Olimpisme

Pugna pel lideratge de la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern del 2030

El president del Comitè Olímpic Espanyol i l'Aragó exigeixen a la Generalitat condicions d'igualtat en el projecte

El president del Comitè Olímpic espanyol, Alejandro Blanco, parlant de la candidatura olímpica dels Pirineus amb el president aragonès
26/01/2022
4 min

BarcelonaEl president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, ha insistit després d'una trobada amb el govern aragonès a Saragossa que els Pirineus "tindran" els seus Jocs Olímpics d'Hivern però caldrà "unitat, diàleg i respecte a tots els que formen la candidatura", perquè "cap territori predomina sobre un altre". La candidatura olímpica, liderada pel govern de la Generalitat per portar per primer cop en la història uns Jocs d'Hivern al Pirineu el 2030, entra en una fase clau sense trobar acords entre els governs de Catalunya i Aragó sobre quin hauria de ser el nom oficial del projecte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Blanco s'ha reunit aquest dimarts a la capital aragonesa amb el president de l'Aragó, Javier Lambán, per abordar l'organització de la candidatura, i ha recordat que en els darrers tres anys s'ha treballat en "una candidatura de país", en què "no només hi ha Catalunya i l'Aragó, sinó també el govern d'Espanya". La trobada arriba poc després de les declaracions de la consellera de la Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, que va defensar que l'Aragó hauria de tenir un paper de col·laborador en algunes disciplines esportives. Blanco i Vilagrà es veuen les cares aquest dimecres a Barcelona, per tal de reconduir el cas. Si dins de la comissió tècnica que prepara la candidatura l'acord per decidir la seu i el projecte és total, ara s'entra en la fase de batejar el projecte, amb els governs català i aragonès amb punts de vista diferent. "Fins ara parlem de Jocs d'Hivern dels Pirineus i de res més". Hem de trobar el nom en què tots ens trobem còmodes", ha dit Blanco. Els primers projectes de la candidatura els va liderar la secretaria general de l'Esport de la Generalitat, parlant d'una candidatura "Barcelona-Pirineus", però després de negociar amb el Comitè Olímpic Espanyol es va acordar incloure proves a l'Aragó. L'actual govern català aposta per batejar el projecte "Pirineus-Catalunya". Els aragonesos volen incloure-hi el seu nom.

La candidatura inclouria Barcelona com la principal seu d'esports en pavellons, tot i que Saragossa i Jaca també tindrien esdeveniments d'aquests tipus. A part, es farien proves a la Cerdanya, la Vall d'Aran i el Pirineu aragonès. A la comissió tècnica, el treball de la qual preveu que estigui finalitzat a finals de març o principis d'abril, hi són representats el Govern central, el COE, el Govern d'Aragó i la Generalitat. Un dels punts que haurà de decidir aquesta comissió serà on fer les proves de salt de trampolí, bobsleigh i skeleton, disciplines que requereixen una infraestructura molt gran que no existeix al Pirineu ara mateix. La nova política d'elecció de seus olímpiques del COI demana no fer grans obres que no tinguin sentit un cop acabin els Jocs, motiu pel qual s'estudia portar aquestes proves a Sarajevo o els Alps, on ja hi ha infraestructures. Blanco es trobarà aquest dimecres amb el govern català, però ja ha recordat que "no hi ha predomini d'un territori sobre un altre i hem de presentar la millor candidatura tècnica, basada en el respecte i el diàleg, perquè si cadascú va per una banda no tindrem res a fer".

El govern català va anunciar la setmana passada alguns detalls del referèndum al Pirineu sobre la proposta olímpica. La votació serà aquesta primavera i estaran cridats a participar-hi els ciutadans de les comarques de l'Alt Pirineu i Aran: el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, la Cerdanya i la Vall d'Aran. En total són 77 municipis, amb un cens global d'unes 63.000 persones –es podrà votar a partir dels 16 anys– i el resultat serà vinculant. Municipis del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès van queixar-se al quedar exclosos de la consulta, entenent que uns Jocs al Pirineu els afectarien, tot i que no està previst que cap d'aquestes comarques siguin escenari dels Jocs.

Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol (COE): "Cap territori predomina sobre un altre"

El COE critica el referèndum

Alejandro Blanco de fet, també ha criticat aquest “referèndum” afirmant que “no està previst pel Comitè Olímpic Internacional”, afirmant que es pot consultar la població, però mai amb una consulta vinculant. “Una consulta de si o no és inviable, cal un concepte diferent” .

La portaveu del govern català, Patrícia Plaja, ha argumentat que la consulta sobre la candidatura de Barcelona-Pirineus es farà només a l'Alt Pirineu i Aran perquè és on hi haurà un "impacte positiu més gran". Amb tot, ha afegit que l'executiu "tindrà en compte" l'opinió dels territoris prepirinencs perquè podran participar en les comissions estratègiques. Plaja ha recordat que "Catalunya és qui ha d'impulsar la candidatura" després d'escoltar les declaracions del president aragonès Javier Lambán, que es trobarà aquest dimecres amb Pere Aragonès.

La CUP demana explicacions

Per la seva banda, la CUP-NCG demanarà la compareixença de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, amb motiu de la consulta sobre els Jocs Olímpics d'Hivern. El diputat anticapitalista Xavier Pellicer s'ha queixat de la gestió de l'executiu els darrers dies. Concretament, ha criticat que la consulta exclogui comarques afectades per l'esdeveniment, com el Solsonès, el Ripollès i el Berguedà. Per això vol que Vilagrà detalli quins territoris participaran en la consulta. També carrega contra una enquesta "absolutament manipulada per generar un estat favorable als Jocs" que s'ha fet pública els últims dies. Finalment, la CUP s'ha compromès a participar en una "campanya immensa del 'no' als JJOO d'Hivern", ja que consideren que el projecte és propi d'un model caduc. La CUP considera que els Jocs són "un macroesdeveniment que no s'ha de celebrar", critiquen que s'estan organitzant "d'esquena al territori" i retreuen al Govern la "col·laboració" amb el govern espanyol per a aquest projecte.

stats