Política23/06/2015

CDC i Unió: cohabitació després del divorci

Els grups parlamentaris que comparteixen els dos partits a Barcelona i a Madrid enllesteixen el format que tindran en els propers mesos, després del trencament formal de la federació

Oriol March
i Oriol March

BarcelonaDesprés de 37 anys d'història conjunta, CiU és ja una federació de dos partits en vies d'extinció. De la mateixa manera que en els divorcis les parelles es reparteixen els béns i batallen per la custòdia dels nens, en cas que en tinguin, CDC i Unió estableixen aquests dies els termes de la ruptura i els efectes pràctics que tindrà en els grups parlamentaris que comparteixen a Barcelona i a Madrid. Aquest dimarts hi ha hagut moviments al Congrés dels Diputats, al Senat i al Parlament que marcaran la cohabitació entre els dos partits, que s'acabarà quan arrenquin les noves legislatures a Catalunya i a l'Estat. Seran només uns mesos, però Unió i Convergència actuaran de forma autònoma tot i compartir espai. D'aquesta manera queda, almenys de moment, la distribució pactada entre les dues formacions.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Congrés dels Diputats

Cargando
No hay anuncios

És l'escenari que genera més expectació perquè el cap de files del grup parlamentari de CiU és Josep A. Duran i Lleida, president del comitè de govern dels democristians. Duran s'ha reunit aquest dimarts amb Pere Macias, màxim representant de CDC a Madrid, i la fórmula que més opcions té d'acabar fructificant és la de mantenir un sol grup –la normativa de la cambra impedeix crear-ne de nous un cop encetada la legislatura– que canviï de nom i que tingui dos portaveus, que serien els mateixos Duran i Macias. El cap de files convergent a la capital de l'Estat ha assegurat que el nou model de relacions es podria assemblar al que van posar en pràctica ERC, ICV i IU la passada legislatura, quan van compartir grup parlamentari i es van repartir tant el temps de les intervencions com la presència a les comissions.

"No farem una batalla campal", assenyalen a Convergència. De fet, només queden cinc plens al Congrés dels Diputats, i cap dels dos partits està interessat a buscar mala maror. "No hi haurà gaire votacions diferents, perquè ens vam presentar junts a les eleccions fa només quatre anys", defensen fonts democristianes consultades per l'ARA. CDC té previst mantenir la vicepresidència quarta del Congrés, que ocupava Jordi Jané, ara conseller d'Interior, i l'únic canvi visible que hi haurà en el grup –a banda del canvi de nom, que podria ser Grup Parlamentari Català a Madrid de Convergència i Unió– és que els diputats es mouran de les seves cadires per estar agrupats al mateix lloc tots els de CDC i tots els democristians. Els convergents tenen deu diputats i Unió en té sis.

Cargando
No hay anuncios

Senat

La cohabitació tindrà forma d'un sol grup i dos subgrups al Senat, segons va informar ahir el cap de files dels nacionalistes a la cambra, Josep Lluís Cleries. Les dues formacions es dividiran el temps de les intervencions en aquelles qüestions en què no estiguin d'acord. "Hi haurà una entesa en cada cas en funció del que fem", ha apuntat Cleries, que ha volgut reccordar que el divorci s'està produint de manera "amistosa i cordial".

Cargando
No hay anuncios

Els democristians mantindran la vicepresidència del Senat que ocupa Salvador Sedó. Dels tretze senadors que tenen els dos partits, deu corresponen a Convergència i tres a Unió.

Parlament de Catalunya

Cargando
No hay anuncios

Just en el moment d'anunciar la sortida del Govern dels consellers d'Unió, el secretari general de la formació democristiana, Ramon Espadaler, deixava clar que el partit tenia intenció de garantir l'estabilitat parlamentària de l'executiu. "No perdrà votacions per culpa nostra", va insistir Espadaler. De moment, els democristians s'han reorganitzat internament i han designat com a portaveu del partit a la cambra catalana Roger Montañola, exlíder de les joventuts d'Unió i afí a Duran. Montañola, tècnicament, exercirà la funció de portaveu parlamentari adjunt del grup de CiU. Un càrrec que ocupava Mercè Jou, membre del sector crític del partit. D'aquesta manera, Jou deixa de ser membre de la direcció d'Unió, perquè ocupava el seu lloc de portaveu parlamentària com a membre nata.

Parlament Europeu

Cargando
No hay anuncios

És l'únic escenari en què res canvia. Ramon Tremosa –CDC– i Francesc Gambús –Unió– ja ocupen des del principi grups parlamentaris diferents. Tremosa forma part dels liberals, mentre que Gambús s'asseu al grup parlamentari popular.

Govern

Cargando
No hay anuncios

Aquest dimarts s'ha celebrat la primera reunió del Govern sense consellers d'Unió. Després de la trobada ha debutat Neus Munté, nova vicepresidenta, com a portaveu de l'executiu. Un dels aspectes que ha detallat ha estat que només dos alts càrrecs democristians han demanat seguir el mateix camí que els consellers i marxar del Govern. Es tracta de Montserrat de Vehí, directora de l'Escola Catalana de Funció Pública, i de Marc Prat, secretari de coordinació i cooperació de les administracions locals. Prat, a banda, és alcalde de Ribes de Freser, un dels principals municipis que governen els democristians.

Prat i De Vehí eren alts càrrecs del departament de Governació que liderava Joana Ortega i que ara ha passat a mans de Meritxell Borràs, de Convergència. Els crítics d'Unió, enfrontats amb la direcció, ja van deixar clar des del primer moment que no renunciarien als seus càrrecs. Els més representatius són Antoni Castellà, secretari d'Universitats; Carles Sala, secretari d'Habitatge, i Pep Martorell, director general de Recerca.