CAP AL 27-S
Política20/07/2015

Catalunya Sí que es Pot es presenta a l’espera de tenir cap de llista

La confluència d’esquerres busca erigir-se com a alternativa a les polítiques de Mas

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaCatalunya Sí que es Pot es va fer ahir la primera foto oficial com a confluència a l’antiga fàbrica Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu de Barcelona. ICV, EUiA i Podem van escollir el mateix escenari que va triar Ada Colau -ara alcaldessa de la ciutat- per a la nit electoral de les municipals del 24-M. No va ser un gest banal. De la mateixa manera que Barcelona en Comú es va contraposar a les polítiques de Xavier Trias, la confluència vol ser l’alternativa al president de la Generalitat, Artur Mas.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que la posada en escena només significa un “inici” de confluència -amb la presentació de les bases programàtiques-, tenen clar a qui dirigiran els dards. “El 27-S estan en joc dos models de país: la Catalunya popular o la Catalunya dels de dalt representada per Mas i les polítiques austericides esquitxades de corrupció”, va etzibar la secretària general de Podem a Catalunya, Gemma Ubasart. Una idea que va abraçar la coordinadora nacional d’ICV, Dolors Camats, que va assegurar que als comicis del setembre tindran al davant “la continuïtat que es camufla i es disfressa però que té Mas com a projecte”. Guerra oberta al seu excompany de files Raül Romeva, que encapçala la candidatura independentista -de CDC, ERC i les entitats civils- i que aquesta setmana explicava que per a ell el “rival” a batre no són ni els de Sí que es Pot ni la CUP, sinó aquells que impedeixen el dret a decidir.

Cargando
No hay anuncios

Especialment remarcable va ser l’absència de Procés Constituent a la presentació, ja que la plataforma de la monja Teresa Forcades encara no ha decidit si acabarà participant en l’aliança. Els presents a la trobada van defugir la qüestió. “Respectem els processos interns de cada formació”, va dir Ubasart. Tampoc es va parlar de qui seria el cap de llista de la confluència, una responsabilitat oferta a l’economista Arcadi Oliveres, també de Procés Constituent. Ara per ara, Oliveres es decanta per rebutjar la proposta, però la confluència espera que emeti una resposta “definitiva”.

La base, un procés constituent

Cargando
No hay anuncios

La confluència d’esquerres va fixar ahir les prioritats de la candidatura: el “rescat social” i el “dret a decidir-ho tot”, també la relació amb Espanya, convertint les eleccions previstes el 27-S en uns comicis “constituents”. Dolors Camats va definir l’aliança d’esquerres com una “solució excepcional” davant una “emergència social i nacional”, i preguntada per si el vot a la candidatura comptaria com un sí o un no a la independència, l’ecosocialista va carregar contra el caràcter “plebiscitari” que CDC, ERC i les entitats volen donar als comicis: “En les eleccions es decidiran programes complets, no es pot reduir el país a un sí o un no”.

No obstant això, els membres de la confluència van voler deixar clar que defensen l’autodeterminació. El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, va defensar un referèndum per decidir la relació amb l’Estat i també el “model social”. Un argument que va reforçar Ubasart parlant com a membre de l’executiva estatal del partit de Pablo Iglesias: “Podem és l’única força amb capacitat de governar Espanya que es creu el caràcter plurinacional de l’Estat”.

Cargando
No hay anuncios

Un programa per donar “batalla”

Si guanya les eleccions, la confluència es compromet a respondre a l’emergència social; fer una auditoria del deute de la Generalitat; revertir la privatització dels serveis públics; garantir la democràcia en les relacions econòmiques, i acabar amb la corrupció, entre altres coses. En paraules de Nuet, “estan disposats a lliurar la batalla política” per la Generalitat el 27 de setembre.