Política19/01/2016

CSQP pressiona el PSC perquè se sumi a la comissió constituent

Joan Coscubiela alerta que seria una "equivocació" que els socialistes no participessin en el que considera que és un "espai de diàleg" sobre les reformes necessàries per al règim polític sortit de la Transició del 1978. El PSC ja ha respost que no pensa fer de "figurant d'una representació que ja sabem com acaba"

M.colomer
i M.colomer

Barcelona"Aquesta no és ni la comissió de la independència ni la de l'estat federal. Ha de ser un lloc per trobar espais de diàleg. Els àmbits de la comissió i la manera com s'ha exclòs el que podria ser objecte de conflicte obren la possibilitat de participació de tots grups". D'aquesta manera el portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, ha posat pressió sobre el PSC perquè no es desentengui de la comissió d'estudi del procés constituent, acordada amb el grup majoritari de la cambra, Junts pel Sí, i la CUP. Per a Coscubiela, seria una "equivocació" que els socialistes catalans no participessin en una comissió que ha de debatre, diu, sobre les "reformes" que caldria aplicar al règim polític sorgit de la Transició del 1978. Reformes que ha admès que en algun cas han de ser de "ruptura".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junts pel Sí i la CUP van acceptar rebaixar el rang de la comissió –la volien legislativa, però finalment serà una comissió d'estudi– per sumar-hi Catalunya Sí que es Pot, que considera que d'aquesta manera aquest "espai de diàleg" té el recorregut que d'una altra manera no tindria davant les més que previsibles impugnacions de l'Estat. Per a Coscubiela, el que CSQP ha acordat amb JxSí i la CUP sobre els àmbits de debat de la comissió garanteix que s'hi puguin sumar tots els grups, per bé que ha posat l'accent en el PSC.

Cargando
No hay anuncios

L'ara secretari general d'Economia, Pere Aragonès –aquest dimarts s'ha acomiadat de les seves funcions de portaveu parlamentari–, s'ha felicitat pel fet que Catalunya Sí que es Pot hagi decidit sumar-se al debat del procés constituent català: "Això va més enllà de JxSí i la CUP. Celebrem que hi hagi altres grups que s'afegeixin a la comissió, oberta a tothom. Aquesta serà la voluntat: fer el procés constituent de baix a dalt que hem de construir entre tots".

Aragonès ha considerat normal que els grups no independentistes hi vulguin fer la seva proposta d'articulació, per bé que ha deixat clar que la majoria parlamentària independentista "exercirà com a tal". "És probable que alguns que avui no aposten per la independència vegin que l'únic procés constituent no subordinat [així ho recollia el programa electoral de CSQP] sigui el procés d'independència", ha reblat, tenint en compte l'aritmètica parlamentària del Congrés de Madrid.

Cargando
No hay anuncios

El PSC, tancat en banda

Els socialistes, però, a diferència del PP, ja han respost que no pensen formar-ne part. En declaracions al Parlament, la portaveu del grup parlamentari del PSC, Eva Granados, ha replicat que no pensen fer de "figurants d'una comissió que ja sabem com acaba". Els socialistes insisteixen a equiparar aquesta comissió amb la del dret a decidir de l'última legislatura, que ni es va tancar ni va emetre conclusions. "Havia de ser una comissió legislativa que havia d'obeir al mandat democràtic del 27-S. Nosaltres no entenem que hi hagi aquest mandat. CSQP haurà d'explicar als seus votants si ells també creuen que hi ha mandat democràtic", ha reptat Granados.

Cargando
No hay anuncios

Tampoc hi pensa participar el grup parlamentari de Ciutadans. Això sí, a diferència del PSC, els d'Albert Rivera i Inés Arrimadas sí que han advertit que es mantindran "vigilants del que s'hi fa" i es reserven la possibilitat de presentar-s'hi "puntualment" per fer explícit el seu posicionament frontalment contrari a la superació del marc constitucional del 1978. Segons el seu portaveu parlamentari, Carlos Carrizosa, "no hi ha res a estudiar per trencar les lleis i la democràcia".

Les comissions parlamentàries d'aquesta legislatura les aprovarà el ple d'aquest dimecres. El PP sí que hi pensa participar, no tant per fer-hi aportacions, sinó per fer explícit el seu rebuig a qualsevol intent de ruptura de la legalitat constitucional espanyola.