RENOVACIÓ NACIONALISTA

CDC dissenya un congrés de refundació dividit en tres fases

Dibuix de l’estructura, tria de noms i confluència amb la plataforma de Mas es perfilen com a etapes del procés

CDC dissenya un congrés de refundació dividit en tres fases
Oriol March
10/03/2016
4 min

BarcelonaLa gran majoria dels dirigents de Convergència han fet servir durant les últimes setmanes una frase que s’ha convertit, pràcticament, en un mantra: “O ens renovem de dalt a baix o això no s’ho creurà ningú”. Es refereixen al procés de refundació que hi ha engegat a la formació liderada per Artur Mas, que en aquests moments s’està jugant al territori a través d’una enquesta de 82 preguntes sobre quin ha de ser el rumb -intern i ideològic- dels pròxims anys. A l’espera de rebre les respostes que facin arribar les bases a la direcció, la cúpula ja sospesa introduir canvis en el format del procés congressual per aprofundir en la renovació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels escenaris més probables, segons diverses fonts consultades per l’ARA, és que primer es dugui a terme un congrés per definir la nova estructura -probablement més reduïda i amb un funcionament “més àgil”- i traçar el camí ideològic. Després, segons aquestes mateixes fonts, arribarà el torn de triar quins dirigents seran els encarregats de liderar la nova etapa, començant pel secretari general i acabant per tots els membres de la direcció. Es tracta d’un procés que a Convergència es dóna per fet que es conduirà a través de primàries, un mètode que Mas ha defensat en públic i en privat. La tercera fase, encara sense data en el calendari -dirigents consultats la situen després de la tria de noms, però encara no està fixada-, passa per la “confluència” amb la plataforma que l’expresident està bastint i que, previsiblement, comptarà amb noms com el de Ferran Mascarell i el d’Oriol Amat, entre d’altres.

Qüestions cabdals

Aquest escenari de confluència genera preguntes -bàsicament tècniques i jurídiques- que s’abordaran més endavant. Des del moment que Mas va anunciar la plataforma, la cúpula va situar com a probable una “fusió” en el futur per crear un “nou moviment” sobiranista de centre ampli. No es descarta, tenint en compte que part dels dirigents consultats parlen de “fundar un partit nou”, que l’escenari de la dissolució torni a escena. El deute, els problemes amb la justícia i altres assumptes jurídics serien els grans reptes a afrontar en aquest cas.

En la reunió que va celebrar el comitè executiu nacional aquest dilluns, diversos representants territorials van “reclamar més informació” sobre el procés congressual -així ho assenyalen diversos assistents- i s’hi va poder viure, segons fonts coneixedores de la trobada, “un punt de tensió prèvia a tot conclave”. Aquest debat intern està marcat pel disseny del futur partit, però també per qui encapçalarà unes sigles que poden canviar -o no- de nom. “En això estem dividits pràcticament per la meitat”, argumenta un alt dirigent consultat.

Al llarg dels últims dies, els moviments de tots els sectors -detallats al gràfic adjunt- s’han intensificat. Ahir al vespre, a la cafeteria del Museu Marítim, es va fer la presentació de Moment Barcelona, una plataforma pensada per aconseguir el control de la poderosa federació del partit a la capital catalana. Els caps visibles d’aquest corrent són Mercè Homs, Víctor Cullell i Marc Pifarré, que estan íntimament relacionats amb Moment Zero. De fet, són la divisió barcelonina d’aquest corrent, que suma dirigents com Jordi Cuminal, Miquel Buch, Marta Pascal -portaveu de CDC- i Cesca Domènech. Són quadres situats entre la trentena i la quarantena que tenen bona connexió amb el Palau de la Generalitat. Alguns d’ells treballaven amb Francesc Homs quan era conseller de la Presidència. Josep Rius, cap de gabinet de Carles Puigdemont i anteriorment col·laborador de Mas, va intervenir ahir en la presentació de Moment Barcelona.

Aspirants i suports

Qui també es mou són els liberals, que dimarts van tenir un sopar “ple d’alcaldes” i amb la presència de Buch, alcalde de Premià de Mar, president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i home fort d’una eventual candidatura de Jordi Turull, un dels dos possibles aspirants a secretari general juntament amb Germà Gordó. Aquests sopars dels liberals són “regulars” i fa quinze dies el convidat va ser Turull. Buch és una “figura a l’alça” a la qual “tots els sectors” volen tenir a la vora de cara al congrés. Veus del partit no el descarten com a candidat a la secretaria general.

Gordó, de moment, ja exerceix com a candidat -dilluns va desgranar el seu model de partit en una conferència a porta tancada explicada per l’ARA- i té suport a Barcelona però també a Tarragona i Lleida. El sector afí a Josep Rull, excoordinador general de CDC, intenta convèncer l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, perquè opti a dirigir el partit. “Encara queda molt”, assenyalen des d’aquest corrent. Generació Llibertat, impulsada per quadres joves, ha irromput en els últims dies i té Carles Agustí com a cara visible del moviment.

Carles Puigdemont, de moment, s’ho mira des de la distància. Tot el contrari que Mas, implicat a fons en la refundació. Ahir, en una entrevista a RAC1, va apostar per no definir la nova CDC com a únicament independentista, sinó que seria millor anomenar-la “sobiranista”. El centre ampli que busca l’expresident, ara sense “especials ganes” de tornar a ser candidat a la Generalitat, està en plena redefinició.

stats