La mort de Ferrusola

El pujolisme diu l'últim adeu a Marta Ferrusola

El funeral de la primera dama durant 23 anys es converteix també en un homenatge en vida al 126è president del país

4 min
Jordi Pujol arribant a la capella ardent de Marta Ferrusola, al tanatorio de Sant Gervasi

BarcelonaL'últim adeu a Marta Ferrusola ha estat un sentit homenatge a la seva figura, no només en l'àmbit familiar, sinó també a la idea de país que compartia amb el marit, l'expresident Jordi Pujol. El pujolisme l'ha acomiadat ple de personalitats i entonant el Virolai i Els segadors, acompanyat d'un "visca Catalunya lliure". No era només un funeral a la primera dama del país durant 23 anys, que va morir dilluns, sinó que s'ha convertit també en un homenatge en vida a Pujol dels seus fidels, que l'han aplaudit efusivament al final del discurs que ha fet per lloar la seva dona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'oratori del tanatori de Sant Gervasi no hi cabia ni una agulla amb el mig miler de persones congregades, la meitat dretes. El president del Parlament, Josep Rull, amb una llarga trajectòria a Convergència, ha estat acompanyat de l'expresident Artur Mas, l'exconseller Quim Forn, l'expresidenta del Parlament Núria de Gispert –també exconsellera de Pujol–, els exconsellers Felip Puig, Meritxell Borràs, Jaume Giró i Violant Cervera. També hi era l'exconseller d'Agricultura del seu govern, Joan Vallvé; pesos pesants de Convergència com David Madí; personalitats com Magda Oranich i Víctor Terradellas, l'exresponsable convergent de relacions exteriors; l'excap de premsa de Mas, Joan Maria Piqué; l'exlíder del PDECat, David Bonvehí, i el diputat de Junts Antoni Castellà.

L'elevada representació no només ha estat de Junts i l'espai de l'antiga CDC, sinó que també s'ha ampliat a altres institucions del país, com el Barça, amb una àmplia delegació encapçalada pel president, Joan Laporta, a qui han acompanyat els vicepresidents Rafa Yuste i Elena Fort, i l'assessor Enric Masip. L'executiu tampoc hi ha faltat amb el conseller d'Interior en funcions, Joan Ignasi Elena, i el secretari del Govern, Xavier Bernadí. L'economista Xavier Sala i Martín també ha fet acte de presència, com l'escriptor Vicenç Villatoro.

La missa de comiat ha recordat Ferrusola amb unes paraules que ella mateixa havia deixat paleses en el recordatori: "En la meva catalanitat i en la meva fe. En la meva estima a la nostra terra i a la seva gent". Una idea que ha refermat Pujol en la seva "commoguda" intervenció i alguns dels seus divuit nets i cinc besnets, que han donat caliu al patriarca de la família, juntament amb els seus set fills. De fet, un dels nets ha dedicat una pregària per Catalunya, "el nostre estimat país".

El discurs de Pujol

"Es veia a venir que s'estava morint, però m'ha agafat una mica per sorpresa", ha assegurat Pujol. En les seves primeres paraules ja ha explicat que "volia fer un bon discurs per donar-li les gràcies", tot i que ha admès que anava parlant sobre la marxa. De la seva dona ha destacat, abans de ser ovacionat, que estava "molt marcada per dos fets fonamentals: una dona que va estimar molt Catalunya, sempre molt fidel a la nostra idea del país i del que havíem de fer; i també fidel a la religió, al cristianisme". "Sembla que vam saber viure la fe", ha continuat, recordant el compromís a les tres virtuts teologals a què tant fa referència Pujol quan parla de la vivència del catolicisme: la fe, l'esperança i la caritat.

"Estic més tranquil respecte a la Marta que respecte a mi mateix [...] Ella ho ha fet molt millor que no pas jo". Així s'ha expressat l'expresident sobre la tranquil·litat de la seva vida i els seus actes. També ha recordat el compromís adoptat quan es van casar i que Ferrusola va acceptar de bon grat: "La fidelitat bàsica al país". És a dir, superior a la família, segons ha comentat diverses vegades. S'ha mostrat "profundament agraït" a la contribució de la seva dona en ell i de la "fidelitat" als principis, més que no pas ell.

De fet, Ferrusola va ser la figura principal de la família Pujol: es preocupava de tothom i feia funcionar la casa amb disciplina. Fora de la casa de General Mitre, també va desenvolupar una activitat com a empresària, una faceta que la va esquitxar en els darrers anys de la seva vida per la investigació al voltant dels negocis de la família Pujol Ferrusola. Ella, com tots els seus fills i el seu marit, va ser processada a l'Audiència Nacional, tot i que finalment se la va excloure del procediment pel deteriorament cognitiu.

La intervenció de l'expresident Jordi Pujol en el funeral de la seva dona, Marta Ferrusola.

Allau de persones presents a la vetlla

Més enllà dels assistents al funeral, a la vetlla d'aquest dimarts i dimecres fins a les 12 hi han anat nombroses personalitats: des de l'expresident de la Generalitat José Montilla, i el president de Foment del Treball i exdiputat de CiU, Josep Sánchez Llibre, fins als consellers Joaquim Nadal i Carles Campuzano (ERC); l'exconseller en el tripartit pel PSC Antoni Castells; la presidenta de Junts, Laura Borràs; el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet; el portaveu de la mateixa formació, Josep Rius, i l'expolítica convergent Marta Pascal.

L'expresidenta del Parlament de Catalunya Núria de Gispert a la cerimònia
Josep Rull, President del Parlament, arriba al tanatori
David Bonvehí també assisteix a l'enterrament
Laporta encapçala la comitiva del Futbol Club Barcelona
El president de Foment, Sánchez Llibre, al tanatori de Sant Gervasi
stats