Política30/01/2019

CCOO es desmarca de la vaga general per l'inici del judici als presos polítics

El secretari general, Javier Pacheco, considera que les accions criden només una part del país

Xavi Tedó
i Xavi Tedó

BarcelonaCCOO, un dels dos grans sindicats del país, no secundarà la vaga general que s'ha convocat a l'inici del judici als presos polítics, previsiblement la setmana vinent. Així ho ha avançat en declaracions a Catalunya Ràdio el seu secretari general, Javier Pacheco, que considera que les accions criden només una part del país. "Les mobilitzacions que s'estan plantejant a l'inici del judici són d'una part de la societat catalana, que té la legitimitat de fer-ho, però que no interpel·len el conjunt de la població catalana", ha opinat el líder sindical.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

CCCO només va promoure una aturada de dues hores el 3-O per condemnar la violència policial i ja es va desmarcar de la vaga general que es va convocar el 8 de novembre del 2017 en resposta a l'empresonament de gran part del Govern per l'organització del referèndum de l'1-O. "No s'ha de portar el conflicte a l'àmbit laboral quan la tensió es produeix en l'àmbit polític", va assenyalar aleshores Pacheco per justificar que CCOO no s'adherís a la jornada de protesta.

Cargando
No hay anuncios

UGT encara no ha decidit si se sumarà a la vaga general. En qualsevol cas, el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, explica a l'ARA que totes les organitzacions han de buscar punts d'acord i lamenta que a les reunions per preparar la vaga general no se'ls hagi convocat. "No es tracta de buscar les posicions més còmodes d'aquestes organitzacions, sinó de trobar punts d'acord i de consens", exposa Ros. En aquest sentit, el màxim dirigent del sindicat a Catalunya assegura que "perdem una oportunitat si la mobilització la convoca només l'independentisme perquè s'ha de visibilitzar de manera àmplia el rebuig a les penes de presó o la presó preventiva que genera entre la societat catalana".

Tant aquella vaga com la de la setmana vinent les va convocar el sindicat Intersindical-CSC, que vol paralitzar el país coincidint amb l’inici del judici als dirigents empresonats. Oficialment, la Intersindical-CSC va argumentar a la Generalitat que els objectius de la protesta són “reclamar la derogació completa de la reforma laboral del 2012, un salari mínim català de 1.200 euros mensuals, la recuperació de les lleis socials aprovades pel Parlament i aturades al Constitucional, la plena igualtat de gènere als centres de treball i l’avenç cap a un model de funció pública de qualitat”, entre altres qüestions, tal com va informar en un comunicat. Són les mateixes reivindicacions que va exposar el sindicat el 21 de desembre, quan va convocar una aturada de dues hores, el mateix dia que se celebrava el consell de ministres a Barcelona.