Política20/02/2016

Catalunya és la comunitat amb menys empleats per recaptar tributs propis

La ràtio d’habitants per treballador duplica de llarg la mitjana autonòmica

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaLes noves incorporacions de l’Agència Tributària de Catalunya han de servir per complir amb personal propi les competències que ja té assignades la Generalitat. És una idea que repeteixen sovint els actuals responsables de la conselleria d’Economia i Hisenda. El fet que algunes de les tasques assignades les tingui subcontractades provoca que la plantilla actual sigui força minsa. De fet, Catalunya és la comunitat amb menys treballadors públics encarregats de la recaptació dels impostos propis i cedits per cada habitant, segons les dades del ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques. Així, mentre que la mitjana de governs autonòmics de règim comú disposen d’un empleat dedicat a aquesta tasca per cada 11.320 habitants, la Generalitat més que duplica la ràtio, amb 24.099 habitants per treballador.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministeri ofereix aquestes dades juntament amb els projectes de pressupostos de l’Estat i els últims informes -publicats amb els comptes del 2016- fan referència a les plantilles del 2014. La informació també concreta el nombre d’oficines liquidadores dels registradors de la propietat i altres professionals del sector privat que participen en la gestió tributària, tot i que en aquest rànquing només es tenen en compte els funcionaris i personal laboral contractat per l’administració, tant si disposa d’una agència tributària pròpia -com Catalunya, Galícia, Andalusia o les Illes Balears- com si no -com el País Valencià, tot i que el seu govern ha anunciat la intenció de crear-ne una.

Cargando
No hay anuncios

Convenis que expiren

Aquest dèficit de treballadors respon al fet que el Govern hagi subscrit un conveni amb els registradors de la propietat perquè recaptin els impostos fora de les quatre capitals -on l’agència tributària ja té oficines- i que n’hagi firmat un altre amb l’administració tributària de l’Estat perquè persegueixi els que no volen abonar els tributs propis i cedits en període voluntari. Atès que s’ha renunciat fins ara a desplegar amb recursos propis tot l’autogovern en matèria de recaptació fiscal, les necessitats de personal han sigut inferiors i s’han solucionat amb les subcontractacions. Així, l’anunci de denunciar aquests convenis explica la necessitat de reforçar la plantilla fins a complir el sostre autonòmic i, a la vegada, preparar l’agència per fer un salt cap a una veritable Hisenda pròpia, sobretot amb el reforç rebut per l’acord de col·laboració amb les quatre diputacions i diversos ajuntaments per crear Tributs de Catalunya, amb presència i empleats arreu del país.

Cargando
No hay anuncios

De fet, si la Generalitat compleix l’objectiu d’acabar l’any amb 550 empleats tributaris, la ràtio passaria a ser de 13.651,1 habitants per treballador, només per damunt del País Valencià, les Illes Canàries i la Comunitat de Madrid. En cas d’arribar fins als 900 el 2017, la ràtio seguiria baixant fins als 8.342,3 catalans per empleat. Se situaria, per tant, per sota de la mitjana autonòmica, però no en una situació excepcional, ja que seguirien amb més treballadors per habitant a Astúries, Castella i Lleó i, sobretot, la Rioja, el territori on els ciutadans estan més atesos i vigilats. Així mateix, amb una plantilla de 900 persones per a l’Agència Tributària de Catalunya, la ràtio seria gairebé equivalent a la d’Extremadura el 2014.