La majoria dels catalans prioritzen la gestió dels serveis públics al Procés
El percentatge s'ha capgirat des del 2019, quan demanaven al Govern que posés el focus en el Procés
BarcelonaLa Generalitat afrontarà durant aproximadament cinc mesos els reptes del país amb un govern en funcions a causa de la inhabilitació del president Quim Torra. El coronavirus i la crisi econòmica i social que se'n deriva seran les prioritats d'un executiu que fa temps que va perdre la confiança de la ciutadania. Almenys, segons el que diuen les enquestes, tot i que l'última que ha publicat aquest divendres el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) millora lleugerament la imatge que els ciutadans tenen del Govern. La nota mitjana de l'últim any continua sent de suspens (4,78), tot i que és tres dècimes millor que la de l'any passat i són més els que li posen entre un 5 i un 10 (61,6%) que els que opten per una nota d'entre el 0 i el 5 (37,6%). A més, baixa en cinc punts el percentatge dels que consideren que l'executiu no és capaç de resoldre els problemes del país (58,5%). Ara bé, continuen sent molts més que els que creuen que ja ho està fent o que és qüestió de temps que ho faci (38,4%). El govern espanyol (4,36), en canvi, empitjora la seva valoració.
El gran canvi que apunta l'enquesta de valoració del Govern i de les polítiques públiques arriba, però, a l'hora de valorar les prioritats que ha de tenir la Generalitat. Un 56,6% dels enquestats consideren que el Govern hauria d'afrontar prioritàriament la gestió dels serveis públics dels quals té competència per davant de la resolució del conflicte entre Catalunya i Espanya (39,9%). La dada, més enllà d'oferir una comparativa entre aquestes dues variables concretes (no és, per tant, una pregunta de resposta oberta), és significativa ja que capgira per complet els resultats que hi havia fins ara. El 2019, el CEO també va preguntar per aquesta qüestió i aleshores el 56% dels enquestats consideraven prioritari resoldre el conflicte polític per davant del 36,8% que veien més urgent gestionar les competències pròpies.
L'independentisme està precisament en ple debat sobre quin ha de ser el leitmotiv de les pròximes eleccions al Parlament, previstes si res no canvia per al 14 de febrer, tal com ha anunciat aquest divendres el president de la cambra, Roger Torrent. JxCat és partidari de convertir-les en un nou plebiscit sobre la independència mentre que ERC, que també parla de l'objectiu que les candidatures independentistes superin el 50% dels vots, prefereix que la gestió pública i la sortida de la crisi també siguin protagonistes del debat. De fet, aquesta diferència també es pot veure en l'enquesta. El 55,9% dels votants d'Esquerra responen que prioritàriament s'haurien de gestionar les competències –el 40,8% prefereixen resoldre el conflicte polític– i els percentatges s'inverteixen en el cas dels votants de la formació que encapçala Carles Puigdemont, amb un 55% a favor de prioritzar la solució al conflicte amb Espanya i un 41,2% més pendent de la gestió.
Els votants de la CUP estan dividits a parts pràcticament iguals sobre el tema i els votants de la resta de partits (Cs, PP, PSC i comuns) primen majoritàriament els partidaris de la gestió pública amb percentatges entre el 64 i el 78%.
Gestió de la crisi del covid
No hi ha cap pregunta a l'enquesta que se centri en la valoració global del Govern durant la crisi del covid-19, però sí que n'hi ha algunes sobre determinades àrees de gestió especialment afectades en els últims mesos. La gestió de les residències de la gent gran és la que en surt més malparada amb una nota mitjana del 4,12 i, de fet, és l'única que suspèn. A l'altre extrem se situa la protecció civil, que entre d'altres inclou la tasca dels Bombers i dels Mossos durant la pandèmia, amb un notable (7,01). L'atenció sanitària (6,05), la tasca de comunicació del Govern (5,29) i les escoles (5,20) també aconsegueixen l'aprovat.
Serveis públics
L'enquesta que ha fet pública aquest divendres el CEO també indaga sobre la importància que els ciutadans atorguen als serveis públics. Partint de la base que, en una escala del 0 al 10, reben un 8,73 com a nota mitjana, és interessant fixar-se en com han anat canviant les preferències dels ciutadans en els últims anys pel que fa a qui els ha de gestionar. El desembre del 2014, hi havia un 32,2% dels catalans que opinaven que les empreses privades podien gestionar millor els serveis públics que no pas l'Administració i un 19,3% que no confiaven en la gestió privada. Gairebé sis anys després la fotografia és la inversa: avui el 22% confien més en la gestió privada i el 33,7% creuen que els resultats són pitjors quan es privatitzen els serveis. El 30,9% opina que tant li fa, ja que tant en un cas com en l'altre els resultats són similars.