Castells ungeix com a successor Subirats, que es compromet a continuar el seu llegat

El nou ministre preveu tirar endavant la polèmica nova llei d'universitats

MadridJa sense el pes que suposa la responsabilitat d'un ministeri, Manuel Castells s'ha acomiadat aquest dilluns de la cartera d'Universitats al més pur estil Castells. La setmana passada es va fer públic que deixava el ministeri tot just a l'equador de la legislatura per motius de salut. El relleu l'ha agafat aquest dilluns el fins fa poc membre del govern municipal de Barcelona, Joan Subirats. Un nom que ja va estar sobre la taula tot just fa gairebé dos anys, quan es va segellar l'acord de coalició entre el PSOE i Unides Podem. Ho ha corroborat el mateix Castells aquesta tarda, que s'ha deixat anar i ha explicat que ell mateix ja li va dir a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que hi havia "algú millor" que ell per ser ministre: Joan Subirats. "Hi estic d'acord, però no l'hi deixo a ningú, és meu i el necessito com ningú per a la gestió de Barcelona", li va contestar Colau, ha relatat Castells.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el mateix Subirats admetia fa uns mesos en una entrevista a l'ARA que li hauria agradat ser ministre. L'oportunitat li ha arribat quan encara queden dos anys de legislatura i amb una patata calenta a les mans: la nova llei d'universitats (LOSU). "Seguiré els passos fets per Castells", ha dit el nou ministre, després de rebre la maleta ministerial. Una maleta que un Castells irònic li ha recomanat que no ompli de fulls i més fulls per portar al primer consell de ministres, perquè tot està digitalitzat. "En l'era de la informació, jo ho hauria de saber", ha bromejat. Castells és autor de diversos estudis sobre la societat de la informació i la digitalització. "L'he netejat i desinfectat, i aquí la tens", li ha dit a Subirats abans de fer l'entrega oficial.

Cargando
No hay anuncios

"Hem tingut tota classe de problemes, però també hem avançat en molts fronts", ha admès Castells. Parlava de l'esclat de la pandèmia -"sincerament, sort que ens va tocar a nosaltres", ha etzibat en un missatge dirigit a l'oposició, que ha qualificat de "desenfrenada i vociferant"-, però també de la LOSU. El ministre se'n va amb bona part de la comunitat universitària en contra, des de rectors fins a estudiants, que en els últims dies ha sortit al carrer per manifestar-se. De moment Subirats no renuncia a la reforma impulsada pel seu antecessor, sinó el contrari, ha assegurat que preveu continuar amb la "magnífica tasca que ha iniciat Castells". Això sí, vol reprendre converses amb la comunitat universitària per llimar diferències.

Augmentar el pes polític

Castells va arribar al ministeri d'Universitats com a quota dels comuns, però el cert és que ha tingut poca projecció mediàtica i un perfil polític baix. Amb la tria de Subirats, el partit de Colau vol revertir aquesta tendència i que el nou ministre serveixi perquè els comuns tinguin més pes polític en el si del consell de ministres. De fet, el discurs d'aquesta tarda ja n'ha estat un tast. El nou ministre ha apostat perquè la universitat sigui una eina per fer front a les "falses alternatives de caràcter autoritari i ultraideològic", en referència a l'extrema dreta. Subirats, a més, ha aprofitat per tenir un record per al seu director de tesi, l'exministre socialista i un dels pares de la Constitució, Jordi Solé Tura, de qui ha recordat que li va oferir la seva primera feina a la universitat i l'ha descrit com el seu mentor.

Cargando
No hay anuncios

La primera persona que ha abraçat el nou ministre tot just acabat el seu discurs ha estat la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz. Era una de les representants de l'executiu que l'escoltava des de l'escenari, al costat de la resta de ministres d'Unides Podem: Ione Belarra, Irene Montero i Alberto Garzón, i de les representants socialistes, Pilar Alegría, ministra d'Educació, i Diana Morant, de Ciència i Innovació.

Entre el públic hi havia diversos càrrecs dels comuns, com la seva líder al Parlament, Jéssica Albiach, i també el president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, amb qui Subirats va impulsar el projecte de Guanyem Barcelona -l'embrió de Barcelona en Comú- per presentar-se a les municipals del 2015. Aquest estiu el flamant ministre es va jubilar després de 40 anys a la universitat i això va obrir "la veda", segons Castells, perquè, aquest cop sí, agafés el tren cap a Madrid.