'El País' creu que Catalunya "desafia" el govern espanyol amb el seu "dèbil pla per retallar el dèficit"
El diari obre la portada amb aquest títol després del que defineix com un "tens Consell de Política Fiscal i Financera", en el qual Salgado ha rebutjat els números que proposava la Generalitat per reduir la despesa un 10%
BarcelonaEl pla de la Generalitat que proposa reduir un 10% la seva despesa és un desafiament al govern espanyol, segons el punt de vista del diari El País, que aquest dijous obre la portada de l'edició estatal amb aquest plantejament. I qualifica de "dèbil" el pla català per reduir el dèficit.
Aquest és el balanç que fa del "tens Consell de Política Fiscal i Financera" que aquest dimecres ha enfrontat la vicepresidenta espanyola d'Economia, Elena Salgado, amb els consellers del ram de les autonomies. La ministra ha rebutjat els plans de cinc comunitats més: Andalusia, les Illes Balears, Castella-la Manxa, Extremadura i el País Valencià.
En la mateixa portada, el rotatiu recull els advertiments del conseller català, Andreu Mas-Colell. El titular d'Economia del govern d'Artur Mas ha assegurat que el 10% de reducció que proposa el seu departament ja és "una barbaritat" i que "anar més enllà no és possible ni creïble". A més, també apunten que tant Catalunya com altres comunitats han reclamat el fons de competitivitat, sense el qual consideren que és molt difícil complir les exigències sobre el dèficit.
El diari també dedica l'editorial a aquest tema. Sota el títol "Riscos autonòmics", el text assegura que un dels elements que contribueix a empitjorar la consideració del deute espanyol és "la incertesa generada per la situació de les finances de les comunitats autònomes i dels ajuntaments", i indica que l'organització financera de l'Estat "transmet components de provisionalitat". En aquest sentit destaca "l'aflorament de passius no reconeguts o incorrectament comptabilitzats, com ha estat el cas de Catalunya després del canvi de Govern", i alerta que la possibilitat que això es repeteixi després de les eleccions en altres administracions "és un factor d'inquietud entre els potencials finançadors del deute de les administracions públiques".
Sobre la reunió d'ahir dels consellers d'Economia, recorda que va ser Mas-Colell qui "va advertir de probabilitats d'incompliment" en les exigències de dèficit per als propers anys, i afirma que l'aprovació dels plans d'algunes autonomies és la prova que el govern espanyol "controla la situació". Per acabar, diu que més enllà de polèmiques com la del pagament del fons de competitivitat, el que realment és "rellevant" és que el Consell de Política Fiscal i Financera doni "mostres de vitalitat" i que es mantingui la coordinació entre l'Estat i les autonomies.