Catalunya i Còrsega contra la França jacobina
Aragonès participa a París en un debat sobre independència i autogovern
ParísMoments abans de començar el debat, la imatge és prou eloqüent: el president de la Generalitat, Pere Aragonès, assegut al costat del president del govern de Còrsega, Gilles Simeoni, compartint confidències a cau d'orella mentre uns metres més enllà s'asseu, sol i sense parlar amb ningú, l'ex primer ministre de França Bernard Cazeneuve. Minuts després, ja a l'escenari, Cazeneuve es converteix en el portaveu de la França jacobina carregant contra Simeoni per haver reclamat un estatut d'autonomia per a Còrsega que reconegui el poble cors i la seva llengua. "Només hi ha un poble i és el poble francès", li etziba l'ex primer ministre socialista, que va substituir Manuel Valls, entre aplaudiments del públic, format majoritàriament per empresaris francesos.
La taula rodona per debatre sobre autonomia i independència de regions europees l'ha organitzat la principal patronal francesa, MEDEF, en un escenari curiós, l'Hipòdrom de Longchamps de París. Durant dos dies, allà on habitualment hi ha cavalls i champagne, ara hi desfilen polítics i empresaris en unes jornades que marquen l'inici del curs polític francès. Aragonès és un dels convidats per parlar del Catalunya en un moment en què l'independentisme està revifant a França, amb Còrsega i Bretanya reclamant més autonomia. El gran absent, que a última hora ha caigut del cartell per una raó poc específica ("motius personals"), és el ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin.
Aragonès parla en català i explica pedagògicament, pensant en el públic francès, com es va gestar el conflicte català i quina és la via per solucionar-lo. "La nostra proposta és que es pugui celebrar un referèndum acordat amb l’Estat i que les dues parts ens comprometem a acceptar-ne el resultat", defensa. El president català deixa clar que la solució ha de sortir de la taula de diàleg amb el govern espanyol i no de la Unió Europea.
Catalunya, estat europeu "de ple dret"
La moderadora del debat li pregunta què en pensa del cas cors i del de l'illa de Guadalupe -la vicepresidenta del govern de l'illa és una altra de les participants en la trobada- però el president de la Generalitat opta per la prudència i no opina. "Des de Catalunya ens ho mirem des del respecte. Nosaltres el que defensem és la independència de Catalunya", afirma, tot i que afegeix que el seu govern té "complicitat" i "amistat" amb el moviment sobiranista cors. Això sí, mentre Còrsega es mira la UE amb una certa distància, el president de la Generalitat defensa una Catalunya profundament europeista que sigui un estat membre "de ple dret".
Acaba l'acte i Aragonès s'acosta a saludar un dels protagonistes de la següent taula rodona, el filòsof Edgar Morin, que amb els seus 101 anys camina amb una certa dificultat. Després, el cap del Govern es reunirà amb Gilles Simeoni en una sala amb una privilegiada vista a l'hipòdrom i amb la punta de la Torre Eiffel al fons. Preparen la visita que el cors farà a Barcelona el 23 de setembre. El president del govern de l'illa, que està en plenes negociacions amb el govern francès per reformar la Constitució, considera que Catalunya té un autogovern "molt més ambiciós" que el de Còrsega. "El conjunt de territoris que aspirem a més autonomia a França estem molt lluny de la que té Catalunya", assegura. Per al president de la Generalitat, aquest fòrum haurà estat la primera petjada en l'àmbit de les relacions internacionals, que confia en seguir cultivant durant el seu mandat.