Política10/04/2019

Els catalans veuen amb bons ulls la tasca de govern dels ajuntaments i els puntuen amb un 6

Segons un estudi de l'ACM, un 53,3% dels enquestats confien "molt o bastant" en el seu consistori

Ruth Pérez Castro
i Ruth Pérez Castro

BarcelonaMentre els partits segueixen batallant per tancar les llistes municipals de cara al 26 de maig, els ciutadans conclouen que la tasca de govern municipal els mereix una nota de 6,03%. Així ho recull el darrer Observatori de Política Municipal, publicat per l'Associació Catalana de Municipis (ACM), que suposa un lleu increment respecte del sondeig elaborat l'any 2017 encara que no assoleix la puntuació del 2016 (6,11). "Hi ha molta confiança en la feina que fan els ajuntaments", ha celebrat el president de l'ACM, David Saldoni. I ha afegit: "La gent confia en la gestió i el bon govern que s'ha fet els últims anys".

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'estudi –realitzat a partir de 1.200 enquestes telefòniques i amb mostres proporcionals i representatives dels municipis catalans de totes les mides, a excepció de Barcelona, que no en formava part–, ha permès deduir que el 53,3% dels enquestats asseguren confiar molt o bastant en el seu ajuntament i que, per tant, suma quasi vuit punts respecte de l'última anàlisi. Ara bé, els veïns dels pobles de fins a 500 habitants són els que més hi confien (90,8%). Pel que fa a la divisió per edats, els de més de 65 anys són els més satisfets.

Cargando
No hay anuncios

La relació amb l'alcalde o alcaldessa

"La ciutadania valora bé la figura de l'alcalde o alcaldessa", ha manifestat Saldoni. I és que mentre que el grau de coneixement l'alcalde o alcaldessa assoleix el 88,8% i és molt elevat en totes les franges d'edat, la confiança supera l'aprovat amb un 51,7% que contesten que hi confien "molt o bastant".

Cargando
No hay anuncios

El bon govern i la resolució dels problemes, l'accessibilitat i proximitat i el fet de conèixer personalment el representant local, són els motius principals que han portat els ciutadans a valorar positivament la gestió dels equips municipals. En el sentit contrari, la manca de millores, la percepció que el polític només pensa en interessos personals o que desatén el funcionament ordinari de la població, són les preocupacions per les quals els habitants expressen opinions negatives o regulars sobre els alcaldes el 30,2%).

I si històricament s'havia relacionat el grau de coneixement dels candidats amb la posterior confiança a les urnes a nivell local, l'estudi de l'ACM confirma que la confiança personal vers el candidat té un pes important (7,86%) a l'hora de decidir l'elecció. No obstant, els ciutadans manifesten que és la bona feina del grup municipal durant la legislatura anterior el que els fa decidir el sentit de vot (8,18). En tercer lloc, hi situen el posicionament de l'alcaldable sobre la relació entre Catalunya i Espanya.

Cargando
No hay anuncios

El dret a decidir

Precisament el dret a decidir és una de les qüestions que introdueix l'enquesta. Els resultats no disten gaire de les últimes enquestes del CEO, i recullen que el 49,6% dels sondejats creuen que sí, que Catalunya ha de ser un estat independent, mentre que el 39,5% dels ciutadans afirmen que no. En aquesta línia, les poblacions de fins a 500 habitants són les que donen més suport a la independència (89,6%), així com els habitants entre els 18 i els 24 anys (55,4%). D'altra banda, les ciutats d'entre 50.001 i 100.000 són les menys partidàries de la independència, amb un 68,00% dels habitants en contra, i les persones amb més de 65 anys, que la rebutgen en un 57,1%.