ELECCIONS ESPANYOLES
Política30/10/2015

No repetir el plebiscit i maximitzar els suports: els motius de CDC i ERC per anar separats

Els dos partits han pactat diverses fórmules per evidenciar la unitat estratègica, com una acció conjunta a les Corts, part del programa comú i un manifest amb suports socials compartits

Oriol March / Roger Tugas
i Oriol March / Roger Tugas

BarcelonaEls desllorigador independentista de cara al 20-D ja s'ha resolt. Després que la CUP ni tan sols obrís la porta a presentar-se a les eleccions espanyoles –i fins i tot opinés que el sobiranisme no hi hauria de ser present–, CDC i ERC han fet públic conjuntament aquest divendres que ells sí que hi seran i que, a més, ho faran per separat, tant al Congrés com al Senat. L'ARA ja va avançar que els republicans treballen en aquesta línia des de dissabte passat, així com que l'acord definitiu entre les dues forces ja s'havia perfilat durant aquesta setmana. Ara bé, les cúpules dels dos partits no volen que les llistes diferenciades impliquin xocs entre dues candidatures que van anar juntes el 27-S i que comparteixen grup al Parlament i, per això, han escenificat l'acord de la mà del coordinador general de CDC, Josep Rull, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i l'han segellat en un document comú –que contradiu algunes opinions de dirigents convergents, com el mateix Artur Mas, que va reclamar en campanya repetir la coalició.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, tant Rull com Rovira han defensat els motius pels quals, en aquest cas, cal anar per separat. Bàsicament són dos:

Cargando
No hay anuncios

El plebiscit ja s'ha fet. Rull ha assenyalat que "el 27-S va tenir lloc un referèndum i va guanyar el 'sí' en vots i en escons i ara cal defensar el mandat", mentre que Rovira ha coincidit que "el 27-S vam guanyar el referèndum i els referèndums només tenen una volta", motiu pel qual "no té sentit repetir" la coalició, que va segellar-se per convertir aquelles eleccions en plebiscitàries. En canvi, segons l'acord fet públic, l'objectiu del 20-D no és repetir el referèndum, sinó "donar resposta a l'agenda espanyola del full de ruta per a la construcció d'un nou estat independent per a Catalunya".

Obtenir el màxim nombre d'escons. Per defensar aquest mandat del 27-S, Rull ha apuntat que cal "maximitzar el nostre espai, l'espai que representa CDC i el que representa ERC", i "eixamplar la base del sobiranisme, i això cal que cadascú ho faci des de la seva posició ideològica". Rovira hi ha coincidit, però ha afegit un element, que el 27-S hi havia la coalició de Junts pel Sí, que unia CDC i ERC, però també la CUP: "Teníem dues llistes que cobrien des de l'esquerra radical fins al centreesquerra i el centredreta, i ara també tenim dues llistes, amb la voluntat de representar tot l'espectre de l'independentisme". Així, ERC intentarà cobrir amb una candidatura amb molt de pes cívic i metropolità el flanc de la CUP, i ho farà amb el tàndem del diputat al Congrés Joan Tardà i el dirigent de Súmate Gabriel Rufián, dos perfils clarament d'esquerres que encara han de repartir-se el primer i el segon lloc.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat les llistes separades, CDC i ERC han volgut deixar clar que desenvoluparan una campanya sense gaires xocs entre les respectives candidatures, ja que consideren que això podria ser nociu per a la unitat sobiranista al Parlament i en un eventual Govern conjunt que esperen pactar amb la CUP les properes setmanes. Com s'ho faran per blindar el 'fair play'? Avui han presentat algunes fórmules:

Unitat d'acció. Rull i Rovira han explicat que els diputats i senadors dels respectius partits defensaran de forma conjunta el full de ruta cap a la independència i les accions del Parlament i del Govern per implementar-lo. "L'objectiu és clar, que el sobiranisme tingui un nombre molt potent de diputats i senadors que defensin el mandat del 27-S", ha apuntat el dirigent de CDC, i la secretària general d'ERC hi ha coincidit: "Ens emportarem el mandat democràtic del 27-S a les Corts espanyoles, per defensar-lo des d'allà, el defensarem amb unitat d'acció política en tot allò que fa referència al seu compliment". De fet, tots dos han apuntat que probablement abandonaran els escons en el moment que es faci efectiva la independència de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Part del programa unitari. Per segellar que el compromís amb la independència és comú i "granític" –en paraules de Rull–, CDC i ERC compartiran una part del programa en comú, el que fa referència al full de ruta independentista, el qual serà un híbrid entre el programa de Junts pel Sí en aquest àmbit i la declaració d'inici del procés cap a la independència pactat amb la CUP. "Ho reflectirem en un manifest que serà el punt comú del programa electoral, el farem públic els propers dies", ha avançat Rovira.

Suport d'altres organitzacions i entitats. Aquest manifest que es convertirà en apartat compartit dels programes estarà obert a aportacions d'altres organitzacions polítiques i entitats sobiranistes, que el rebran i discutiran properament. Quan estiguin lligats els seus suports serà quan es farà públic. Aquestes altres associacions també escenificaran un suport social compartit cap a les dues candidatures.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, CDC i ERC també estudien altres fórmules per mostrar la unitat d'acció de les dues candidatures. No han descartat, per exemple, celebrar alguns actes electorals conjunts, però encara estan discutint.