrer I Fornells, Dani Sánchez Ugart

MadridDesprés del xoc inicial per l’espiral de l’operació Lezo, l’oposició s’organitza i accelera la resposta contra Mariano Rajoy i la fiscalia per la corrupció, i els obligaran a donar explicacions. Cada dia que passa augmenten les crítiques davant la bunquerització del president espanyol, que continua defensant la gestió dels seus ministres i negant ingerències en la justícia. El PSOE i Ciutadans han decidit actuar de forma conjunta i apuntar directament al fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, i el fiscal Anticorrupció, Manuel Moix. Els dos partits van fer ahir el primer pas al Congrés per exigir la reprovació i el cessament dels dos caps del ministeri públic, a qui acusen d’obstaculitzar la investigació. La iniciativa ho té tot per prosperar: Podem i ERC també hi votaran a favor.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El Congrés no esperarà així ni a la compareixença de Maza, juntament amb el ministre de l’Interior, Rafael Catalá, prevista per al 10 de maig a la comissió de justícia. L’oposició vol evidenciar com més aviat millor el rebuig a “les maniobres per obstaculitzar i impedir les actuacions dels fiscals encarregats de determinades causes judicials per delictes relacionats amb la corrupció”. Demà es reunirà la mesa del Congrés per decidir quan es debatrà finalment la proposició no de llei, que no és de compliment obligat. De fet, la cambra ja va reprovar l’anterior ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, a l’octubre, i Rajoy va seguir defensant-lo fins que va renovar el gabinet.

Cargando
No hay anuncios

Comissió d’investigació

L’altra decisió clau de la mesa serà l’inici de la comissió d’investigació al Congrés per la corrupció al PP. Després de dies de dubtes, PSOE i Cs també s’han posat d’acord aquesta setmana per accelerar-la i que la primera reunió ja se celebri com a molt tard a finals de la setmana que ve o la setmana següent. La pilota és a la teulada de la presidenta de la cambra, l’exministra Ana Pastor, que és qui ha d’executar la decisió. L’oposició també té clar que el primer a comparèixer haurà de ser, sense cap mena de dubte, Mariano Rajoy. I el següent de la llista és Catalá, de qui el PSOE està a un pas de demanar la dimissió després que sortissin a la llum els seus missatges de suport a l’expresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González.

Cargando
No hay anuncios

Podem malda perquè Rajoy hagi de posar-se davant del mirall de la corrupció com més aviat millor. Juntament amb Compromís, va demanar ahir la convocatòria d’un ple extraordinari monogràfic sobre la corrupció al PP en què compareguessin tant Rajoy com la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, Catalá i el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, en un màxim de “48 hores”. La proposta és a les portes de naufragar. Primer, perquè Rajoy no tindria l’obligació de comparèixer, cosa que sí que ha de fer davant una comissió d’investigació. I segon, perquè tampoc té l’obligació de dir la veritat sota pena de delicte.

Mentrestant, Esquerra Unida (IU) va presentar una querella en què sol·licita unir-se a la causa per l’operació Lezo i que s’imputi tant el PP com l’expresidenta dels populars a Madrid, Esperanza Aguirre. L’aposta de Compromís és més radical i ahir va posar sobre la taula que l’oposició es posi d’acord per impulsar una moció de censura contra Rajoy. Ni Podem va obrir-se a secundar-la.

Cargando
No hay anuncios

Génova coneixia les il·legalitats

Les novetats sobre el cas avancen a un ritme vertiginós. El PP sabia que Ignacio González, empresonat per la investigació del Canal d'Isabel II, tenia un compte a Suïssa, segons va confirmar ahir el secretari d’organització popular, Carlos Floriano. En una entrevista a 'El Mundo', publicada ahir mateix, un diputat autonòmic del PP de Madrid, Jesús Gómez, explicava com va ensenyar aquest número de compte a Floriano i a Juan Carlos Vera, també de l’equip d’organització del partit.

Cargando
No hay anuncios

El PP coneixia així l’existència del compte corrent a Suïssa, i no va prendre mesures expeditives contra González: ni el va fer dimitir ni li va retirar el carnet de militant. Tot i així, sí que van triar Cristina Cifuentes com a candidata per a les eleccions autonòmiques de la Comunitat de Madrid en previsió que alguns dels casos que planaven sobre González acabessin esclatant, com ha acabat passant: primer amb l’àtic a Estepona i després amb la trama de corrupció a l’empresa pública d’aigües. Floriano no va voler aclarir si Mariano Rajoy coneixia directament la informació facilitada per Gómez, tot i que la informació posa de manifest que les corrupteles de González eren conegudes als despatxos de Génova, sense que ningú acudís a la justícia per denunciar-les.

I mentre aquesta nova informació sortia a la llum, el president espanyol, que ahir continuava a l’Uruguai la seva gira llatinoamericana, va sortir del silenci en què estava instal·lat des de feia una setmana en relació amb la corrupció. En roda de premsa des de Montevideo va defensar la independència judicial i es va penjar una medalla en la lluita contra la corrupció. “És ara, amb els governs del PP, quan s’està actuant i s’està condemnant, i quan els jutges prenen les decisions que ells estimen oportunes i convenients, procurant sempre que es compleixi la llei”. En una conversa informal amb periodistes durant el viatge a Llatinoamèrica va al·legar que desconeixia les presumptes ingerències dels seus ministres, tant el missatge de Catalá com la reunió de Zoido amb el germà de González.

Cargando
No hay anuncios

Múrcia, primera comunitat que elimina l’aforament

L’Assemblea Regional de Múrcia va fer ahir un pas inèdit a l’Estat: va eliminar la figura de l’aforament per als diputats autonòmics i els membres del govern regional. Tots els partits hi van votar a favor, inclòs el PP, que a finals del 2015 va evitar que la mateixa proposta tirés endavant. Ara s’hi ha sumat com a moneda de canvi per continuar governant aquesta comunitat, després de la dimissió de Pedro Antonio Sánchez com a president pels casos de corrupció que l’acorralaven.

Cargando
No hay anuncios

L’eliminació dels aforaments era una de les condicions que Cs va posar per abstenir-se en la segona votació d’investidura que dissabte ha de fer president Fernando López Miras, cosa que permetrà que el PP segueixi governant malgrat l’escàndol del seu predecessor. Ara bé, Cs insisteix que aquest cop no hi haurà un acord de govern i que l’abstenció serà només “tècnica”.