COALICIONS ELECTORALS

Catalunya Sí que es Pot, el nom de la confluència d’esquerres

El full de ruta inclou un procés constituent català i un referèndum

Catalunya Sí que es Pot, el nom de la confluència d’esquerres
Roger Tugas
16/07/2015
3 min

BarcelonaLa confluència d’esquerres que negocien de cara al 27-S ICV, EUiA, Podem i Procés Constituent ja pren cos. D’una banda, les quatre formacions ja tenen enllestida la marca amb què es presentaran, que no serà Catalunya en Comú, com s’havia especulat, sinó Catalunya Sí que es Pot, segons apunten fonts coneixedores de les converses. És una marca pròpia del moviment indignat i que, a més, recull la referència que li va dedicar a aquest sector Artur Mas a la conferència de Molins de Rei del 20 de juny, en què va demanar a les entitats sobiranistes que impulsessin una llista independentista unitària. “El sí se puede que vam escoltar fa uns dies a la plaça de Sant Jaume [durant la investidura d’Ada Colau] té poc a veure amb la sobirania i amb la independència catalana”, va afirmar el president de la Generalitat, amb qui Catalunya Sí que es Pot pretén forçar un cos a cos. “En realitat va ser ell qui ens va posar nom”, ironitza una font de les formacions implicades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’altra banda, els quatre partits que participaran en la confluència ja estan en procés de validació de l’acord polític inicial que fixin les bases de la candidatura. La declaració per al canvi social i polític a Catalunya, a la qual ha tingut accés l’ARA, afirma que “la il·lusió i l’esperança de canvi està arribant a Catalunya” per “donar resposta a l’emergència social i nacional”. El text denuncia “el resultat de les polítiques dutes a terme pels respectius governs de Catalunya i d’Espanya” i que “l’Estat ha volgut ofegar les legítimes aspiracions democràtiques de Catalunya” i ha atacat l’autogovern, la cultura i la llengua.

L’objectiu de la confluència, afirma la declaració, és “construir la candidatura de la Catalunya popular davant la Catalunya de les classes privilegiades”, ja que “dos models de Catalunya estan en joc: la Catalunya de les finances i la Catalunya de la majoria”. El document fixa les bases del programa que hauria de permetre sumar la majoria social per facilitar el canvi, el qual s’articula en deu prioritats en els àmbits social i econòmic i un full de ruta del procés constituent.

Pel que fa a l’eix nacional, la confluència aposta per “un veritable procés constituent per decidir-ho tot: el model econòmic i social, i les relacions amb l’Estat”. Per això reclama “un procés constituent propi -fonamentat en la plena sobirania del poble català com a subjecte col·lectiu que pot decidir el seu futur- que no estigui subordinat, ni sigui subaltern, a cap altre marc”, tot i que aquest procés tindria una “voluntat de col·laboració fraterna entre els pobles” de l’Estat. Aquest procés hauria de ser “participatiu i des de baix” i abordar també els debats social i econòmic i culminaria amb una Constitució pròpia i “una República Catalana” que “és tan compatible amb un horitzó independentista com amb un de federalista o confederalista”. Per decidir la relació amb l’Estat, per tant, caldria també un referèndum, previst en el full de ruta, però no calendaritzat.

Decàleg de prioritats socials

Pel que fa a les prioritats socials i econòmiques, inclouen un pla de rescat ciutadà, la renda garantida de ciutadania, una auditoria ciutadana del deute del Govern -que en declararia il·legítim una part- i revertir la privatització “de manera coberta o encoberta de serveis públics”. Així mateix, Catalunya Sí que es Pot aposta per avançar cap a una única xarxa educativa pública, una “ocupació digna i de qualitat”, un “nou model econòmic socialment just i ecològicament sostenible”, la prohibició dels transgènics, referèndums revocatoris, la potenciació dels mitjans de comunicació públics “sota control ciutadà” i una “Catalunya solidària amb el món, desmilitaritzada i defensora de la cultura de la pau”, entre altres aspectes. Fonts pròximes a la negociació expliquen que el document s’ha de fer públic aquesta setmana.

stats