'The Economist' diu que una Catalunya independent s'hauria d'espavilar tota sola, “si més no durant un temps”

El setmanari critica els que afirmen que el nou estat no podria tornar a la UE, però també els que asseguren que l'ingrés seria ràpid i senzill

'The Economist' critica amb duresa les paraules de Barroso sobre el futur a la UE d'una Catalunya i una Escòcia independents / EFE
Ara
20/02/2014
2 min

BarcelonaEquidistància anglosaxona: Catalunya podria tornar a ingressar a la Unió Europea si s'independitza, però l'ingrés a la Unió no seria ni senzill ni ràpid. El prestigiós setmanari analitza la polèmica sobre quin futur tindrien dins la Unió Europea una Catalunya i una Escòcia independents i arriba a la conclusió que els termes del debat no estan ben ajustats des de cap dels dos bàndols.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un article que apareixerà a l'edició de la revista que es publica aquest dissabte, el setmanari situa la polèmica sobre el reingrés d'una Catalunya i una Escòcia independents a la Unió i conclou que la controvèrsia està sent alimentada amb criteris partidistes que no responen a la veritat. 'The Economist' critica amb duresa les recents declaracions del president de la Comissió Europea, Durao Barroso, afirmant que les dues nacions, si s'independitzen, rebrien el tracte de qualsevol estat que demana l'accés a la Unió. El setmanari lamenta que Barroso "emeti el judici sobre què passaria amb una eventual sol·licitud d'ingrés o parli en nom de Madrid".

La UE, reticent

L'article, que remarca les diferències entre Londres i Madrid a l'hora d'enfocar les reclamacions de sobirania que surten d'Escòcia i Catalunya, afirma que la UE veu com un inconvenient els dos processos, ja que podrien estimular noves reivindicacions d'independència i fragmentar encara més una Unió molt complexa i, per tant, difícil de governar. Amb tot, apunta que és la mateixa UE la que ha creat les condicions que podrien afavorir moviments secessionistes, ja que ha afeblit els governs estatals.

'The Economist' recorda que els tractats no preveuen secessions en els estats, i apunta als nous estats independents de l'Europa de l'Est que es van separar d'estats anteriors i que avui o bé formen part de la Unió o bé en negocien l'accés. Tenint en compte la falta de concreció dels tractats i els precedents arriba a la conclusió que "és incorrecte insinuar que els nous estats independents mai podrien entrar a la UE". Per 'The Economist', la negativa de Madrid a autoritzar un referèndum demostra que, "al capdavall, la UE no pot rebutjar una regió que s'ha independitzat".

"Montenegro seria admesa abans que Escòcia o Catalunya, on ja s'apliquen les normes de la Unió?", es demana l'article, que, malgrat tot, també critica els que afirmen que el reingrés seria "ràpid o senzill", tenint en compte que cal obrir una negociació dels tractats i posteriorment ratificar l'acord. "Catalunya intentaria trobar la forma de continuar en la zona euro sense passar pel període pertinent que qualifica els països a formar part de la moneda única. En aquesta circumstància, rebrien els seus bancs diners del Banc Central Europeu?", es demana l'article.

Les implicacions d'un divorci

L'anàlisi de 'The Economist' acaba afirmant que una Catalunya independent estaria, si més no d'entrada, sola. "Un divorci implica que els divorciats han de viure sols, si més no durant un temps. No hi haurà un anunci de compromís instantani amb la UE, ni dots des de Brussel·les, ni xecs garantits pels bancs centrals", afirma el setmanari, que acaba advertint: "Com a perspectiva, pot espantar o ser alliberadora, però això és el que vol dir la independència".

stats