El CATN conclou que la pertinença de Catalunya a la UE dependrà de "criteris polítics" i "interessos econòmics"

El consell assessor del Govern assenyala que el "més probable" és que el nou estat es mantingui a les institucions europees

Carles Viver i Pi-Sunyer presenta el nou informe del Consell Assessor per a la Transicio Nacional (CATN) / PERE TORDERA
Oriol March
14/04/2014
2 min

BarcelonaEl Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) ha entregat aquest dilluns al Govern el seu informe sobre les vies d'integració de Catalunya a la Unió Europea (UE). Aquest informe, segons ha explicat el president del CATN, Carles Viver i Pi-Sunyer, sosté que la pertinença del nou estat català a la UE dependrà de "criteris polítics" i "interessos econòmics", per damunt dels arguments jurídics.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El més possible és que la UE apliqui el pragmatisme en el cas català", ha apuntat Viver i Pi-Sunyer, que ha identificat quatre escenaris en la integració de Catalunya a Europa: integració immediata; adhesió ràpida i sense que les normes europees deixin de regir sobre el nou estat; que Catalunya hagi de demanar l'adhesió pels canals habituals, equiparant-se així a Macedònia o Sèrbia, entre altres vies, i l'exclusió de la UE.

El veto espanyol

"L'únic problema seriós és el veto de l'estat matriu, Espanya. Aquest veto podria dissuadir una part dels estats membres de la UE a adoptar el primer escenari, que és el de la continuïtat automàtica. La força d'aquest veto no és previsible que pugui ser tanta perquè Catalunya quedi fora de la UE", ha indicat el catedràtic que dirigeix el consell assessor.

El president del CATN ha assenyalat que seria "anar en contra de l'ADN de la Unió", el fet d'excloure "una regió o un estat" que compleix totes les condicions per formar part de la UE. "La Unió Europea és sinònim d'integració", ha indicat Viver i Pi-Sunyer, flanquejat pel conseller de la Presidència, Francesc Homs.

"Els aranzels perjudicarien no només Catalunya, sinó les empreses europees que tenen interessos financers a Catalunya", ha afegit el president del CATN, que ha insistit que els arguments que amb tota probabilitat "tindran més força persuasiva" són els favorables a la continuïtat del nou estat a la UE.

stats