DRET A DECIDIR

Ple a Bellvitge en la presentació de Súmate, col·lectiu de castellanoparlants independentistes

El Centre Cultural del barri de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat, ha quedat petit en l'acte de presentació en societat d'aquesta entitat que es proposa ser un actor determinant en la construcció d'un nou estat

El centre cultural de Bellvitge ha quedat petit en la presentació de 'Súmate'
M.colomer
03/10/2013
2 min

BarcelonaDesafiant tots els tòpics, l'entitat Súmate, integrada per castellanoparlants partidaris de la constitució d'un estat català, ha omplert a vessar el Centre Cultural del barri de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat, en la seva presentació en societat després de cinc mesos de feina interna. Els promotors de la iniciativa han clamat per la implicació social de les zones metropolitanes del país en la construcció col·lectiva d'un nou estat català. "Farem un estat més petit, però entre tots", ha defensat Lluís Cabrera, president de l'entitat Altres Andalusos, un dels convidats en l'acte de presentació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els promotors de la iniciativa han fet especial èmfasi en la necessitat d'actuar "més que mai com un sol poble, junts, per construir un nou país", en paraules del president de Súmate, Eduardo Reyes, català d'origen cordovès. Per Reyes, l'entitat té una missió clara de cara a l'eventual referèndum d'autodeterminació: "Que ningú voti sense saber perquè i a qui".

"Mai no he estat independentista. Però ara en tenim motius: Catalunya segueix sent putejada. I quan putegen Catalunya, ens putegen a tots", ha etzibat Reyes, emocionat, en una de les afirmacions més aplaudides. Tant Reyes com Cabrera i Manolo Ortega, vicepresident de l'entitat, han insistit que seran precisament les classes populars de la Catalunya metropolitana les grans beneficiades d'un estat independent "inclusiu", que compti amb tothom en el procés de construcció nacional, que reconegui que "no existeix una sola identitat congelada", i menys la catalana, afegia Lluís Cabrera, construïda a partir del mestissatge.

No han faltat les apel·lacions al govern espanyol perquè permeti un referèndum que veuen "imparable": "Escolten als que no parlen, que en diuen la majoria silenciosa, i no ens escolten als que parlem, cridem i fem 400 quilòmetres de cadena humana. Que no ens prenguin més el pèl". I han deixat clar que ho pensen "donar tot pel futur dels fills".

Intrusisme del 12-O

A la porta del Centre Cultural del barri de Bellvitge, els promotors de la manifestació espanyolista del 12 d'octubre han repartit fulls de mà cridant a participar a la manifestació antiindependentista del dia de la Hispanitat. Si s'ha de jutjar per l'aforament de la sala -part del públic, majoritàriament castellanoparlant, l'ha seguit des de fora de la sala- no han tingut gaire èxit en la seva pretensió.

A l'acte s'hi han vist cares conegudes com la del diputat d'ERC Joan Tardà, la diputada i dirigent de CDC Meritxell Borràs o la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell. Els assistents han tancat l'acte dempeus i entonant de forma espontània l'himne nacional, 'Els segadors'. Amb el puny alçat i accent castellà, Súmate s'ha conjurat per ser un actor que acompanyi el procés d'emancipació nacional de la Catalunya popular i metropolitana.

stats