CDC ja ha tornat 158.000 euros dels convenis signats amb Millet
La Fundació CatDem, vinculada a CDC, compleix amb el conveni que va signar amb el Palau per retornar els 632.000 euros rebuts durant l'etapa de Fèlix Millet. Així ho asseguren des del partit.
BARCELONA."Cada any complim amb els terminis que ens vam marcar per retornar els diners al Palau". Aquesta és la resposta d'un dels responsables de la maquinària de CDC quan se li pregunta sobre el compliment del conveni a què va arribar la Fundació CatDem -abans Trias Fargas- amb la institució cultural per reintegrar els diners que va rebre mentre Fèlix Millet n'era el president. La quantitat total va ser de 632.000 euros, que hauran de dirigir cap al Palau fins a l'any 2016. Els responsables de CDC no concreten quina quantitat s'ha pagat fins ara a la institució, però asseguren que han executat els primers terminis de pagament dels vuit que es van marcar en el seu moment. L'acord entre el Palau i la Trias Fargas de la tardor del 2009 fixava 8 pagaments anuals de 79.000 euros. Si, com diu CDC, es compleix el conveni els nacionalistes haurien d'haver abonat ja 158.000 euros a la institució.
Els responsables de règim intern del partit passen aquests dies moments de tensió arran d'un nou informe policial que fa una setmana concloïa que CDC s'havia finançat irregularment a través del Palau. La pressió no arriba, malgrat tot, al nivell de la tardor del 2009, quan es va saber que la Fundació CatDem -aleshores Trias Fargas- havia rebut més de 600.000 euros de la institució que va presidir Millet durant 10 anys. En aquell moment, Artur Mas, que encara no era president de la Generalitat, va donar instruccions al gerent del partit i ara secretari del Govern, Germà Gordó, per arribar a un acord "com més aviat millor" amb el Palau i resoldre la incòmoda situació.
Millet no tenia poders
El que va fer decidir Mas a retornar els diners va ser una carta que va enviar Joan Llinares -nomenat gestor del Palau quan es va descobrir el saqueig de Millet- detallant que Millet no tenia poders per signar els convenis amb la Trias Fargas. "Quan es van signar els documents, Millet no estava autoritzat per fer-ho; a més, els convenis no havien passat per les juntes de l'Orfeó Català", va admetre Mas, que fins aleshores defensava la legalitat dels donatius del Palau a la Trias Fargas.
Amb tot, l'aleshores secretari general de CDC va voler deixar clar que no se'ls podia exigir el retorn estricte dels 630.000 euros perquè, segons ell, la Trias Fargas va actuar "legalment i de bona fe".
Uns arguments similars va fer servir al Parlament dimecres quan l'oposició li va preguntar sobre l'informe policial. CDC descarta que Mas comparegui al Parlament per explicar-se, perquè "no ajudaria a la investigació judicial". Ho ha de decidir la setmana que ve la mesa, en què CiU té majoria absoluta amb 4 dels 7 membres. És improbable, doncs, que comparegui.
Mentrestant, als jutjats segueix viva una peça separada que investiga el presumpte finançament il·legal de CDC. L'antic tresorer del partit, Daniel Osàcar, està imputat. A CDC estan tranquils i afirmen que els seus números passen pel Tribunal de Comptes des del 2001. "I no fan revisions qualssevol: s'hi estan una setmana i els hem de facilitar tota la paperassa que reclamen", apunten. La fiscalia ja ha demanat, arran del recent informe policial, que el Tribunal de Comptes investigui les donacions al partit.