Extrema dreta

Els catalans que mouen els fils a Vox

Montserrat Lluís i Ignacio Garriga són algunes de les persones clau en el nucli de Santiago Abascal

BarcelonaEl poder dins de Vox s'ha mogut en l'últim mes i alguns catalans del partit en són protagonistes. Precisament, la formació d'extrema dreta va renovar el comitè executiu per evitar coincidir amb les eleccions gallegues, en què ha tornat a fracassar perquè no han obtingut representació. De fet, Galícia és l'excepció, perquè són presents en la resta de comunitats autònomes, i això suposa un repte en un partit tan centralista. Un òrgan des de Madrid unifica les polítiques i tots els criteris davant de les diverses cambres legislatives territorials. En aquest poder central hi ha diversos catalans que mouen els fils. I no només Ignacio Garriga, probablement el més conegut, també hi ha dirigents amb molt de poder entre bastidors com ara Montserrat Lluís.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nucli dur el formen tres persones, dues de les quals catalanes. És el Comitè d'Acció Política, format pel president del partit, Santiago Abascal, el secretari general i vicepresident, Ignacio Garriga, i la vicesecretària d'Acció de Govern, Montserrat Lluís. Aquest nucli marca l'estratègia, el posicionament i les línies d'actuació. A més, hi ha un altre òrgan clau per a la vida del partit, per analitzar la situació política i prendre decisions de manera ampliada, el Comitè Executiu Nacional: a més de Garriga, també hi ha Jorge Buxadé com a vocal, amb menys responsabilitats orgàniques que abans, tot i que conserva el lideratge al Parlament Europeu –i tot apunta que repetirà.

Cargando
No hay anuncios

Però qui uniformitza polítiques i criteris és la vicesecretaria liderada per Montserrat Lluís, de la màxima confiança d'Abascal. L'Oficina Tècnica, que depèn d'ella, exerceix la funció d'harmonitzar mocions, proposicions i tota mena de continguts del partit en els 17 Parlaments autonòmics i fins i tot en l'àmbit municipal. El seu paper en les negociacions de Vox pels diferents governs autonòmics va ser important. És qui dirigeix des de l'any passat una vicesecretaria creada arran dels resultats dels comicis del 28-M, que van donar la clau a la formació per arribar a l'entesa i entrar en els executius. La catalana va ser cap de gabinet del vicepresident castellanolleonès, Juan García-Gallardo, i té una dilatada experiència en mitjans com ara l'Abc, del qual va ser directora adjunta, a més de dirigir el grup Cope i 13TV, que depèn de la Conferència Episcopal Espanyola.

Els diversos grups de Vox als territoris estan en diàleg permanent amb ella i el seu equip, que s'encarrega de passar pel sedàs central una munió d'assumptes diferents. Si la formació reclama suprimir el Síndic de Greuges o vol fixar un percentatge concret d'un impost, aquest ha de ser un criteri comú. "Com que malauradament tenim 17 Parlaments en què es decideixen temes socials, sanitaris o econòmics, ho hem d'unificar", argumenta en conversa amb l'ARA el president de Vox Barcelona i portaveu del partit al Parlament, Joan Garriga.

Cargando
No hay anuncios

De fet, Garriga és l'home fort del partit a Catalunya i cosí del número dos a Espanya. A l'hora de valorar el pes català al partit, recalca que l'origen és indiferent: "És igual que siguin de Catalunya o d'Extremadura, a Vox no hi ha quotes i defensem la igualtat de tots els espanyols independentment del seu territori d'origen". Tot i que la notable presència de catalans l'omple d'"orgull", és una qüestió secundària per a la formació, que presumeix d'unitat. El tàndem amb el seu cosí, Ignacio Garriga, número dos de la formació a Espanya mentre presideix el grup parlamentari a Catalunya, és rellevant al Principat.

La resta dels que manen

El Comitè Executiu Nacional compta amb una representació territorial àmplia, sobretot per recollir lideratges que han emergit amb els pactes de coalició amb el PP. A la resta dels Països Catalans hi ha com a vocal el vicepresident valencià i conseller de Cultura, el torero Vicente Barrera, i la presidenta de les Corts Valencianes, Llanos Massó. Tots dos són coneguts per la "lluita contra el catalanisme" i contra la unitat de la llengua catalana. La complementen polítics com el vicepresident murcià, José Ángel Antelo, o la portaveu al Congrés, Pepa Millán. Amb la remodelació d'aquest gener, Javier Ortega Smith va quedar també com a simple vocal.