Un 57,2% dels catalans estan "totalment" o "bastant" a favor de la independència, segons el CEO
Una enquesta sobre xarxes socials i política revela que l'atur és el principal problema, seguit per la insatisfacció amb la política i les relacions Catalunya-Estat
BarcelonaEl 57,2% dels catalans estan "totalment" (33,1%) o "bastant" (24,1%) a favor de la independència de Catalunya. Almenys així ho revela el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) en una enquesta publicada aquest divendres. Per contra, el 32% estan "bastant" (10,1%) o "totalment" (21,9%) en contra d'un estat independent. El 6,6% no ho sap i el 4,2% no contesta.
Ara bé, per a aquest projecte el CEO canvia la fórmula per preguntar sobre la independència. Aquesta vegada ha fet servir: "Pensant sobre la independència de Catalunya, vostè està totalment a favor, bastant a favor, bastant en contra o totalment en contra?", quan normalment el CEO pregunta "Vol que Catalunya esdevingui un estat independent?". Amb la pregunta habitual, més directa, els suports a la independència són inferiors. En l'última onada del CEO un 46,7% dels enquestats es va posicionar en el 'sí' i un 47,8% ho va fer pel no.
Més unionistes que independentistes a CSQP
Com és lògic, el suport a la independència és gairebé unànime entre els votants de Junts pel Sí (un 66% hi està "totalment" a favor i un 29,6% "bastant") i els de la CUP (un 43,8% hi està "totalment" a favor i un 47,6% hi està "bastant"), mentre que la preferència per un estat propi és imperceptible entre els votants de Ciutadans i el PP. En creuar les dades de la preferència per l'independentisme i el record de vot, és important destacar el cas de Catalunya Sí que es Pot.
Apel·lats recurrentment perquè participin de l'anomenat procés constituent -aquest divendres l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha obert a unir-s'hi-, és rellevant la xifra que un 28,6% dels votants de la confluència de l'esquerra alternativa aposta per la independència mentre que un 51,8% s'hi mostra "bastant" o "totalment" en contra.
Un 77% dels joves, a favor
Una de les dades més reveladores del CEO és que el suport a l'independentisme disminueix a mesura que augmenta l'edat dels ciutadans. Així, el 77% dels ciutadans entre 18 i 24 anys estan a favor de l'estat propi, mentre que el suport independentista és del 45,3% entre els ciutadans més grans de 64 anys. Paral·lelament, doncs, mentre només un 11,6% del grup més jove refusa la independència, el percentatge de ciutadans unionistes s'enfila fins al 42,4% amb el grup de més edat.
Per províncies, el CEO no dóna sorpreses: Girona és el territori més sobiranista, amb un 66,3% a "totalment" o "bastant" a favor d'un estat independent, mentre que a Barcelona, on Ciutadans va guanyar a l'àrea metropolitana el 27-S, el percentatge és d'un 55,4%.
L'enquesta també revela que les dones són més independentistes que els homes: un 58,5% de les dones ho són, mentre que el percentatge és de 55,9% en els homes.
Altres dades que dóna el CEO és que el 59,4% dels catalans considera que la situació política a Catalunya és dolenta (38,4%) o molt dolenta (21%) i fins al 75% considera que està igual o pitjor que fa un any. Ara bé, el 40% dels catalans són optimistes i creuen que d'aquí un any millorarà.
Política als dinars però no a les xarxes
Aquesta enquesta del CEO se centra en aspectes sobre les relacions personals i les xarxes socials. Així, és en els dinars familiars (61,7%) i amb amics (59,9%) on els catalans prefereixen debatre sobre la independència, mentre que a les xarxes socials és on menys donen la seva opinió.
Només un 17% ho fan al Facebook i un 10,7% ho fan a Twitter. I això que els catalans pensen molt semblant al seu entorn social: un 64,5% opina el mateix que la seva parella, un 38,4% el mateix que els companys de feina i un 36,5% el mateix que els seus veïns.
L'atur, el principal problema
Com ahir revelava també el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) en relació als espanyols, l'atur és la principal preocupació per al 33,6% dels enquestats. La medalla de plata se l'endú la insatisfacció amb la política (19%), seguida de molt de prop (un gens menyspreable 18,3%) les relacions entre Catalunya i Espanya.