Política22/04/2014

“És el moment que els catalans decideixin”: El Govern, polítics i membres de la societat civil expliquen el procés al món

La Generalitat posa en marxa una web en anglès, francès i alemany per donar informació sobre la consulta i explicar com s'ha arribat fins aquí i quines sortides legals hi ha

Ara
i Ara

BarcelonaUna part crucial de la batalla per aconseguir que els ciutadans catalans es puguin pronunciar sobre el futur del país passa pel món. És per això que, des de fa mesos, el Govern multiplica els esforços per internacionalitzar el que passa a Catalunya. L'estratègia està funcionant, tal com posa de manifest la presència del tema als mitjans de comunicació d'arreu del món. Des de la mitjanit d'aquest dilluns, aquesta campanya per explicar el procés més enllà de les nostres fronteres compta amb una nova eina: la web 'Catalonia Votes', impulsada pel Diplocat, l'organisme de la diplomàcia pública catalana.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

'Catalonia Votes' ofereix informació en anglès, francès i alemany. La web explica les raons que han portat el Govern i el Parlament a demanar un referèndum i aporta una pinzellada del moviment popular que ha cristal·litzat en la demanda d'una consulta. A més de notícies i documentació, a la web apareixen alguns dels principals actors del procés, començant pel president de la Generalitat. Artur Mas explica en un vídeo en anglès per què Catalunya vol i ha de celebrar una consulta el pròxim 9 de novembre: "Ha arribat el moment que els catalans decideixin".

Cargando
No hay anuncios

També hi surten representants polítics de tots els partits a favor del dret a decidir i membres de la societat civil catalana, molts d'ells parlant en anglès i explicant per què volen que els catalans puguin expressar-se en una consulta:

  • Oriol Junqueras, president d'ERC: "Volem celebrar un referèndum perquè, per solucionar els nostres problemes polítics, econòmics i socials de manera democràtica, necessitem estructures d'estat"
  • Andreu Mas-Colell, conseller d'Economia: "Hi ha molts catalans que se senten exclosos en la concepció monolítica que el govern espanyol té sobre com ha de ser Espanya [...]. Sentim una falta de respecte pel fet diferencial català, quan mirem cap Espanya"
  • Jordi Turull, portaveu de CiU al Parlament: "Catalunya ha volgut exercir sempre el seu propi autogovern. [...] Volem ser un nou estat dins d'Europa"
  • Francesc Gambús, candidat d'Unió a les europees: "Som una nació antiga d'Europa, però amb esperit jove"
  • Dolors Camats, portaveu d'ICV: "Aquest referèndum és per decidir-ho tot, no només el fet de ser un estat, sinó també el tipus de societat que volem ser"
  • David Companyon, diputat d'EUiA: "És important que tot el món conegui que Catalunya està organitzant una consulta perquè aquest procés està fomentat amb la força de la gent"
  • Quim Arrufat, diputat de la CUP: "Catalunya ha defensat, històricament, la democràcia, la justícia social i la llibertat nacional. Durant moltes generacions, els catalans han considerat que podien defensar aquests valors dins d'Espanya. Ara, considerem que ha arribat el moment que el poble decideixi quin és el futur que vol per Catalunya"
  • Josep Maria Àlvarez, secretari general d'UGT a Catalunya: "El procés estatutari està absolutament superat, i és amb aquest sentit que volem assolir noves quotes de sobirania. I la sobirania màxima d'un poble és exercir el seu dret a decidir".
  • Joan Carles Gallego, secretari general de CCOO a Catalunya: "La singularitat nacional de Catalunya, en aquests moments, no està ben recollida [a la Constitució]. [...] Això ha generat un conflicte [...] i la millor manera de solucionar-lo és a través de la decisió de la ciutadania"
  • Carme Forcadell, presidenta de l'ANC: "Hi ha moltes raons, però la més important és que la majoria del poble català vol votar per decidir el nostre futur"
  • Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Ciltural: "Volem garantir a nostra cultura i la nostra llengua, perquè és la manera de contribuir a la diversitat europea"
  • Eduardo Reyes, president de Súmate: "Volem construir un nou model de societat, perquè el que tenim ja ens ha decepcionat prou"
  • Jordi Armadans, president de Fundipau: "És normal que un país, quan té consciència de sentir-se un país, vulgui decidir sobre el seu futur, sobre l'encaix amb la resta de països de l'entorn"
  • Jordi Giró, Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya: "La ciutadania vol ser escoltada i consultada [...]. És un bon moment per fer-ho"
  • Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social: "Hi ha un malestar general que ha provocat que hi ha hagi una dimensió nacional i una necessitat de canviar coses i, sobretot, de més autodeterminació"
Cargando
No hay anuncios

La web, encapçalada per un compte enrere pel 9-N, explica aspectes com l'aprovació de l'Estatut o la sentència del Constitucional, i recull les diferents mobilitzacions populars que han demanat la independència per a Catalunya. Hi ha, també, referències al referèndum escocès, i es detallen les vies legals que donarien cabuda a una consulta en l'actual marc espanyol.