Política27/09/2015

Rabell: "no ens n'hem sortit, s'ha imposat la dinàmica de la polarització"

La coalició baixa en vots i en diputats respecte als resultats d'ICV de 2012

Cristina Mas
i Cristina Mas

BarcelonaPer veure tots els resultats en l'interactiu especial 27-S, clica aquí.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cares llargues entre els militants i simpatitzants de Catalunya Sí que Es Pot, que segueixen la nit electoral a l'antiga fàbrica Fabra i Coats del barri de Sant Andreu, a Barcelona. Amb el 96% del vot escrutat, la candidatura que agrupa Podem, ICV-EUiA i Equo ha obtingut 11 diputats, dos menys dels que tenia ICV al Parlament i ha baixat també lleugerament en vots, malgrat el significatiu augment de la participació. En una situació marcada per la polarització entre el sí i el no a la independència de Catalunya, la confluència ha pagat car un posicionament que es quedava en la defensa del dret a decidir.

Cargando
No hay anuncios

A quarts d'onze de la nit, el cap de llista, Lluís Rabell, ha comparegut entre crits de "Sí se puede", visiblement emocionat. "El resultat és concloent. L'elevada participació és una bona notícia per a la qualitat democràtica de les eleccions", ha dit Rabell, i ha felicitat Junts pel Sí per la victòria. "Hem tingut moltes dificultats en aquesta comtessa: onze diputats no és l'objectiu que nosaltres perseguíem, però hem vist un escenari extremadament polaritzat entre el sí i el no, en què una candidatura de tall social ho tenia difícil per posar al capdavant problemàtiques econòmiques, que han estat expulsades del debat", ha argumentat. "No ens n'hem sortit, s'ha imposat la dinàmica de la polarització. Però entrem al parlament per seguir sent referent de la reivindicació social", ha afegit. Rabell ha posat els ulls a les eleccions espanyoles del desembre: "Tenim les eleccions generals per davant, amb una situació plena d'incerteses. Seguirem batallant. El futur és complexe, i esperem ser referencials per a tota la ciutadania".

"És evident que és una participació històrica i, per tant, és una notícia excel·lent. S'ha aconseguit mobilitzar milers de persones i moltes que habitualment no voten han decidit fer sentir la seva veu", ha dit Marc Rius, director de campanya de Catalunya Sí que es Pot. El sondeig de TV3, s'ha rebut amb fredor a l'antiga fàbrica Fabra i Coats, on la coalició segueix els resultats electorals del 27-S. "Han estat unes eleccions llegides com a especials, transcendents i ha estat una convocatòria electoral amb una polarització molt alta entre el 'sí' i el 'no'. La majoria de catalans està clarament per una relació diferent amb l'Estat, i per a nosaltres aquesta ha de ser una sortida dialogada i democràtica, que inclogui la majoria dels catalans i les catalanes", ha afegit el cap de campanya.

Cargando
No hay anuncios

Rabell ha arribat a quarts de vuit del vespre, acompanyat dels coordinadors nacionals d'ICV, Joan Herrera i Dolors Camats. El sondeig electoral de TV3 s'ha rebut amb cares llargues i més presència de periodistes que de simpatitzants.

Amb un candidat amb una llarga trajectòria d'activista però poc conegut per al gran públic, la confluència d'esquerres ha fet valer la figura del líder de Podem, Pablo Iglesias, omnipresent a la campanya catalana, presentant-lo com un aliat que a les generals pot arrabassar la Moncloa a Mariano Rajoy i permetre la convocatòria d'un referèndum a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

La competència a l'esquerra de Raül Romeva encapçalant Junts pels Sí i l'auge d'una CUP que va fent forat a l'àrea metropolitana, han estat els principals obstacles de Catalunya sí que es Pot per fer quallar un missatge que pretenia trencar la polarització, posant al centre la crítica a les retallades.

Moments crítics de la campanya

Cargando
No hay anuncios

Dos han estat els moments crítics de la campanya. El primer, la crida al vot que va fer Iglesias als "que no s'avergonyeixen" tenir pares o avis andalusos i extremenys, un fet pel qual es va disculpar posteriorment. L'altre, quan va admetre que se sentia "incòmode" fent campanya a Catalunya. El líder de Podem va reivindicar el vot perquè les eleccions catalanes siguin la seva catapulta a la presidència del govern espanyol. Aquest diumenge, però, no ha assistit al recompte electoral a Barcelona