Política19/06/2015

CDC i Unió, abocats a mantenir el grup a Madrid però a actuar de facto per separat

La cúpula convergent acorda amb els seus diputats i senadors a Madrid delegar en Pere Macias i Josep Lluís Cleries les converses amb els democristians per acordar el repartiment d'intervencions i iniciatives

Roger Mateos
i Roger Mateos

BarcelonaEls portaveus de CDC al Congrés i el Senat negociaran amb Unió com concreten el trencament a Madrid. La cúpula convergent ha acordat aquest divendres amb els seus diputats i senadors a Madrid delegar en Pere Macias i Josep Lluís Cleries les converses amb els democristians. A la reunió, celebrada a Barcelona, hi han estat presents el coordinador general de CDC, Josep Rull, i el vicesecretari general de coordinació institucional, Lluís Corominas.

Inscriu-te a la newsletter L'extrema dreta ja té nou laboratori: la tragèdia de ValènciaUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu d'Unió, Montse Surroca, que és també diputada de CiU al Congrés dels Diputats, ha defensat aquest divendres la possibilitat que el grup de CiU es parteixi. Però, de fet, el reglament del Congrés i del Senat no permet a aquestes alçades dividir un grup ja existent per crear-ne dos de nous. Tampoc sembla clar que els convergents puguin fer valer el seu major pes -disposen de 10 diputats enfront dels 6 d'Unió al Congrés, mentre que al Senat la desproporció és encara superior: 10 a 3- per expulsar al grup mixt els democristians sense el seu consentiment.

Cargando
No hay anuncios

El fet que els convergents plantegin obrir converses amb els democristians apunta a una solució més concordant amb la premissa de la "separació amistosa" plantejada dijous pel president de la Generalitat, Artur Mas. La solució passarà, segons les fonts nacionalistes consultades per l'ARA, per mantenir formalment el grup conjunt però actuar de facto per separat, com si es tractessin de dos subgrups, fins i tot amb portaveus diferents, una fórmula que ja apliquen IU i ICV dins del grup de l'Esquerra Plural.

Ara caldrà negociar el repartiment dels temps d'intervenció, de presentació d'iniciatives, de torns de preguntes i d'altres activitats parlamentàries. Actuaran de fet com un grup fracturat. La concreció dels detalls s'haurà de materialitzar abans del dimarts a les 16.00 hores, quan arrencaran els plens del Congrés i del Senat.