Política15/03/2019

Cayetana Álvarez de Toledo serà la número u del PP a Barcelona

L'exdiputada del PP desbanca Dolors Montserrat, a qui el partit li reserva, molt probablement, un lloc a Europa

Mireia Esteve / Mariona Ferrer I Fornells
i Mireia Esteve / Mariona Ferrer I Fornells

BarcelonaQuatre anys després de renunciar a formar part de les llistes del PP, Cayetana Álvarez de Toledo aterrarà a Catalunya com a número u de la llista dels populars a Barcelona per al 28-A. La vocal de la FAES ha decidit acceptar ser la cara visible del PP català –tot i ser madrilenya i viure a la capital de l’Estat– i batre’s amb la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, per intentar taponar la fuga de vots del 21-D cap al partit taronja, que van relegar el PP a ser l’últim partit de l’arc parlamentari català. De fet, l’objectiu de Casado a tot l’Estat és erigir-se com l’única alternativa per garantir la unitat d’Espanya, per sobre de Vox i Ciutadans.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera, el líder popular ha decidit no confiar en l’actual portaveu del PP al Congrés de Diputats, Dolors Montserrat, a qui el partit a Catalunya assenyalava com la candidata. A la cúpula estatal i catalana temen que Arrimadas torni a menjar-los bona part del terreny electoral i, per això, a contrarellotge –el nom d’Álvarez de Toledo es va confirmar ahir al migdia, hores abans de presentar oficialment els candidats– han decidit buscar un revulsiu per capgirar les enquestes, que els pronostiquen un escenari de davallada a Catalunya. Fonts populars, de fet, expliquen que el fet que Cs escollís Arrimadas ho va canviar tot i van decidir canviar l’aposta. “La Cayetana té el perfil idoni”, apunten les fonts, que assenyalen que Montserrat no era prou contundent contra l’independentisme.

Cargando
No hay anuncios

Álvarez de Toledo, que ja va ser diputada dues legislatures i va retirar-se perquè era crítica amb les polítiques de Mariano Rajoy, representa el discurs dur pel qual aposten tant la direcció de Casado i com la d’Alejandro Fernández a Catalunya. De fet, ahir Fernández va fer un tuit on exaltava la seva figura: “La batalla contra el supremacisme separatista és de tots els espanyols i requereix els millors”. La portaveu de la plataforma Libres e Iguales va ser molt crítica amb la gestió de la crisi catalana que va fer l’expresident Mariano Rajoy. Tot plegat va fer que abans de les eleccions generals del 20 de desembre del 2015 Álvarez de Toledo renunciés a ser a les llistes del PP.

Bona part del partit a Catalunya tenia coll avall que Montserrat seria la candidata per Barcelona. Amb aquest gir de guió, ara la direcció estatal li busca una sortida. Segons ha pogut saber l’ARA, una de les opcions que hi ha sobre la taula és reservar-li un lloc de sortida per a les llistes del Parlament Europeu, però també es preveu la possibilitat que vagi a la candidatura de Madrid pel 28-A. L'opció que pren més força, però, és la d'Europa. Sigui com sigui, aquest matí Casado presentarà els caps de llista populars de tot l’Estat, entre els quals també hi haurà l’exdiputat Sergio Santamaría com a candidat per Girona; l’exsocialista Dante Pérez, que tot i que l’any passat va anunciar que deixava la política ara es presentarà de número u per Lleida, i l’actual diputat Jordi Roca, per Tarragona.

Cargando
No hay anuncios

A qui el partit no ha reservat cap lloc a les llistes és a l’exdelegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo, que només mantindrà la presidència del partit a Girona. Tot i la defensa aferrissada que n’ha fet el partit després de declarar al Suprem, la direcció del PP no preveu que l’exdelegat formi part de les candidatures en el pròxim cicle electoral.

Un 40% de nous números u

Aquesta pugna per un lloc a les llistes s’està reproduint en bona part de la resta del territori de l’Estat. El líder del PP, Pablo Casado, ha optat per una àmplia renovació dels números u al Congrés. Ahir ja va anticipar que un 40% seran nous. Diferents ministres de Mariano Rajoy passen a un segon pla: Fátima Báñez ja no serà la candidata per Huelva i agafa les regnes Juan José Cortés, pare de la nena assassinada Mariluz i activista a favor de la presó permanent revisable; mentre que a Sevilla Juan Ignacio Zoido fa un pas enrere en favor de Teresa Jiménez-Becerril, germana del regidor assassinat per ETA.

Cargando
No hay anuncios

A més de les noves cares, ha intentat arribar una sèrie d’acords amb la dreta. Després d’haver aconseguit tancar un acord per a una candidatura conjunta amb Unió del Poble Navarrès (UPN) i Cs per a les generals, forals i municipals amb el nom de Navarra Suma, els populars han intentat també arribar la mateixa solució amb el partit d’Albert Rivera a Euskadi, sense sort.

El president del PP basc, Alfonso Alonso, va admetre ahir contactes informals amb la formació taronja per intentar aconseguir una aliança de centredreta, una “possible convergència o confluència”. Euskadi és un terreny difícil per a Cs, i més després d’haver fet bandera de l’eliminació del concert. En les últimes eleccions generals no va treure-hi cap escó al Congrés. Tampoc té representació al Parlament basc. Fonts del partit de Rivera, però, van descartar una aliança preectoral perquè consideren que la proposta ha arribat tard, i van circumscriure els pactes a després de les eleccions.