Política15/07/2014

Catalunya, tercera comunitat a l'hora de pagar però desena a l'hora de rebre

La Generalitat rebrà 84 milions d'euros menys dels que l'Estat li havia assignat per la liquidació del model de finançament del 2012

Ara / Acn
i Ara / Acn

BarcelonaCatalunya va ser el 2012 la tercera comunitat autònoma espanyola que més recursos tributaris va aportar al sistema de finançament, però va caure a la desena posició a l'hora de rebre. Així es desprèn de la liquidació del pressupost del 2012, segons les dades aportades pel departament d'Economia.

Inscriu-te a la newsletter Qui és més corrupte?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les dades revelen que de nou no es va respectar el principi segons el qual cap de les comunitats aportadores havia de quedar, després del repartiment dels recursos, per sota de la mitjana espanyola: Catalunya va aportar 19 punts per sobre de la mitjana espanyola, però va quedar 3 dècimes per sota de la mitjana un cop distribuïts els recursos.

Cargando
No hay anuncios

84 milions menys

Segons les mateixes dades, la Generalitat rebrà del 2012 84 milions menys dels que l'Estat li havia assignat en concepte de la liquidació del model de finançament, que sempre es tanca amb dos anys de diferència. L'Estat havia consignat bestretes per un valor de 729 MEUR, que el departament d'Economia va incloure en els pressupostos del 2014, però ara s'ha trobat que rebrà 84 milions menys, situació que ha denunciat en roda de premsa el conseller de la Presidència, Francesc Homs. "Aquest model de fer les coses provoca contínuament problemes de tresoreria i inseguretat, ja que el sistema de bestretes està subjecte a errors de previsió del govern central", s'ha queixat.

Cargando
No hay anuncios

Homs ha demanat "no caure en l'error" de pensar que aquestes bestretes les dóna l'Estat a Catalunya perquè sí, i ha recordat que són diners que provenen dels impostos dels catalans i que estaven pressupostats. A més, el conseller de la Presidència i portaveu del Govern ha deplorat que l'actual model de finançament genera "resultats arbitraris i incoherents", perquè les comunitats que estan per sobre de la mitjana en capacitat fiscal acaben situant-se per sota en recursos rebuts. A més, també ha lamentat que els recursos estatals hagin augmentat un 22% i els de les autonomies només un 8%, cosa que demostra que hi ha "un transvasament". "Esclar que llavors s'entén per què alguns poden pagar totes les pagues i altres no", ha ironitzat.