CDC enllesteix el mecanisme per refundar-se des de baix
Recollirà l’opinió dels no afiliats sobre l’organització interna
BarcelonaLa refundació de Convergència s’ha convertit en una via de doble carril que, amb el pas dels mesos, pot acabar confluint. D’una banda hi ha la plataforma que lidera Artur Mas, que tot just comença a caminar, i de l’altra existeix la renovació orgànica del partit, que acabarà de prendre forma a finals de mes quan arrenquin un seguit d’assemblees municipals i comarcals en què els dirigents del partit recolliran propostes per renovar de cap a peus les sigles creades fa quatre dècades. En aquestes cites, segons fonts de la direcció, hi participaran militants i ciutadans no afiliats, l’opinió dels quals és molt esperada per la cúpula. “No pot ser que a les llistes municipals hi tinguem gent interessant que no té carnet i que, quan passa el cicle electoral, hi deixem de comptar”, assenyalen aquests dies a la sala de màquines convergent.
Aquest és el mecanisme des de baix que ha ideat la direcció per encetar un debat intern que acabarà amb unes conclusions prèvies a la celebració del congrés. “Volem que s’hi parli d’organització territorial, de funcionament sectorial i d’ideologia”, assenyalen les fonts consultades. Tot i que la cúpula té intenció de “no posar límits” a la discussió interna -així s’han expressat en públic diversos portaveus del partit-, qui s’encarregui de moderar el debat en les assemblees tindrà “pautes” per encaminar els debats i, de passada, optimitzar el mètode de buidatge de les respostes. Es tracta d’un mètode que ja es va fer servir, salvant les distàncies, amb la campanya Benvinguts al futur, que recollia propostes per fer camí en les eleccions plebiscitàries del 27-S.
“Obrir el partit”
Aquella campanya, però, va quedar a l’ombra just després del primer gran acte que l’havia d’impulsar. CDC va triar Molins de Rei -de les poques ciutats que els nacionalistes governen al Baix Llobregat- per engegar Benvinguts al futur, però l’últim intent de Mas per bastir una llista unitària -només calia veure les cares d’alguns integrants de la primera fila per constatar com era d’inesperat l’anunci- la va deixar en segon terme. Les conclusions de la campanya, destinada a “obrir el partit”, es van presentar en un acte al Palau de Congressos de Catalunya el 19 de juliol. Els encarregats de llegir-les van ser representants municipals, com ara Isidre Sierra, alcalde de Sant Climent de Llobregat i a qui veus del partit situen com a “nom de futur”.
Un 10% de les conclusions de la campanya les van fer arribar persones no militants, i ara aquest percentatge es vol ampliar camí del congrés. “Al món municipal arribem a una determinada gent que a nivell nacional no pesquem”, sostenen a la cúpula. El procés precongressual el lideren Lluís Corominas, Francesc Homs i Francesc Sànchez, aquest últim designat per Mas com a home fort al partit després de l’adéu de Josep Rull com a coordinador general. Al llarg de les últimes setmanes, membres de la cúpula han fet una ronda territorial per explicar el procés precongressual. “Sense escoltar la gent, això no serà creïble”, repeteixen veus de la direcció.
Mentrestant, allunyada -de moment- dels focus mediàtics, dins del partit s’hi va lliurant la lluita per liderar les sigles, siguin quines siguin. Germà Gordó, exconseller de Justícia, ja ha fet saber a Mas la seva voluntat de ser secretari general, i Jordi Turull, president del grup parlamentari de Junts pel Sí, “fa mesos que es mou”, segons diverses fonts del partit. La batalla està a l’espera que emergeixi un tercer candidat -o candidata- de l’entorn de Rull, però encara no està definit qui podria encapçalar una alternativa.
L’opinió majoritària dins la direcció és que Gordó és qui té menys opcions i que la seva candidatura és “per tenir assegurat un lloc preeminent en la futura direcció”. L’escenari més probable -tot i l’animadversió que amb què és vist per sectors dirigents, que aposten per un pacte- és que les peces clau de la futura cúpula, o almenys el secretari general, siguin triats per primàries. Mas ja ha assegurat en privat que n’és partidari, però encara s’ha de concretar com es fa.
Tots els sectors del partit, això sí, treballen intensament per influir en la refundació. Sopars de grups i converses a Whatsapp protagonitzen l’activitat de les últimes setmanes. Són moviments encaminats a partir des d’una posició preeminent en la cursa per liderar -òrganicament i ideològicament- una CDC que pretén renovar-se des de baix.