CDC es prepara per plantar cara a C’s al partit liberal europeu
Els de Rivera preveuen ingressar formalment a l’ALDE el 4 de juny
BarcelonaL’entrada de Ciutadans (C’s) al grup liberal del Parlament Europeu després dels comicis del maig del 2014 va suposar un cop dur per a Convergència. Els nacionalistes van rebre en aquella campanya el candidat liberal a la Comissió Europea, Guy Verhofstadt, que en cap moment va fer una defensa explícita de la necessitat d’un referèndum a Catalunya per resoldre el plet polític amb l’Estat, però brandaven les seves paraules com a suport internacional. La cohabitació a Brussel·les entre els representants del partit que lidera Albert Rivera i l’eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa, és complicada per les divergències existents sobre el procés sobiranista. La preocupació ha crescut a la sala de màquines de Convergència en fer-se cada cop més realitat una de les seves pors: que C’s entri a formar part del partit liberal europeu (ALDE, per les seves sigles en anglès).
Segons les previsions del partit taronja, que va irrompre amb 40 diputats al Congrés en les eleccions del 20-D, l’ingrés oficial es produirà al council dels liberals del 4 de juny. CDC té una vicepresidència a la formació, que actualment ocupa Marta Pascal, després que els últims anys ho fes Marc Guerrero. Segons fonts de la cúpula nacionalista consultades per l’ARA, l’actitud serà “plantar cara” a la “bel·ligerància” de C’s envers el procés. “En certa manera, això ja ho fem ara al grup parlamentari i a nivell de partit. Cada cop que algú [del partit de Rivera] fa declaracions que veiem inacceptables, ho fem saber a qui toca”, recalquen les mateixes fonts. Segons els dirigents consultats, CDC “farà la guerra des de dins”. “Han de saber que entren en un partit que té una vicepresidenta independentista”, argumenten.
Pascal va assumir aquesta responsabilitat al congrés que els liberals van celebrar al novembre i que va servir per entronitzar Hans van Baalen com a president. En aquell moment, dirigents de Convergència celebraven el nomenament. “És dels que tenen ganes de reconèixer una Catalunya independent”, deien. Ara està a punt de permetre l’entrada dels de Rivera.
Dins d’una família de pes
A C’s interpreten que el moviment té una doble lectura. D’una banda, els situa en el mapa polític europeu, ja que s’incorporen, amb cert pes, en una de les grans famílies europees. De l’altra, els permet donar una estocada a Convergència substituint-los com a socis de referència de l’ALDE a l’estat espanyol. El partit d’Albert Rivera -que té bones relacions amb els líders liberals europeus, que ja li van donar suport en plena campanya del 20-D- se sent fort en aquesta negociació perquè sap que els liberals europeus no tenen aliats de pes al sud d’Europa i estan interessats a tenir un soci que jugui un paper rellevant en la política espanyola, una necessitat que C’s vol aprofitar per posar alguna condició a canvi de la seva incorporació a l’ALDE.
Un membre del partit que participa en les converses amb els liberals europeus admet que en moltes ocasions el posicionament de l’ALDE respecte al sobiranisme ha sigut “ambigu”, i vaticina que això s’acabarà a partir del 4 de juny. “Els posicionaments de l’ALDE sobre la unitat d’Espanya seran diferents a partir d’ara”, afegeix, i, tot i que rebutja parlar de pressions per expulsar CDC, subratlla que caldrà veure si el partit que presideix Artur Mas continua sentint-se còmode amb els postulats dels liberals europeus.
Convergència, dins del procés congressual, també es plantejarà les seves aliances internacionals. “Com que hi ha l’opció de crear una nova eina, haurem de veure si seguim com fins ara”, assenyala un membre de la direcció. Els nacionalistes observen ara amb preocupació com l’entrada de C’s pot distorsionar els posicionaments del partit liberal en un dels moments més complexos del procés.