Catalunya es queda definitivament sense pressupostos el 2024
El govern de Salvador Illa renuncia a reobrir la negociació i se centrarà en els del 2025
BarcelonaEl nou govern de Salvador Illa tenia una primera decisió fonamental a prendre sobre els pressupostos d'enguany: presentar una proposta –sigui o no la pactada amb ERC quan Pere Aragonès era president– o renunciar als comptes i centrar-se en els de l'any que ve. Finalment, ha optat per aquesta segona via, segons ha avançat El Periódico i ha pogut confirmar l'ARA. Aquesta era una de les patates calentes per al nou president de la Generalitat, encara que tot apuntava en aquesta direcció: ja han passat vuit mesos del 2024 i s'hauria afrontat una negociació a correcuita. Amb la renúncia s'aclareix el camí perquè la nova consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, treballi en el projecte de pressupostos del 2025.
Fa quinze dies, la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, va relatar que Illa havia encarregat a Romero que aquest dimarts 27 d'agost presentés al consell executiu un informe sobre com s'albira l'horitzó de les finances públiques catalanes per al pròxim curs polític. Llavors, fonts del Govern ja descartaven intentar aprovar els comptes del 2024 amb el poc que queda d'any. De cara al 2025, Romero podrà començar des de zero els pressupostos o partir de diversos elements que ja havien pactat amb Esquerra, tenint present que ha situat com a socis prioritaris els suports a la investidura –republicans i comuns.
Les negociacions dels comptes del 2024 van caure a causa de l'oposició dels comuns en plena polèmica sobre la construcció del macrocasino del Hard Rock i van ser l'argument de l'avançament electoral del 12-M. Aquest tornarà a ser un any de pròrroga pressupostària, dinàmica que s'havia trencat tant el 2023 amb l'acord entre ERC, el PSC i els comuns i també el 2022 amb ERC-Junts-comuns.
Un dels motius que s'apunten per renunciar als pressupostos del 2024 és que la maquinària per presentar els pressupostos del 2025 ja ha començat i intentar aprovar els del 2024 implicaria dues negociacions en paral·lel. Alhora, l'estructura governamental no és la mateixa que amb Aragonès, ja que s'hi han sumat dues noves conselleries, a més d'una reestructuració de diversos àmbits. No aprovar els pressupostos d'aquest any comporta que els pròxims no puguin ser tan expansius com els pactats perquè el Parlament Europeu ha aprovat les regles fiscals fent retornar l'austeritat a la Unió Europea, de manera que els estats hauran de mantenir el dèficit públic per sota del 3% del seu PIB. Això podria afectar les arques catalanes si l'augment de la recaptació no compensa la reducció del dèficit.