Parlament

Catalunya reclama tenir un novè senador (i podria ser per a Vox)

Junts reclama tres llocs al Senat i el PSC defensa l'aplicació de la fórmula D'Hondt, tot i que la mesa ha ajornat la decisió del mètode de càlcul

La sessió constitutiva de la XVa legislatura del Parlament
09/07/2024
3 min

BarcelonaLa mesa del Parlament ha reclamat formalment aquest dimarts que Catalunya tingui nou senadors de designació autonòmica i no pas els vuit actuals, amb l'argument que la població ha crescut. Precisament, era el dia que s'havia de decidir sobre la fórmula a aplicar per al repartiment dels senadors entre els grups parlamentaris, que va generar polèmica el 2021 amb l'ús de la fórmula Imperiali per vetar Vox, un mètode avalat pel Tribunal Constitucional, però que en el seu moment ni tan sols va acabar d'agradar al PSC. De totes maneres, s'ha ajornat la decisió de quina fórmula faran servir fins la setmana que ve. El PSC ha defensat el mètode D'Hondt (el més habitual en aquests repartiments), mentre que Junts reclama que li pertoquen tres senadors –cosa que li donen totes les fórmules que estan sobre la taula– i insta ERC a posar-se d'acord amb la fórmula, segons fonts consultades. Aplicant la llei D'Hondt amb els vuit senadors actuals, tant el PSC com Junts en tindrien tres, ERC un i el PP un altre. Però es dona la paradoxa que, si s'ampliés a nou, amb aquest mètode de repartiment, l'escó extra aniria per a Vox, precisament un escenari que es va voler evitar la legislatura passada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La petició del Parlament de tenir un senador més es deu al criteri de "proporcionalitat", perquè el novembre del 2023 el Principat va passar a tenir vuit milions d'habitants. En canvi, el repartiment actual que fa el Senat és en funció del padró del 2022, no pas del cens del moment dels comicis al Senat, que és la reclamació principal. I per què? Doncs perquè cada comunitat té un senador per dret i un més per cada milió d'habitants, que donarien la xifra de nou si es respectés la fotografia real del país actual. Tot i això, el tomb en la xifra d'habitants es produeix uns mesos després de les eleccions espanyoles. La decisió anirà a càrrec de la mesa de la cambra alta espanyola, tot i que es podrien aferrar a aquesta dada per desestimar la petició.

Aquest repartiment de senadors és rellevant perquè el 2021 va formar part del cordó sanitari a l'extrema dreta, i ara el PP temia que el cordó s'estengués a la seva formació pels pactes entre socialistes i independentistes. "Espero una mínima coherència històrica del PSC en relació amb el Senat", va subratllar el líder del PP estatal, Alberto Núñez Feijóo, aquest dilluns en la seva visita al Parlament, que també va recordar que els populars van votar a favor de la designació de Miquel Iceta, tot i que, finalment, els independentistes la van tombar. Amb vuit senadors, la fórmula Imperiali deixaria fora el PP, però amb nou ja no.

Via difícil per incrementar la representació

Tot i la tasca complexa d'aconseguir un altre senador, s'ha optat per aquesta via. Des de Junts es demana que es decideixi ja el mètode d'elecció amb un acord dels partits que encara ha d'arribar i, de fet, aquest serà un assumpte que es tractarà en la junta de portaveus de la setmana que ve. De totes maneres, el termini que té la cambra catalana per decidir-se sobre el mètode va més enllà, fins al dia 23 de juliol. Aquest afer anirà en paral·lel a la resposta del Senat, de la qual dependrà tot el repartiment i també la fórmula en cas que s'opti per tornar a reproduir cordons sanitaris.

Així, el portaveu de Vox, Joan Garriga, ha lamentat aquest dimarts que la mesa cerca només "l’únic sistema per excloure" el seu partit fent "coses de Grocuho Marx" perquè té assumit que canviaran de mètode si convé com el 2021.

stats