Política12/09/2018

El PDECat es desvincula de CDC en el cas del 3% a l'Audiència Nacional perquè és un partit nou i "independentista"

Dos empresaris de Madrid reconeixen que van pagar donacions per poder entrar al mercat català

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridEl PDECat s'ha desvinculat del tot del seu partit fundacional, CDC, en la primera declaració en qualitat d'imputat davant el jutge del cas del 3% a l'Audiència Nacional, que investiga el presumpte cobrament de comissions a canvi de l’adjudicació d’obra pública per valor de fins a un milió d'euros. El responsable de finances del Partit Demòcrata, Jordi Oliveras, ha declarat aquest dimecres davant el magistrat José de la Mata, que va assumir la causa a l'abril a petició de la Fiscalia Anticorrupció i va decidir imputar tant l'antiga Convergència –que encara no està liquidada i té president, Vicenç Mauri– com el PDECat. Considera que el nou partit era un mer "continuador" de Convergència. Oliveras, justament, s'ha dedicat a marcar distàncies en tot moment entre les dues formacions davant De la Mata, segons han explicat fonts jurídiques. El principal argument ha sigut la diferència d'ideològica. D'acord amb diferents fonts presents a la declaració, ha assenyalat que les dues formacions tenen una "herència política innegable", però no són el mateix partit "bàsicament perquè un és independentista i l'altre era sobiranista".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El representant legal del PDECat, que està imputat com a persona jurídica pels presumptes delictes de tràfic d'influència, suborn i blanqueig de capitals, també ha exposat que ja no queda ningú de l'antiga executiva de CDC a la direcció del PDECat després de la marxa de Marta Pascal, ara senadora a Madrid. En aquest sentit, ha puntualitzat que ni l'actual vicepresidenta del Govern, Elsa Artadi, és militant del Partit Demòcrata –es va donar de baixa del partit just abans d'anunciar que es presentaria a les eleccions del 21-D–. Una manera de provar la novetat en la política catalana.

Cargando
No hay anuncios

Oliveras només ha respost al seu advocat, Daniel Pérez Esqué –que inicialment també va ser advocat de l'exconseller d'Interior i pres polític Joaquim Forn–, i no ha mencionat que CDC es va presentar juntament amb el PDECat en la coalició que va formar Junts per Catalunya per a les eleccions del 21-D. El fiscal que porta el cas no ha estat present en la declaració perquè encara està de vacances.

L'altra persona que ha declarat era Vicenç Mauri, que exerceix de representant legal de CDC en les diferents causes obertes per presumpta corrupció. Segons ha explicat el seu advocat, Xavier Melero –també advocat de l'expresident Artur Mas–, Mauri ha defensat que ell exerceix només de representant legal de CDC i que no hi ha cap acusació contra la seva persona.

Cargando
No hay anuncios

130.000 euros en donacions

Els últims a declarar han sigut dos empresaris madrilenys imputats també en el cas del 3% per haver pagat presumptes comissions a Convergència. Es tracta del president i el vicepresident de la constructora Grupo Ortiz, els cosins Juan Antonio i Emilio Carpintero, que han reconegut haver pagat fins a 130.000 euros en donacions, segons detalla De la Mata en la interlocutòria dictada el juliol. Ara bé, han assenyalat que no sabien que eren vinculats a fundacions polítiques sinó que es pensaven que eren amb finalitats "culturals i comercials". Amb tot, han admès que les donacions perseguien l'objectiu d'entrar al mercat català, segons fonts presents a la declaració.

Cargando
No hay anuncios

Segons De la Mata, CDC va posar en marxa una estructura per finançar il·legalment el partit i el PDECat no va deixar de ser un "mer continuador" d'una trama que s'hauria allargat durant onze anys fins ara, després de la refundació de Convergència que, per al jutge, no és sinó un simple "canvi d'aparença". D'acord amb la interlocutòria del juliol, en què s'imputava CDC i el PDECat, els dos partits es finançaven de forma encoberta a través de "donacions" a fundacions lligades a les formacions (Catdem i Fòrum Barcelona), en connivència amb empresaris i càrrecs polítics, alterant tota mena de concursos públics amb la finalitat de "dirigir-los" cap a empreses que, alhora, col·laboraven amb aquests donatius al partit. El Grupo Ortiz va rebre l'adjudicació per fer les obres d'ampliació de l'Escola La Trama de Sabadell.