Política29/10/2012

Catalunya és "el camp de batalla d'una guerra civil econòmica" a l'Estat, segons el 'Wall Street Journal'

Un article del diari nord-americà analitza les tensions entre Madrid i Barcelona i diu que suposen una "gran amenaça" pels plans de l'Eurozona d'estabilitzar l'estat espanyol

Acn
i Acn

Londres"Catalunya, colpejada per anys de recessió, ha esdevingut el camp de batalla del que amenaça de convertir-se en una guerra civil econòmica". Aquesta és la descripció de la situació que es viu a Catalunya que fa aquest dilluns un article del diari nord-americà 'The Wall Street Journal'. Segons el text, firmat per Matt Moffett, Catalunya ha estat durant anys "la fàbrica d'Espanya" que "ha ajudat a mantenir tot" l'Estat. Però la crisi i els greuges entre Madrid i Barcelona, diu l'article, han empès l'independentisme i suposen "una gran amenaça" pels plans de l'Eurozona d'estabilitzar la situació econòmica a l'Estat espanyol. L'article, titulat 'La crisi a Europa genera demandes per una ruptura d'Espanya', assegura que Catalunya és una comunitat "vibrant" que s'ha vist abocada a demanar un rescat per la mala situació econòmica i el dèficit fiscal.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"En protestes grans i petites, centenars de milers de catalans ara abracen una proposta dura: només trencant els vincles amb Espanya i esdevenint un estat independent Catalunya podrà alliberar-se dels problemes econòmics", explica l'article.

Cargando
No hay anuncios

El text compara la situació de crispació entre Catalunya i Espanya amb la que es viu dins de la Unió Europea entre els països del nord i del sud, i també menciona els processos que es viuen dins de Bèlgica o Itàlia. Segons el 'Wall Street Journal', les tensions suposen un risc per la resolució de la crisi a l'Eurozona. "L'agitació a Catalunya representa una gran amenaça per l'esperança dels líders europeus de contenir la crisi d'Europa estabilitzant Espanya, que és la quarta economia de la UE però també competeix amb Grècia per tenir l'atur més alt, del voltant del 25%", assegura el diari.

L'article del 'Wall Street Journal' assegura que si els partits favorables a la independència guanyen les eleccions del 25-N "Mas tindrà pressions per complir el compromís que va fer als votants d'organitzar un referèndum". El diari avisa que les autoritats espanyoles creuen que aquesta possibilitat "seria il·legal".

Cargando
No hay anuncios

Segons el periodista Mas "evita la paraula independència per definir el seu objectiu". L'article cita analistes que apunten que això podria implicar que el president català quedaria "satisfet simplement amb un pacte fiscal més favorable". Amb tot, també reitera que Mas "empès per l'augment de l'independentisme" està sent "més audaç" i parla "d'estructures d'estat".

L'article cita les xifres d'experts que apunten que com a estat independent "Catalunya tindria un PIB per càpita de 30.500 euros, el que situaria setena de la Unió Europea, just pel darrere de Dinamarca". A continuació, destaca que el president espanyol, Mariano Rajoy, ha titllat de "bogeria de proporcions colossals" la independència. El text cita els arguments dels crítics amb el dèficit fiscal que pateix Catalunya, així com també les preocupacions dels qui creuen que un nou estat hauria d'assumir part del deute espanyol i crear una sèrie d'estructures (ambaixades, exèrcit, etc) que farien la situació més difícil.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, destaca que "a mesura que l'economia d'Espanya cau més en la recessió, més gent està disposada a "córrer el risc de la independència". El text fa un recorregut històric de Catalunya, on diu que va néixer un "esperit emprenedor agressiu potser perquè no podia comptar gaire amb el suport de les autoritats centrals". El 'Wall Street Journal' diu que Catalunya és seu de grans empreses com 'Mango', tot i que altres, com 'Planeta' han dit que en podria marxar.

L'article diu que entre partidaris i detractors de la independència "el fervor està creixent" i conclou descrivint com, a l'Ajuntament de Vic, després que es pengés l'estelada, "uns vàndals van escalar i la van cremar fins a les cendres".