La banca amenaça de deixar Catalunya si hi ha una DUI

Les entitats reaccionen amb un dur comunicat conjunt a una enquesta interna que dóna majoria d’escons i vots a les forces independentistes el 27-S

La banca amenaça de deixar Catalunya si hi ha una DUI El president d’Almirall alerta la plantilla del risc de la independència
i àlex Font Manté
19/09/2015
4 min

BarcelonaEl nerviosisme ja és imparable. Cada dia que passa, la inquietud del món empresarial espanyol augmenta en veure les perspectives electorals per al 27-S. El sobiranisme, en comptes de baixar, manté una lenta tendència a l’alça.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’última enquesta ha propiciat un terratrèmol. Segons va avançar l’ARA ahir a la tarda, un sondeig intern realitzat pel sector financer indicava que, per primer cop, les forces independentistes no tan sols guanyarien els comicis amb una majoria absoluta d’escons, sinó també amb una majoria de vots. Aquestes dades han disparat totes les alarmes i, si en les últimes setmanes els empresaris crítics amb l’independentisme havien aixecat la veu, aquesta setmana l’ofensiva ha sigut total.

Ahir van ser els bancs els que, en un moviment inèdit, van emetre un comunicat conjunt en què alertaven contra “qualsevol decisió política que trenqui la legalitat vigent i comporti l’exclusió de la Unió Europea i de l’euro d’una part d’Espanya”. Segons el document, que signen les dues grans patronals del sector, la “ruptura unilateral del marc constitucional” comportaria “greus problemes d’inseguretat jurídica” que “obligarien les entitats a reconsiderar la seva estratègia d’implantació, amb el consegüent risc de reducció de l’oferta bancària”.

En llenguatge planer, això vol dir que els bancs es plantegen tancar seus i sucursals a Catalunya si hi ha una declaració unilateral d’independència (DUI). No diuen, en canvi, què passaria si hi hagués un referèndum acordat amb l’Estat com el que aquesta mateixa setmana reclamava el Cercle d’Economia en cas de victòria independentista el 27-S. La possibilitat de fer una consulta acordada ni tan sols se suggereix, tot i que, com va explicar ahir una entitat, “cada paraula que apareix al text està molt mesurada”.

Per si algú tenia algun dubte de qui integra les dues grans patronals (l’EBA i la CECA), el comunicat portava una nota a peu de pàgina: “Les principals entitats associades a l’AEB i la CECA són CaixaBank, Santander, BBVA, Bankia, Sabadell i Popular”.

Pressions per a un posicionament

Aquest diari va parlar ahir amb totes les entitats implicades, que van demanar no ser identificades. Un cop tirada la pedra, ningú es va voler responsabilitzar del text. Una de les entitats va admetre a l’ARA que el format escollit -un comunicat conjunt a través de les patronals- permetia diluir l’impacte que aquest posicionament pot tenir sobre la marca dels bancs.

Segons algunes fonts, les patronals havien demanat als bancs catalans un posicionament públic i individual, és a dir, que sortissin totes soles a defensar la seva postura sense suport de la resta del sector, però s’hi van oposar. “La idea no ha sigut nostra”, es defensaven. “Nosaltres no volíem dir res abans de les eleccions”.

De les cinc entitats consultades per l’ARA, tres van explicar que CaixaBank va ser una de les impulsores del document, ja que el seu president, Isidre Fainé, ocupa la presidència de la CECA. D’altres van afegir que el BBVA i el Santander també havien adquirit un rol molt protagonista, ja que són les dues entitats més grans. Però totes tres entitats neguen haver liderat el debat. Entre les entitats catalanes, a més, es pregunten què en traurien d’haver impulsat un text com aquest. A més, asseguren que la seva intervenció va permetre suavitzar el text inicial, que era més dur i més llarg.

“Les enquestes els han posat molt nerviosos”, deia ahir una entitat. “Dilluns va començar a haver-hi presses per fer el comunicat”, afegia. I una altra apuntava amb escepticisme: “Ja veurem si amb això aconsegueixen capgirar els sondejos”.

Un banc amb seu fora de Catalunya va explicar que hi ha hagut pressions “institucionals”, és a dir, del govern espanyol, perquè els bancs es posicionin obertament contra el procés sobiranista. L’Estat volia reproduir l’ofensiva diplomàtica dels últims dies, quan el govern central ha demanat que alguns dels principals líders occidentals rebutgessin de manera tan explícita com fos possible el procés polític obert a Catalunya. “¿Tu creus que el ministeri i Rajoy no han pressionat?”, es preguntava retòricament ahir un d’aquests bancs.

El comunicat de la banca va generar malestar entre alguna petita entitat com Triodos Bank, que és de l’AEB però no és a la junta directiva. “Triodos Bank opta per no entrar en temes polítics”, va anunciar l’entitat. El mateix va fer Caixa d’Enginyers, que se’n va desmarcar recordant que no és un banc ni una caixa, sinó una cooperativa de crèdit. Però el cert és que el pes d’aquestes entitats és irrellevant en comparació amb el dels signants.

Reacció política

El comunicat va generar una reacció instantània entre els polítics. El més ràpid va ser el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, que va recriminar a l’Estat haver utilitzat els bancs com a “artilleria política”. El conseller va dir, a més, que no cal patir perquè en cap cas hi haurà una sortida de l’eurozona: “No deixarem de cobrar ni pagar en euros: això està escrit en pedra”.

Mentre que Ramon Espadaler (Unió) es va limitar a dir que calia més “reflexió” perquè “fora de l’euro fa molt fred”, Xavier García Albiol (PP) va alertar que està en risc “l’estabilitat econòmica”. Per la seva banda, Antonio Baños (CUP) va sentenciar que ja li està bé que la banca “vagi fent les maletes”.

El president d’Almirall alerta la plantilla del risc de la independència

El president de la farmacèutica catalana Almirall, Jorge Gallardo, va enviar ahir un videocomunicat a tota la seva plantilla en què repassava els riscos i les conseqüències nefastes que tindria per a la companyia la independència de Catalunya de manera “unilateral” i “sense diàleg” després de les eleccions del 27-S. Gallardo, que va presentar Almirall com una companyia de “profundes arrels catalanes”, va assenyalar alguns partits -sense referir-s’hi- com a responsables de voler deixar Catalunya “fora de la UE”. Això, va dir, tindria efectes “molt negatius” sobre l’empresa, que té 2.100 treballadors a tot el món. El directiu va acabar el vídeo confiant que després dels comicis no s’arribi a “aquests extrems”.

stats