Catalunya Sí que es Pot llança una crida per construir una "alternativa transversal"
La confluència d'esquerres defensa un projecte que pivoti sobre el rescat social, el procés constituent i la reivindicació del referèndum
Barcelona / MadridL'escenari d'unes noves eleccions al març sembla, a hores d'ara, inevitable. És per això que Catalunya Sí que es Pot, la confluència d'esquerres que va liderar Lluís Rabell a les eleccions del 27-S, comença ja a engegar tota la maquinària per encarar un nou repte electoral que, de nou, s'haurà de fer contra rellotge. Amb 11 diputats al Parlament, el grup parlamentari veu possibilitats que la seva proposta pugui tenir més suport en uns nous comicis, especialment després de l'empenta que suposa que En Comú Podem guanyés les eleccions del 20-D a Catalunya. És per això que el portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha assenyalat el camí a seguir: construir una "alternativa transversal" que pivoti en el rescat social, el procés constituent "no subordinat ni autàrquic" i la reivindicació del referèndum.
Es tracta d'una crida adreçada a les formacions que fins ara han format part de la confluència, però també a altres sectors que fins ara n'han quedat al marge, com Procés Constituent o, fins i tot, a un sector de la CUP que ja va manifestar la seva preferència per explorar una aliança amb En Comú Podem. "Hem apostat nítidament sempre per la confluència, com més confluència millor. És obvi que la suma de totes les forces seria la millor notícia", ha assegurat Coscubiela.
El dirigent ecosocialista ha argumentat que l'escenari que ha viscut aquests darrers tres mesos Catalunya evidencia que cal "trencar amb el conflicte de blocs identitaris" que porta el país al "bloqueig", i cal apostar per una alternativa que permeti "avançar" tant a nivell social com nacional. Després de la decepció electoral del 27-S, eleccions en les quals Catalunya Sí que es Pot va obtenir 11 diputats, Coscubiela ha reivindicat que la seva proposta, que en un principi va ser "ignorada", ara cada cop "pren més transversalitat". Ha afegit, a més, que les noves eleccions al març en cap cas prendrien un caràcter "plebiscitari", com va passar a les anteriors catalanes, que es van produir sota una polarització que els va acabar passant factura.
No es pronuncien sobre un candidat alternatiu
Sobre la possibilitat que Junts pel Sí presenti un candidat alternatiu a Artur Mas, Coscubiela ha evitat pronunciar-se, ja que considera que seria "absurd" fer-ho quan aquest escenari no s'ha produït ni està contemplat. Sí que ha reconegut, però, que el seu grup parlamentari s'ha reunit en dues ocasions amb la CUP, però que mai s'ha pronunciat en termes concrets sobre la possibilitat de facilitar la investidura d'un altre candidat. La diputada Anna Gabriel ha insinuat aquest matí en una entrevista a Catalunya Ràdio que CSQEP podria ser favorable a donar suport a un altre candidat a la presidència que no fos Artur Mas.
La projecció d'Ada Colau
Tots els diputats d'En Comú Podem han desembarcat aquest dilluns al Congrés a recollir les seves actes, amb la mirada posada, sobretot, en el nou escenari electoral a Catalunya. El candidat de la formació partidària de la celebració d'un referèndum pactat, Xavier Domènech, ha assegurat que encara és prematur assenyalar si Barcelona en Comú s'uniria a Podem, ICV i EUiA si hi ha comicis. "Si es confirmen eleccions, els subjectes d'En Comú Podem hauran d'iniciar un debat intern, i ells decidiran", ha assenyalat.
Amb tot, no descarta un escenari en què Ada Colau passi a encapçalar una llista de l'esquerra alternativa a Catalunya. "La seva projecció va molt més enllà de ser alcaldessa de Barcelona", ha dit Domènech en declaracions als mitjans. En Comú Podem batallarà fins al final per poder formar grup propi al Congrés davant el 'no' taxatiu del PP, i Ciutadans ha de permetre-ho. Domènech considera que els "nous temps indiquen que la pluralitat és bona" i que "un sistema polític tancat en ell mateix té data de caducitat".
En Comú Podem intenta desmarcar-se del 'no' de la CUP i simplement espera que, si hi ha eleccions anticipades, s'obri la porta a fer un "debat de país i no de poder". Pel que fa els pactes a nivell estatal, retreu –de la mateixa manera que va fer diumenge Pablo Iglesias–, que el PSOE tanqui la porta al dret a decidir.