Política12/05/2015

El Parlament danès, a favor d'un diàleg "democràtic" i "pacífic" entre Catalunya i Espanya

La cambra ha debatut sobre el dret a l'autodeterminació de Catalunya arran d'una interpel·lació d'un diputat de la formació d'esquerres Aliança Roja-Verda

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaEl parlament danès s'ha posicionat aquest dimarts a favor d'un diàleg "democràtic" i "pacífic" entre Catalunya i Espanya sobre la independència. Aquest ha estat el posicionament de la majoria de cambra en el debat sobre l'autodeterminació de Catalunya que s'ha mantingut al Folketinget —nom que rep el parlament danès— arran de la interpel·lació del diputat Nikolaj Villumsen de la formació d'esquerres, Aliança Roja-Verda (Enhedslisten).

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Villumsen ha fet una pregunta parlamentària al ministre d'Exteriors danès, Martin Liedegaard, sobre el posicionament de Dinamarca en el debat sobre el dret a decidir de Catalunya. En concret, li ha demanat "com el govern danès demanarà que es respecti el dret dels pobles a la lliure determinació, en relació amb l'àmplia majoria del parlament català, la societat catalana i el govern català que vol celebrar un referèndum sobre la independència?". El diputat d'esquerra, en la seva intervenció, ha assegurat que "una Europa moderna hauria de ser capaç de parlar de referèndums en comptes de resoldre conflictes a través de la violència". En aquest sentit, ha instat els diputats de la cambra a elevar el debat sobre l'autodeterminació a escala europea, ja que el que va passar a Escòcia el setembre passat, a parer de Villumsen, va ser "molt interessant".

Cargando
No hay anuncios

El ministre d'Afers Exteriors, Martin Liedegaard, ha reconegut que Catalunya "va perdre el seu estatus el 1714" i que la constitució espanyola "no reconeix les nacions que composen l'estat espanyol". En aquest sentit, ha demanat trobar una "solució democràtica per casos com els de Catalunya".

La majoria dels grups parlamentaris s'han posicionat favorablement a buscar una sortida "democràtica" a la qüestió catalana, set dels vuit partits de la cambra han donat suport a la proposta de moció del govern danès. Inclosos el primer grup de la cambra, l'esquerra reformista, els socialdemòcrates i els liberals —que formen el govern. També els socialistes i els conservadors han mostrat el seu suport. Només el partit del Poble Danès, xenòfob, s'hi ha posicionat en contra. La cambra danesa ha destinat uns 45 minuts a parlar de l'afer català.

Cargando
No hay anuncios

El text de consens disposa que el parlament danès "pren nota de l'explicació del govern de Dinamarca sobre els aspectes jurídics, històrics, polítics i internacionals vinculats a la situació de Catalunya" i opina que la "qüestió de la independència de Catalunya és un assumpte de diàleg pacífic i democràtic entre Catalunya i el govern espanyol a Madrid".

El diputat socialdemòcrata, Jacob Lund, ha assegurat que una majoria del Parlament de Catalunya vol un referèndum i que, per tant, "hi hem de donar suport". I ha afegit: "La identitat catalana no està basada en l'ètnia".

Cargando
No hay anuncios

"La lluita contra el règim de Franco va ser molt important a Catalunya. Estic fascinat per la cultura catalana", ha dit en el seu torn el diputat Holger K Nielsen del partit socialista. "Tenim molts exemples de violència contra minories a Europa, com a Ucraïna, per tant és important trobar una solució pacífica", ha continuat, "es tracta de dotar de més poders a les regions".

Mette Bock, de l'Aliança Liberal, ha demanat que es "respectin" les "legítimes aspiracions de les regions que volen organitzar referèndums d'autodeterminació".

Cargando
No hay anuncios

Finalment, la moció es votarà dimarts de la setmana que ve, el dia 19 de maig, on es formalitzarà el posicionament del parlament danès.