Els catalans votaran en pavellons i no en escoles a les eleccions del 14-F

El document del Procicat estableix una cua per a col·lectius vulnerables i una altra per a la resta

Els catalans votaran en pavellons i no en escoles a les eleccions del 14-F
Ara
10/11/2020
3 min

BarcelonaTot i la pandèmia, les eleccions del 14 de febrer no corren perill. El Procicat ha acordat que en els comicis al Parlament s'utilitzin pavellons o altres espais amplis similars que permetin una distància mínima de 2,5 metres quadrats per persona. Així ho estableix el document aprovat pel Procicat sobre l'adequació de col·legis electorals i procediment de vot. El document avançat per El matí de Catalunya Ràdio també diu que s'utilitzaran espais alternatius a les escoles i que en cas que no hi hagi alternativa, només s'utilitzaran com a col·legi electoral si hi ha una "desinfecció acurada". A dins dels col·legis electorals, el document preveu un mínim de dues cues per votar. Una d'específica per a col·lectius vulnerables i una altra per a la resta de votants.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes són ara per ara les primeres mesures que ha aprovat el Procicat, amb les quals el Govern engega tota la maquinària per poder fer les eleccions en el marc d'una crisi sanitària sense precedents. De fet, el departament d'Acció Exterior, que gestiona tota l'àrea de processos electorals, començarà aviat els contactes amb els ajuntaments per constatar les opcions disponibles a tots els municipis.

L'objectiu de les mesures és evitar al màxim el risc de contagi, i per això s'intentarà no fer servir les escoles tant com es pugui. Bàsicament perquè s'haurien de tancar l'endemà de les eleccions per fer-hi una desinfecció total per evitar que els alumnes puguin contagiar-se. Per aquest motiu, es buscaran espais alternatius, prioritzant pavellons i espais grans com ara centres cívics. I, evidentment, queden expressament prohibits espais com CAPs i residències, per la seva vulnerabilitat.

Votar sense acompanyants

Als electors se'ls demanarà que vagin a votar sense acompanyants i que portin la papereta des de casa. Tots els votants, lògicament, hauran d'anar amb mascareta i respectant la distància de seguretat d'un metre i mig. I entre les mesures de seguretat previstes, es farà un test d'antígens a tots els integrants de les meses abans de constituir-les per certificar que ningú està infectat pel covid-19. També se'ls prendrà la temperatura, que haurà de ser inferior a 37,5, i hauran d'entregar una declaració d'autoresponsabilitat en què declararan que no tenen altres simptomatologies compatibles amb el covid-19.

Tenint en compte les circumstàncies excepcionals per la pandèmia, el Govern demanarà a la Junta Electoral Central reforçar el procediment d'elecció de membres de mesa per "garantir el nombre de suplents necessaris per substituir aquells que el dia de les eleccions hagin donat positiu en els tests d'antígens o tinguin una simptomatologia compatible amb el covid-19". Els responsables de les meses tampoc podran agafar el DNI dels electors, com es fa sempre, per evitar el contacte. De manera que els votants hauran d'ensenyar el document sense lliurar-lo.

A cada seu s'habilitarà prou personal per controlar que tant els components de la mesa com els electors compleixen amb totes les mesures higièniques de seguretat i es posin, per exemple, gel hidroalcohòlic a les mans. També s'encarregaran d'organitzar les dues cues, que els electors respectin l'espera fora del recinte i l'accés ordenat dels votants.

Fomentar el vot per correu sense sortir de casa

El conseller d’Acció Exterior, també ha deixat clar que els afectats pel coronavirus podran votar a les eleccions al Parlament. "La idea és garantir el dret de vot a tothom sigui positiu o estigui confinat" i que es fomentarà el vot per correu per garantir la seguretat. En aquest sentit, en una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller ha avançat que s'impulsarà "una campanya institucional per promoure el vot per correu via telemàtica". "Es podrà votar sense sortir de casa, sense haver de desplaçar-se a Correus", ha remarcat.

Amb tot, ha lamentat que no hi hagi majoria suficient al Parlament per implementar el vot electrònic i ha assenyalat Cs, PPC i PSC com a responsables. Solé ha descartat la possibilitat de crear un cens universal perquè es necessitaria impulsar una reforma legislativa al Congrés. I ha defensat la necessitat d'implementar el vot electrònic que, segons ha dit, "resoldria molts dels problemes que hi ha en la situació actual".

Pel que fa a la campanya electoral, Solé ha apuntat que "serà diferent i amb menys presencialitat". Segons ha dit, els mítings es podran fer utilitzant "altres modalitats i canals" i ha convidat els partits a fer un exercici imaginatiu per veure com la poden fer. En qualsevol cas, ha dit que s'haurà de limitar l'assistència als mítings electorals si es fan de forma tradicional.

stats