'¿Catalanes? Vuelvan ustedes mañana'
BARCELONAEn ple segle XXI és possible comprar a través d'un ordinador qualsevol objecte de l'altra punta del món, però, en canvi, resulta difícil per a molta gent poder votar a les eleccions del seu país. És el cas de desenes de catalans que viuen a l'estranger i que no podran votar a les eleccions al Parlament del 25-N per les "traves i els obstacles" de les ambaixades i els consolats espanyols. Així ho han denunciat aquesta setmana ERC i SI, que han assegurat que als catalans residents a l'estranger "se'ls treuen de sobre, se'ls diu que la documentació per votar per correu no hi és o que no val la pena votar en unes eleccions sense importància".
Aquestes formacions han recollit alguns testimonis que expliquen com els funcionaris de la diplomàcia espanyola deien als votants que difícilment arribarien paperetes perquè eren unes autonòmiques amb poca importància i la despesa que suposava "no valia la pena". "Si tenim coneixement que el dret a vot d'algun ciutadà català no és respectat per la negligència del cos diplomàtic espanyol presentarem denúncies tant a escala estatal com internacional", va advertir el cap de llista de Solidaritat, Alfons López Tena. Per denunciar aquesta situació aquest partit va registrar un escrit a la Delegació del govern espanyol en què demanava que s'havia de garantir el dret de vot de tots els ciutadans catalans residents a l'estranger, i amenaçava de "presentar querelles i denúncies a la fiscalia per la comissió d'un delicte electoral".
El president d'ERC, Oriol Junqueras, també va assegurar que el seu partit havia recollit queixes de diversos llocs com el Canadà, els Estats Units, Alemanya, Suècia i la Xina, entre d'altres, i va afirmar que farien "tot el possible per resoldre aquests problemes".
Burocràcia qüestionada
El programa de ràdio El món a RAC1 també va recollir les dificultats dels catalans que viuen a l'estranger per votar a les eleccions catalanes. La majoria es queixaven de la desinformació per part dels seus consolats i de la incomunicació que rebien en intentar accedir-hi.
A Londres dos residents catalans lamentaven haver trucat al consolat espanyol per rebre informació de tota la documentació necessària per poder votar i, en presentar-s'hi amb tots els papers, trobar-se que els en reclamaven d'addicionals sense haver-los-en informat abans.
Una resident a Detroit, als Estats Units, explicava que tot i que hi està registrada no rebia cap informació relacionada amb les eleccions i que ni tan sols el consolat de Chicago responia a les seves trucades. També va confessar que cap ciutadà català resident a Detroit va poder votar en les passades eleccions generals i que, per tant, temien que pogués tornar a passar el mateix. Des de Miami un grup de catalans es mostraven escèptics, ja que en els formularis no els preguntaven per les seves adreces personals, malgrat que és una informació necessària per exercir el dret a vot. Fins i tot des de Moçambic asseguraven que mai havien pogut votar.
Fins al 15 de novembre es pot sol·licitar el vot per correu, però els electors que resideixen a l'estranger només poden sol·licitar-lo fins al 27 d'octubre. En tot cas, el període per consultar el cens o presentar reclamacions ja s'ha acabat.