BarcelonaResoldre l'adaptació a l'amnistia dels investigats pel Tsunami Democràtic i per la trama russa del Procés s'ha convertit en la principal obsessió de JxCat. Dimarts, els seus 7 diputats del Congrés van votar en contra de la llei perquè no consideren blindades les tretze persones que hi ha implicades. Però hi ha una altra causa que està passant més desapercebuda, probablement perquè no inclou a cap dirigent polític del Procés. En el cas dels CDR no hi ha ni Carles Puigdemont ni tampoc Marta Rovira i, malgrat que un jutge de l'Audiència Nacional sospités sense gaire base que Pere Aragonès estava al capdavant de l'organització, els dotze imputats per terrorisme es miren la negociació entre ERC, Junts i el PSOE amb suspicàcia.
Aquesta setmana han tingut, però, una bona notícia. Fins ara, el PSOE es cuidava molt de diferenciar entre les dues causes obertes per terrorisme a l'Audiència Nacional. A la del Tsunami hi han vist sempre la mà negra del jutge García-Castellón, però mai fins ara havien optat per la presumpció d’innocència per referir-se als CDR, sense importar que fos el mateix jutge instructor el que els estigués investigant. El primer canvi d’actitud ha arribat aquesta setmana quan Pedro Sánchez s'ha referit a tot l’independentisme quan ha assegurat que “no és terrorisme”. “Estic convençut que al final els tribunals conclouran que tots els independentistes seran amnistiats, perquè no són terroristes”, va subratllar des de Brussel·les.
Què deia, en canvi, el mateix Sánchez quan van ser detinguts el 2019? "Per descomptat, em preocupa [que s’estableixi el terrorisme a Catalunya]. I el que més em preocupa és la banalització d’alguns actors polítics del concepte terrorisme", va expressar en una entrevista a Mediaset. "És molt important des del punt de vista polític que qualsevol tipus de violència es condemni des de les institucions catalanes", va afegir, i va recordar que l’Estat ja havia hagut de combatre ETA i el terrorisme jihadista. "De veritat algú creu que és comparable el Procés independentista amb el terrorisme que va patir Espanya durant dècades?", es va preguntar retòricament el ministre Félix Bolaños minuts després que fracassés la primera votació de la llei d’amnistia.
N'hi haurà prou?
En teoria, els CDR haurien d'entrar en el perímetre de la llei d'amnistia. Ara bé, continua existint una diferència fonamental en aquesta causa respecte a la del Tsunami. La Fiscalia, que Sánchez presumia també el 2019 que depenia del seu govern, demana 27 anys de presó per a vuit dels acusats i vuit anys més per als altres quatre. El ministeri públic considera provat que havien format una “organització terrorista” per “atemptar amb explosius fabricats en laboratoris clandestins”. “Es van emportar de casa una estelada i fotos de les meves filles”, explicava a l’ARA Eduard Garzón, un dels acusats, neguitejat pel final que tindrà l’amnistia i a l’espera d’algun senyal de l’Estat. En tindrà prou amb les paraules de Sánchez?
Els detalls de la setmana
El Falcon ha estat un dels grans protagonistes de l’etapa de Pedro Sánchez a la Moncloa. No tant per l’ús que n’ha fet ell com per les ocurrències del PP i Vox. L’última consisteix a dir que Carles Puigdemont tornarà de l’exili dins del Falcon. El nom d’aquest avió s’ha estès tant que ara hi ha qui hi pensa fins i tot quan va als lavabos de l’Ajuntament de Barcelona: els urinaris són precisament de la marca Falcon.
La tensió per la llista cívica es va traslladar dimecres a la seu de l’ANC, quan la direcció de l’entitat va impedir als crítics que hi entressin per presentar el seu manifest. Ara bé, no tot va ser tensió i males cares. Entre els crítics hi havia la lingüista Blanca Serra, que als 81 anys tenia problemes per aguantar dempeus la conferència de premsa. La direcció li va fer arribar una cadira perquè pogués seure a l’exterior.