Cas Pegasus

El Catalangate amenaça una desena de negociacions entre ERC i el PSOE

La primera prova de foc serà la setmana que ve al Congrés amb la votació del decret econòmic

BarcelonaAmb l'esclat del Catalangate totes les mirades es van centrar en si era viable o no continuar amb la taula de diàleg. Però al marge de la taula, hi ha una desena de negociacions entre ERC i el PSOE que queden directament amenaçades pel cas d'espionatge i que ara mateix no tenen un horitzó clar. Negociacions que afecten lleis catalanes, lleis espanyoles i carpetes bilaterals entre els governs, que si ja eren complicades de desencallar abans de la polèmica, ara encara més. El govern espanyol ha demostrat aquest dijous ser conscient de la situació i la seva portaveu, Isabel Rodríguez, s'ha ofert a "incrementar les accions" en favor del diàleg per mirar de recuperar la "confiança" de la Generalitat. Malgrat això, des de Madrid, el president Pere Aragonès ha avisat que no garanteix els seus vots per a res. La primera prova de foc serà ben aviat.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El principal paquet de negociacions amenaçades té a veure amb mesures legislatives que estan en tràmit al Congrés, on ERC és un dels socis clau per a la governabilitat. La setmana que ve es votarà el decret econòmic del govern espanyol per fer front a les conseqüències de la guerra d'Ucraïna i Aragonès aquest dijous ha deixat en l'aire el seu vot. "Si pretens que el teu soci et segueixi donant suport, has de prendre decisions, ser molt clar i arribar fins al final", ha avisat. Quines decisions? Doncs les d'investigar l'origen del Catalangate i depurar responsabilitats.

Cargando
No hay anuncios

En el cas d'aquest decret –i es podria reproduir en més casos– el problema no és tant que els republicans no en comparteixin el contingut –són mesures assumibles d'impacte directe en la ciutadania– com el cost que pot tenir sortir a la foto d'un eventual acord si abans el PSOE no ha mogut ni un dit per aclarir l'espionatge. Ja ho va deixar clar dimecres el mateix Aragonès: "Sense assumpció de responsabilitats serà molt difícil que continuï l'estabilitat parlamentària". Malgrat tot, aquest dijous Unides Podem intentava mostrar-se una mica més optimista després de veure's amb el president i Jaume Asens deia que no havia tingut "la sensació que estigués en risc l’estabilitat de la legislatura".

Sigui com sigui, el decret de mesures econòmiques només és el primer escull. També hi ha en tràmit la reforma de la llei mordassa; la llei de memòria; la llei de l'audiovisual; la llei d'habitatge i la llei del només sí és sí. Cada norma té la seva casuística, però el Catalangate ho impregna tot. Aquesta és, almenys, la consigna que impera ara mateix a Esquerra, que vol fer entendre a Sánchez que aquesta vegada no podrà fer com si res: "Ha d'entendre que té en risc moltes coses", assenyalen fonts de la direcció. En definitiva, l'estratègia de fer valer els vots a Madrid perquè alguna cosa es mogui. "Hi ha molts temes oberts. Si no hi ha resposta amb el Catalangate, tindrà resultats. No és un tema més, és molt gros", resumeixen. Les negociacions de la llei mordassa i la llei de memòria ja s'havien complicat abans de l'espionatge. A més, una veu republicana explica que, abans de la polèmica, el PSOE ja els havia transmès que hi havia "molta pressa" per aprovar lleis abans de l'estiu perquè les eleccions andaluses podrien ser al juliol.

Cargando
No hay anuncios

Diàleg i llengua

Al marge de Madrid, el segon paquet de negociacions amenaçades tenen el Govern de protagonista. Són la taula de diàleg, les comissions bilaterals i la reforma de la llei de política lingüística. En els dos primers casos, fonts de l'executiu ho donen tot per aturat mentre el PSOE no es mogui. Malgrat que no s'ha renunciat mai a l'estratègia del diàleg, tot queda "a l'espera de la resposta" de Sánchez. El cas de la llengua és diferent. Esquerra ha demostrat fins ara voler els vots del PSC per fer de la immersió lingüística una qüestió com més transversal millor, però arribar a un acord que també inclogui Junts amb el cas d'espionatge sobrevolant l'ambient no és senzill. Finalment, la tercera pota de les negociacions amenaçades és la dels pressupostos generals del 2023. ERC ha aprovat els dos últims, però amb la situació actual, és inimaginable que es plantegi una tercera ronda.

Cargando
No hay anuncios

El paper del PSC

En tot aquest entramat de negociacions amenaçades, el PSC hi tindrà el seu paper. Els socialistes catalans es mouen entre la condemna de l’espionatge i el suport al govern espanyol. Mentre reclama que s’investigui i es donin explicacions sobre el Catalangate, també defensa que la Moncloa no hi té res a veure. "Crec en la paraula del govern espanyol. Jo hi he estat i conec com van les coses", afirmava aquest dimecres Salvador Illa. Diverses fonts del partit consideren que les conseqüències polítiques de l’escàndol seran limitades: si bé admeten que l’espionatge enrareix el procés de diàleg amb els dos governs i que caldran gestos per refer la confiança, també deixen clar que “no es trencarà res”. Entre d’altres, perquè Esquerra sap que “no hi ha alternativa” a la via iniciada amb el govern espanyol. “Retirar el suport al PSOE i que governi el PP amb Vox és un escenari de malson per a ells”, afirma una veu del partit. 

Cargando
No hay anuncios

Al PSC veuen en les advertències d’Aragonès a Pedro Sánchez la necessitat d’escenificar el malestar i de protegir-se de la pressió de Junts, però creuen que la sang no arribarà al riu. I consideren que les crides a trencar ponts dels de Carles Puigdemont s’emmarquen en la pugna pel lideratge del partit, que s’ha de dirimir en un congrés al juny. Fonts socialistes de la Diputació, de fet, asseguren que a l’ens regna la tranquil·litat amb JxCat.