La majoria d'edat de l'hereva al tron espanyol

Els fans d'Elionor no volen sentir el català

El públic congregat davant de les pantalles gegants xiula també les aparicions de Sánchez

MadridNo s'ha sentit parlar en català a la princesa Elionor el dia del seu 18è aniversari i molts dels seus fans més incondicionals deuen haver respirat alleugerits. A Madrid, s'havien passat hores seguint-la a través de les pantalles gegants que Isabel Díaz Ayuso havia col·locat a la Puerta del Sol, i fent temps escridassant Pedro Sánchez i la presidenta del Congrés, Francina Armengol, que ha comès el sacrilegi de fer servir les llengües cooficials diferents del castellà. "Que torni allà on viu i digui el que vulgui, però aquí que ens deixi, aquesta gentussa!", exclamava una dona visiblement afectada. "Som a Espanya, que parli en castellà!", criticaven dues jubilades d'origen cordovès, probablement alienes al fet que Elionor també parla català amb un accent pràcticament autòcton.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Sánchez, bona part dels centenars de persones que seguien les desfilades militars d'aquest dimarts tampoc el poden veure. "Fora!", reaccionava el públic quan el president espanyol apareixia en pantalla. Un home de 75 anys, que hi ha anat sol i duia cinc banderoles amb els colors d'Espanya a la mà, cridava "lladre" i "traïdor" al líder socialista. Explicava que va a tots els actes en "defensa d'Espanya": diumenge va ser a Colón contra l'amnistia i repetirà el 18 de novembre a Cibeles. De fet, alguns lemes que es van sentir en la concentració promoguda per Vox s'han repetit a la Puerta del Sol, com el ja tradicional "Puigdemont, a la presó", que han cridat sectors del públic en diversos moments. El líder de Junts, que aquest dilluns es va reunir a Brussel·les amb dirigents del PSOE, era l'altre enemic públic dels incondicionals de la monarquia que han sortit al carrer.

Cargando
No hay anuncios

Però, esclar, no tot han estat crítiques i mal rotllo. "Guapa", "bonica" i "preciosa" han estat les floretes més llançades a Elionor aquest dimarts al matí a la Puerta del Sol. L'executiu autonòmic i l'ajuntament de la capital espanyola, governats pel PP amb majoria absoluta, s'han bolcat en l'efemèride: han repartit gratis banderetes d'Espanya i pastissets en honor a l'hereva del tron, i han engalanat els carrers amb cartells amb la cara de la princesa i l'escut de la Casa Reial. Ara bé, tot i aquest desplegament, l'espai habilitat a aquest efecte no s'ha acabat d'omplir.

El públic que hi havia, però, estava entregat. Esperava amb emoció el pas de la comitiva reial darrere d'unes tanques. "Visca el rei! Visca la princesa!", han cridat al pas dels dos Rolls-Royce amb què ha arribat la família reial al Congrés, i han fet onejar les banderes amb el mòbil a la mà per enregistrar el moment. Alguns s'han posat a cantar la cançó de feliç aniversari. "Va divina", comentaven dos nois, satisfets amb el pla de càmera aconseguit a primera fila. Una altra dona sortia de la multitud eixugant-se els ulls amb un mocador. "Ha sigut molt emocionant", coincidien diverses persones en declaracions a l'ARA.

Cargando
No hay anuncios
Monàrquics canten el 'Moltes felicitats' a Elionor a la plaça del Sol

This browser does not support the video element.

Tres dones que s'han posat a ballar i taral·lejar l'himne espanyol han cridat "visques" i "bravos" a la princesa Elionor quan ha entrat a l'hemicicle del Congrés. En el moment del jurament, una ha exclamat: "Molt bé, guapa, sí senyora! Serà bona reina". També han aplaudit amb força el moment en què Felip VI ha arreglat la cua a la seva filla després que els presidents del Congrés i el Senat, Francina Armengol i Pedro Rollán, li haguessin posat les medalles de les Corts. "Mira el pare, que guapo", comentava una altra, que opinava que la princesa "ho farà molt bé perquè té un bon mestre en el seu pare".

Cargando
No hay anuncios

"Molt emocionant, històric, preciós", afegien sobre el moment viscut. "L'únic que hem trobat a faltar són els avis", lamentaven en al·lusió a Joan Carles I i Sofia. Coincidia amb elles una altra dona que seguia el jurament just al seu costat acompanyada del seu marit, amb un perfil més discret. No es posaven d'acord en això dues germanes, també residents a Madrid i jubilades. Una d'elles excusava els escàndols del rei emèrit mentre que l'altra es confessava "més monàrquica ara que abans" i destacava la "bona imatge" que percep de l'actual monarca en contraposició a la del seu pare.

Entre el públic de més edat hi predominava la simpatia per la monarquia en general, no només per la princesa. "Soc monàrquica de tota la vida, i així em moriré", afirmava una senyora. Una altra assistent, "molt il·lusionada", recordava que ja fa gairebé 10 anys va sortir al carrer per la coronació de Felip VI i comentava que és "una vergonya" que a Catalunya "no els vulguin" ni se celebrin aquests actes al carrer. En aquesta línia, una família de Barcelona, amb tres fills adolescents, deia a l'ARA que hi troben a faltar ambients així. De fet, han vingut expressament a viure l'esdeveniment aprofitant el pont de Tots Sants.

Cargando
No hay anuncios

Estudiants monàrquics

No només ha sortit gent gran al carrer. Grups d'universitaris, alguns saltant-se classe, també seguien l'acte. Dues noies de 21 anys, de Vigo i de Granada, justificaven l'absència a les aules explicant que són "molt monàrquiques". Un grup d'estudiants de periodisme destacava la "imatge positiva" i de persona "preparada" que els transmet l'hereva del tron i veien amb bons ulls el fet que la pròxima cap d'estat pugui ser una dona. Dos antropòlegs, de 29 i 27 anys, un d'ells amb una samarreta commemorativa del casament de Felip i Letícia comprada "per un euro a Benidorm", explicaven que hi han anat per "curiositat" i per viure el "dia històric" sense considerar-se monàrquics.

Cargando
No hay anuncios

També hi havia presència de menors d'edat, alguns amb els pares i altres d'excursió escolar. Un grup d'una cinquantena d'infants d'onze anys, d'un col·legi concertat de Móstoles, han sortit de la boca del metro de Sol amb banderoles d'Espanya i xisclant d'emoció, acompanyats d'alguns professors. "M'agrada la princesa perquè és molt guapa", deia una de les estudiants a l'ARA. Una altra explicava la seva motivació simplement perquè "volia sortir per la tele". D'altres assistents s'han trobat amb l'esdeveniment per casualitat. La majoria, turistes, alguns dels quals s'han afegit a la celebració: una parella d'australians s'ha equipat amb banderoles gratuïtes sense saber gaire què passava.