TENSIÓ A LA FEDERACIÓ
Política 19/11/2013

CDC i Unió, una altra executiva conjunta sense mirar-se als ulls

Mas i Duran ajornen els debats i constaten que no hi ha acord a CiU per la pregunta

Oriol March
3 min

BarcelonaLa mecànica dels dilluns que hi ha reunió de la comissió executiva nacional de CiU -el màxim òrgan de coordinació de la federació- és sempre la mateixa: reunió de les cúpules de CDC i Unió per separat i, després, tots els dirigents nacionalistes van cap a la sala de reunions més gran que hi ha a la seu dels democristians, que és on es duen a terme aquestes trobades. Presideixen la reunió Artur Mas i Josep A. Duran i Lleida, separats per la figura del president fundador, Jordi Pujol. El ritual se celebra, excepcions a banda, un cop al mes. I, últimament, acostuma a deixar de banda aquells assumptes que comporten més tensió a CiU i més titulars de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La trobada d'avui [per ahir], tal com va passar el 22 d'octubre [últim comitè executiu nacional], ha estat plàcida", deia un dirigent consultat. De fet, la trobada de finals d'octubre va ser definida com a "autista" per un membre de la cúpula de CiU. "Mas vol que CDC mantingui la calma davant del paper de Duran en el procés sobiranista", diuen a la federació. Els dirigents de Convergència s'han pres al peu de la lletra la recomanació del president -que fa dues setmanes, amb to "contundent", va avisar CDC que la negociació de la pregunta de la consulta requeria "discreció" i una absència absoluta de conflictes públics- i han decidit traslladar les queixes contra el líder d'Unió als "canals adequats".

Aquests canals són els organismes restringits del partit -reunions de la cúpula i executives- i el consell nacional. De fet, aquest dissabte no van faltar quadres del partit que van carregar contra Duran perquè "en un moment transcendent, les sortides de to no es poden tolerar". Més que tolerar-se, de moment es deixen de banda quan es troben cara a cara els més alts dirigents de CiU.

Afrontar els problemes

Dirigents d'Unió s'agafen amb ironia aquestes reunions en què s'eviten els assumptes espinosos. "Quan arriba el moment mai fan evident el malestar", apunta un dirigent democristià habitual a les trobades. "Potser prefereixen fer les seves crítiques a través dels mitjans i no afrontar el xoc quan toca", desafia.

El cert, però, és que una de les vies preferides de Duran per fer arribar missatges als socis és precisament a través dels mitjans de comunicació. Aquest diumenge, per exemple, el líder d'Unió va augurar en una entrevista a El Periódico que el procés acabaria "malament". Tot i que, en privat, els dirigents de Convergència es van enervar -un cop més- per aquestes declaracions, les paraules no van aparèixer a l'executiva de CiU. "Jo declaro el que sento, a risc d'equivocar-me. Si de cada entrevista que faig n'haguéssim de parlar...", va apuntar Duran en la roda de premsa postexecutiva.

Tampoc va aixecar polseguera dins de la direcció de la federació l'acord que CDC -així ho va ratificar el consell nacional d'aquest dissabte- ha subscrit amb Reagrupament. Els convergents es van limitar a informar de l'entesa i Duran es va felicitar perquè l'acord no influeix en la correlació de forces establerta a les llistes de CiU. Això és així perquè si hi ha reagrupats que entren a les candidatures nacionalistes ho faran en els llocs reservats a CDC.

A les reunions dels últims mesos tampoc s'hi ha tractat la llista unitària europea que proposa CDC, i per la qual té intenció de batallar fins a l'últim moment tot i la negativa d'ERC i Unió. "Això confirma que hi ha dirigents de CDC que se senten més còmodes amb ells que amb nosaltres", lamenten a Unió. El xoc -que preveuen bona part dels dirigents consultats- pot arribar a l'hora de definir la pregunta del referèndum, que encara no han tancat Mas i Duran quan sols falten onze dies per al desembre. I de la tercera via que promou el líder d'Unió, també ni rastre a les reunions conjuntes.

stats