DRET A DECIDIR

El president del CATN creu que a Espanya li convindria que Catalunya es mantingués a la UE

Carles Viver i Pi-Sunyer considera que la permanència de Catalunya a la UE "afavoriria els interessos econòmics de tots els estats membres". Considera que ara ja només queda la via de la llei de consultes catalana per poder votar el 9-N, perquè veu les altres vies bloquejades

El president del CATN i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, aquest dimecres al Parlament / ACN
M.colomer
02/07/2014
2 min

BarcelonaEl president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver i Pi-Sunyer, ha considerat aquest dimecres que fins i tot a Espanya li convindria que una Catalunya independent es mantingués a la UE o, a molt estirar, que s'habilités un estatus transitori durant el temps de tramitació de la incorporació com a membre de ple dret. "Evidentment és un escenari que afavoriria els interessos econòmics de tots els estats membres europeus, inclòs l'estat espanyol, que es veuria afavorit per l'ingrés de l'estat català", ha afirmat durant una compareixença a la comissió parlamentària d'estudi del dret a decidir, aquest dimecres al Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Viver i Pi-Sunyer considera que, amb 4.000 empreses europees instal·lades a Catalunya, "no és creïble que [els seus països d'origen] toleressin amb facilitat aranzels i que s'eliminés la llibertat de circulació". El president del CATN ha comparegut per explicar el contingut dels darrers informes que ha elaborat l'organisme consultiu sobre la Hisenda catalana i les implicacions de l'eventual independència en relació a la UE.

Veto "sancionador"

De fet, per Viver i Pi Sunyer, només un veto amb "finalitat sancionadora" d'Espanya explicaria el possible boicot a l'entrada de l'eventual nou estat a la UE. Perquè, a criteri seu, a Catalunya "no li seria gaire costós" complir tots els requisits fixats per la Unió Europea per accedir-hi com a membre de ple dret. De fet, aquesta serà una de les principals conclusions d'un dels estudis que està enllestint el CATN, segons ha avançat el president de l'organisme. L'estudi, que es presentarà el 14 de juliol amb altres tres informes més, analitza els requisits que ha posat la UE per integrar nous estats.

Això sí, Carles Viver i Pi-Sunyer no s'ha estat d'etzibar que el catalanisme sobiranista "s'ha tirat un tret al peu" quan ha donat a entendre que Catalunya quedaria integrada de forma automàtica a la UE, cosa que veu molt "difícil". Per ell, la via més factible és la sortida i reintegració per la via ràpida, entre altres coses perquè "si una capacitat té la UE, és la d'adaptació" a les noves circumstàncies polítiques. Perquè pel CATN, el contenciós Catalunya-Espanya és de naturalesa política i no jurídica.

L'única via possible

També ha defensat que la sentència del TC sobre la declaració de sobirania deixa oberta una escletxa a l'aval constitucional de la consulta quan admet la possibilitat d'una consulta prèvia a la reforma constitucional que requeriria el possible resultat. Però també ha advertit que, de les vies legals que havia identificat en el seu primer informe el CATN per fer la consulta dins el marc constitucional vigent, l'Estat ja les ha tombat políticament totes. Excepte una, actualment en tràmit: la de la llei catalana de consultes no referendàries, que aprovarà el Parlament aquest juliol i que els redactors perfilen perquè no deixi oberta la porta a cap interpretació d'inconstitucionalitat.

stats