Política04/11/2015

CCOO i UGT fan costat a Rajoy en contra del dret a decidir

Recorden que Catalunya no és "una colònia" que el pugui exercir i demanen al cap de l'executiu que respongui obrint un procés de reforma constitucional

Ferran Casas
i Ferran Casas

MadridMariano Rajoy ja pot dir que compta amb els principals agents socials espanyols en la seva croada política per frenar l'independentisme. El mateix suport que li han donat el PSOE i C's en els darrers dies l'ha rebut aquest dimecres de les patronals CEOE i Cepyme i dels sindicats CCOO i UGT, els majoritaris a Espanya. Després de reunir-se durant més d'una hora amb ell al Palau de la Moncloa, els representants de la patronal han donat suport explícit a la unitat d'Espanya i a la idea de que "una part no pot decidir el tot", en boca d'Antonio Gamendi, president de Cepyme i vicepresident de la CEOE. El president de la gran patronal, el català Joan Rosell, no ha fet declaracions perquè, segons ha explicat, feia tard per agafar l'avió.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els que més s'han estès en les explicacions han estat els sindicats, que a la campanya del 27-S ja van ser molt crítics amb l'independentisme i les propostes que feia Junts pel Sí. Les declaracions d'Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez van ser en el seu moment replicades per CCOO i UGT a Catalunya, que sí que han defensat el dret a decidir i tenen alguns dels seus dirigents implicats a Junts pel Sí. Hauran de fer, però, molta feina per convèncer els seus companys de Madrid d'unes tesis que l'esquerra majoritària espanyola va deixar de defensar un cop acabada la Transició.

Cargando
No hay anuncios

Méndez ha criticat la resolució del Parlament perquè és "totalment desencertada" i ha indicat que el seu sindicat treballa "per la cohesió social i territorial". Tant ell com el líder de CCOO han defensat, però, la reforma constitucional, una possibilitat que Rajoy no vol obrir ara però que tampoc "descarta" i que veuria "raonable" en funció de com quedin les eleccions del 20 de desembre. És l'única cessió que està fent el president espanyol en la seva ronda.

Però amb quins arguments es neguen CCOO i UGT a assumir que Catalunya pugui decidir el seu futur, ja sigui incloent-ho a la reforma constitucional o acordant la celebració d'una consulta? L'argument compartit per un i altre és que Catalunya "no és una colònia" i que, per tant, no té dret a l'autodeterminació. "Per parlar de dret a decidir cal aclarir qui pot fer-ho, i com que Catalunya no és una colònia no pot fer-ho, perquè això correspon al conjunt del cos electoral", ha dit Toxo en referència al conjunt de l'Estat. Méndez ha recordat que "el dret a decidir no hi té cabuda" i s'ha aferrat a les paraules del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon. "Quan obrim el debat de la reforma si algú vol la segregació en podem parlar, però nosaltres no", ha indicat el líder ugetista.

Cargando
No hay anuncios

L'única porta (o camí a seguir) l'ha obert Toxo. Després de negar el dret a decidir en qualsevol reforma ha explicat que si aquesta reforma s'arribés a fer ("no només per resoldre el debat territorial") l'haurien de votar tots els espanyols. "I si a Catalunya la reforma perd, aleshores en parlem", ha conclòs.